Postul de televiziune Antena 1 şi postul de radio Gold FM au fost amendate marţi de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru difuzarea în intervale orare neconforme cu legea de programe care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis amendarea cu 25.000 de lei a postului Antena 1 pentru ediţiile din 06, 13 şi 25 februarie 2019 ale emisiunii „Acces direct”, la difuzarea cărora nu au fost respectate prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi art. 18 alin. (1) lit. b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

O amendă de 10.000 de lei a primit postul Gold FM, deoarece la difuzarea ediţiilor din 14, 15, 28 şi 29 ianuarie 2019 nu au fost respectate dispoziţiile aceluiaşi articol. 

Articolul 39 (2) din Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002 prevede ca difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Articolul 18 (1) prevede că nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 - 23.00 producţii care prezintă: violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate; scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen.

CNA a somat public postul Antena 1, pentru că a încălcat dreptul la propria imagine în emisiunea „XNS XTRA NIGHT SHOW” din data de 04 februarie 2019; postul Pro TV, pentru nerespectarea dreptului fundamental al publicului la informare, la difuzarea în data de 23 februarie 2019, în mod repetat, a unui mesaj prin care telespectatorii erau informaţi că „începând cu data de 1 martie 2019 canalele Pro TV ar putea să nu mai fie disponibile în reţelele Telekom şi Nextgen”; postul de radio Europa FM, deoarece în emisiunea „Piaţa Victoriei” – Ediţie specială, difuzată în 24 februarie 2019, nu au fost respectate dispoziţiile art. 3 alin (2) din Lege privind informarea obiectivă.

În aceeaşi şedinţă, CNA a analizat rapoartele de monitorizare şi a constatat încălcări ale prevederilor legale la Kiss FM, Rock FM şi Radio ZU.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.