Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă (EANA) a anunţat duminică "suspendarea imediată" a agenţiei ruse TASS din rândurile sale, urmare a "noii reglementări aplicate de guvernul rus care restrânge puternic libertatea mass-media", potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Consiliul de administraţie, în calitate de organ executiv al Alianţei, a decis în unanimitate suspendarea imediat a TASS din EANA, până ce o adunare generală decide, conform statutului, dacă TASS trebuie exclusă din Alianţa noastră", se arată în comunicat. 

"Consiliul de Administraţie al EANA consideră că TASS încalcă obiectivul EANA aşa cum este el definit în statutul Alianţei, neputând să furnizeze informaţii imparţiale, ce reprezintă fundamentul misiunii EANA", adaugă textul. Consiliul de administraţie al EANA este format din 5 membri, între care PDG al AFP Fabrice Fries. EANA numără în prezent 32  de membri în Europa.

Sâmbătă, autoritatea rusă de reglementare a mass-media, Roskomnadzor, a ordonat mass-media naţionale să elimine din conţinuturile lor referinţe despre civili ucişi de armata rusă în Ucraina, dar şi termeni precum "invazie", "ofensivă" sau "declaraţie de război". 

"Noi subliniem că doar sursele oficiale ruse dispun de informaţii actuale şi fiabile", a indicat Roskomnadzor într-un comunciat, în momentul în care Moscova numeşte intervenţia sa în Ucraina o „operaţiune militară specială” destinată „menţinerii păcii”.

Această înştiinţare oficială a fost trimisă mai multor mass-media, majoritatea critice la adresa puterii ruse, precum Novaia Gazeta, al cărui redactor-şef este premiat Nobel pentru Pace 2021, canalul online Dojd sau site-ul Mediazona, care au fost catalogate drept "agenţi străini" în Rusia. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.