Alexandru Tomescu va interpreta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, miercuri, de la ora 19:00, unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru vioară compuse vreodată - Concertul în mi minor, de Felix Mendelssohn.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul va fi transmis în direct de la Sala Radio, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, pe site-urile radioromaniacultural.ro şi romania-muzical.ro, şi pe Facebook, pe paginile Orchestrele şi Corurile Radio şi Radio România Muzical.

Concertul este o creaţie revoluţionară pentru timpurile în care a fost compus şi pune la încercare virtuozitatea solistului încă de la primele acorduri.

Mendelssohn a conceput lucrarea pentru violonistul Ferdinand David, care a şi cântat-o la premiera absolută din 1845, la Leipzig.

Concertul de la Sala Radio va fi dirijat de Jozsef Horvath. În partea a doua a programului va fi prezentată o lucrare rar interpretată - Simfonia în Re Major, creaţie a compozitorului ceh Jan Vorisek (1791 - 1825). Acesta şi-a construit o parte din drumul său muzical în Viena, unde i-a cunoscut pe Beethoven (pe care îl admira foarte mult) şi pe Schubert, care i-a devenit foarte bun prieten. Singura lui simfonie a fost compusă la vârsta de 30 de ani, cu patru ani înainte de moarte.

Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio România din anul 2002. A obţinut burse de studii în SUA şi Elveţia. Printre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate se numără Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long - Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999).

A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

Tomescu a câştigat - în noiembrie 2018 - pentru a treia oară, în urma concursului naţional, dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu până în 2023. Vioara a fost folosită timp de patru decenii de marele violonist Ion Voicu. Turneul Internaţional Stradivarius este unul dintre proiectele de succes ale lui Tomescu, cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară şi străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească.

Cariera artistică a dirijorului Jozsef Horvath este legată în primul rând de Opera Naţională Română Cluj-Napoca şi de Opera Maghiară din acelaşi oraş. Ca dirijor invitat, a condus orchestrele filarmonicilor din ţară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio şi Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid şi a dirijat, de asemenea, la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Braşov, Opera Naţională din Budapesta. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naţionale din 2016, i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun dirijor, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.