Alejandro Sanz, Joaquín Sabina şi Pau Donés se numără între muzicienii acuzaţi de Societatea Autorilor şi Editorilor din Spania (Sociedad General de Autores y Editores, SGAE) de evaziune fiscală, informează El Mundo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit plângerii formulate, muzicienii s-ar fi folosit de societăţi-paravan pentru ca, în complicitate cu case de discuri multinaţionale, să evite plătirea impozitelor de pe urma drepturilor lor de autor încasate. 

Surse apropiate investigaţiei interne a SGAE au apreciat posibila fraudă la 70 de milioane de euro în ultimii 10 ani. Dacă ar fi adăugate delictele prescrise, suma ar ajunge la 100 de milioane de euro.

Delictul fiscal cuprins între 120.000 şi 600.000 de euro se prescrie după 4 ani, iar cel mai mare de 600.000 de euro, după 10 ani.

Potrivit documentelor la care a avut acces El Mundo, Alejandro Sanz a creat două societăţi împreună cu Warner, Warner Gazul Autor şi Warner Gazul Editorial, care din 2013 au primit milioane de euro din drepturi de autor.

Între 2013 şi 2015, Sanz a primit 1.183.035 de euro, drepturi de autor, în conturile primei societăţi, şi 775.951 de euro, în conturile celei de a doua.

Joaquín Sabina a colaborat cu Warner El Pan De Mis Niñas şi Warner Sabina Relatores pentru a primi, între 2013 şi 2017 (dată la care ambele au fost lichidate), 1.260.743 de euro, respectiv 1.559.561 de euro.

Alţi muzicieni, precum Pau Donés (Jarabe de Palo) apar, de asemenea, cu câte două societăţi: Tronco Warner şi Tronco Records Warner. Donés a încasat prin prima suma de 858.716 de euro, în perioada 2013 - 2017, şi 626.367 de euro în a doua.

Denunţul nu menţionează explicit muzicienii, cei trei fiind unii dintre artiştii cu cele mai mari încasări din drepturile de autor din istorie, ci societăţile care fac încasările lor. Din acest motiv, SGAE a negat vineri, într-un comunicat, că a depus plângere pe numele muzicienilor şi a transmis că denunţul „are în vedere persoanele juridice care sunt asociate entităţii” şi că a făcut acest lucru „din responsabilitate şi pentru a apăra interesele entităţii”.

Pau Donés (Jarabe de Palo) s-a arătat „stupefiat” de informaţiile apărute. El a spus că este vorba despre „un sistem de gestiune şi încasare de drepturi de autor instrumentat şi aprobat chiar de SGAE, editori şi artişti, în conformitate cu regulamentele entităţii şi, în niciun caz, în afara legaităţii fiscale”.

În concluzie, el a precizat că SGAE îşi atacă propriii asociaţi.

În plângerea depusă la Biroul pentru Delicte Economice din Madrid, SGAE a denunţat că Sanz şi Sabina, între alţii, au încasat drepturi de autor prin societăţi „fără personalitate juridică proprie”, controlate în realitate de multinaţionale care editează muzica lor, cu Warner în fruntea listei.

În dosar se mai arată că aceste fapte erau cunoscute în SGAE din septembrie 2017, când a fost întocmit un raport în acest sens în timpul preşedinţiei lui José Miguel Fernández-Sastrón.

Totuşi, abia odată cu numirea noii conduceri a entităţii, cu José Ángel Hevia în post de preşedinte, societatea a făcut denunţul, săptămâna aceasta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.