Mai mult de optzeci de desene din „Divina Comedie” a lui Dante Alighieri care au fost rareori prezentate public sunt expuse virtual începând cu 1 ianuarie, când Italia a dat startul evenimentelor prin care marchează 700 de ani de la moartea poetului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Desenele, realizate de artistul renascentist Federico Zuccari, sunt expuse gratuit de Galeria Uffizi din Florenţa.

„Până acum, aceste frumoase desene au fost văzute doar de câţiva cercetători şi au fost expuse public doar de două ori, şi doar o parte dintre ele”, a spus Eike Schmidt, directorul Uffizi. „Acum sunt prezentate integral, împreună cu explicaţii ştiinţifice şi didactice”.

Dante Alighieri, cunoscut ca părintele limbii italiene, s-a născut în Florenţa în 1265 şi a murit în Ravenna în 1321, unde a fost şi înmormântat. Poemul său epic „Divina Comedie” este împărţit în trei părţi şi urmăreşte călătoria unui pelerin în infern, purgatoriu şi paradis.

Schiţele au fost finalizate de Zuccari în timpul unei şederi în Spania, între 1586 şi 1588. Dintre cele 88 de ilustraţii, 28 sunt descrieri ale infernului, 49 ale purgatoriului şi 11 ale raiului. După moartea lui Zuccari, în 1609, desenele au fost păstrate de familia nobilă Orsini, pentru care a lucrat artistul, apoi de familia Medici, înainte de a deveni parte din colecţia Uffizi, în 1738.

Din cauza fragilităţii lor, doar câteva dintre ele au fost expuse în trecut - prima dată, în Florenţa, în 1865, pentru a 600-a aniversare de la naşterea lui Dante şi pentru a marca unificarea Italiei, iar a doua oară, la Abruzzo, în 1993.

Evenimentele dedicate celor 700 de ani de la moartea lui Dante vor avea loc de-a lungul anului în Florenţa, Ravenna şi ale 70 de localităţi cu care a avut legătură poetul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.