Scriitoarea Ana Blandiana, pianiştii Valentin Gheorghiu şi Alina Pavalache şi artistul plastic Lia Perjovschi vor fi recompensaţi cu distincţii onorifice la gala premiilor Radio România Cultural, care va avea loc pe 18 martie, al Teatrul Odeon din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valentin Gheorghiu va primi premiul de excelenţă. „Valentin Gheorghiu a devenit dirijorul unui singur instrument, pianul, care sub degetele sale sună din toate instrumentele unei orchestre”, remarca Cella Delavrancea. Pianistul, pedagogul şi compozitorul Valentin Gheorghiu este astăzi un simbol al muzicii româneşti, personalitate care comprimă nobleţea artei sonore de aproape un secol, transmite RRC.

Premiul „30 de ani de libertate” îi va fi înmânat Anei Blandiana. Scriitoarea a devenit una dintre cele mai importante figuri ale mişcării civice din ţara noastră. S-a numărat printre iniţiatorii Alianţei Civice şi a creat, împreună cu Romulus Rusan, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmaţiei. Astfel, cea mai de temut închisoare din anii 50 a devenit primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului.

Premiul „Sezonul cultural România-Franţa” va fi acordat Alinei Pavalache, pianistă solistă şi acompaniatoare de origine română, naturalizată în Franţa. Este director artistic şi coordonator al Concursului Internaţional „Georges Enesco", ajuns la ediţia a cincea, parte din „Întâlnirile muzicale Georges Enesco" de la Paris. Din 2014, organizează la Tescani, în parteneriat cu Muzeul „George Enescu’’, cursuri de masterclass susţinute de mari personalităţi precum Viorica Cortez, Leontina Văduva, Jean Philipe Lafont, cursuri cu specificitate pentru repertoriul românesc şi francez, realizând integrala lucrărilor pentru voce şi pian de George Enescu. A înfiinţat, la Bucureşti, la Colegiul Naţional „George Enescu", prima academie a Şcolii Normale de Muzică „Alfred Cortot" din Paris, şcoală unde au cântat George Enescu, Dinu Lipatii şi alţi mari muzicieni români. Prin acest proiect, Şcoala „Alfred Cortot" acordă burse de studiu pentru tineri pianişti şi violonişti, în perioada 2018-2019 şi 2019-2020.

Lia Perjovschi va primi premiul „România Europeană”. Artista lucrează cu arta fluid, ştiind să integreze o multitudine de alte discursuri ale lumii contemporane. Lia Perjovschi îşi transformă privitorii în martorii unei arte vii, o artă care nu se află nici în competiţie cu alte domenii, nici undeva sus într-o ierarhie imaginară. Din anii '80 şi până în prezent, arta sa este cunoaştere, arhivă, este o artă organică. Pentru Lia Perjovschi, arta contemporană este un teritoriu fără ziduri.

A XIX-a ediţie a galei premiilor Radio România Cultural este produsă de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon. Spectacolul va fi transmis în direct onair şi online de Radio România Cultural.

Nominalizările la cele opt categorii de premii vor fi anunţate pe 4 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.