Ambasadoarea Israelului la Bucureşti, Tamar Samash, vorbeşte într-un interviu acordat News.ro despre prezenţa scriitorilor israelieni ca invitaţi la Bookfest, despre fenomenul migraţiei, despre terorism, despre Revoluţia română şi despre cum i se pare România acum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintre scriitorii israelieni contemporani, îl preferă pe Amos Oz. Dintre scriitorii români, Ana Blandiana este preferata diplomatului israelian.

Tamar Samash nu ezită să vorbească şi despre oamenii de cultură cu simpatii pro-naziste. În acest context, declară că îl apreciază pe Mircea Eliade, pe care îl adoră pentru scrierile mitologice, tot aşa cum adoră muzica lui Wagner.

În ceea ce priveşte terorismul, ea consideră foarte periculoasă situaţia actuală, când terorismul "loveşte peste tot şi nimeni nu mai este în siguranţă", iar Occidentul nu ştie cum să se apere.

Tamar Samash critică şi faptul că migranţii, în loc să se adapteze societăţilor care îi primesc, încearcă ei să adapteze societatea nevoilor lor.

În ceea ce priveşte conflictul israelo-palestinian, diplomatul consideră posibilă "soluţia celor două state", adică "Israelul să fie acceptat, să se admită că există statul Israel, alături de statul palestinian".

Despre România postrevoluţionară spune că e "la fel de frumoasă", iar oamenii s-au schimbat, oamenii trişti şi singuratici fiind înlocuiţi de tineri "atât de occidentali în gândire".

Diplomatul îi apreciază pe medicii români, pa care îi caracterizează ca fiind "foarte buni", dar, pornind de la tragedia din Colectiv şi de la constatările medicilor israelieni veniţi atunci la Bucureşti, remarcă faptul că "sunt probleme" şi că "facilităţile nu sunt întotdeauna bune".

Ca specialist în mass-media, Tamar Samash afirmă că " mass-media, social-media sunt instrumente extrem de importante astăzi, pentru ca mesajul tău să fie transmis".

Diplomatul îşi defineşte propria ţară drept un stat creat acum 68 de ani "de oameni veniţi din întreaga lume, din locuri care nu erau atât de democratice pe atunci, şi care au reuşit să creeze un astfel de stat".

Agenţia de presă News.ro va publica integral interviul cu ambasadorul Israelului la Bucureşti marţi, la ora 13.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.