Administraţia Fondului Cultural Naţional lansează din 1 septembrie apelul de proiecte în cadrul sesiunii de finanţare 1/2023 şi apelul de programe multianuale, sesiunea 2023-2024. Bugetul de 22 milioane de lei prevazut de Consiliul AFCN pentru proiecte culturale este distribuit pe 12 arii tematice: Arte vizuale, Teatru, Muzică, Dans, Artă digitală şi noile medii, Intervenţie culturală, Rezidenţe de creaţie, Educaţie prin cultură, Promovarea culturii scrise, Patrimoniu cultural material, Patrimoniu cultural imaterial, Proiecte cu caracter repetitiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apelul pentru programe multianuale are alocat un buget de 3 milioane de lei şi este destinat programelor derulate până la finalul anului 2024.

În cadrul acestei sesiuni de finanţare membrii Consiliului au horărât creşterea plafoanelor de finanţare, în funcţie de arie, ţinând cont de creşterea generală a preţurilor, anunţă AFCN. 

Un operator cultural poate înscrie maximum 2 (două) oferte culturale pe sesiune dintre care un singur program multianual, cu condiţia să nu aibă în derulare un program multianual.

Se menţine condiţia de eligibilitate ca ofertele culturale depuse să nu fie co-finanţate din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis.

Perioada de înscriere a proiectelor culturale pe platforma online începe pe 1 septembrie şi se încheie pe 30 septembrie 2022, ora 24:00 dar AFCN va asigura asistenţa tehnică până la ora 17:00.

Începând cu acest apel de proiecte platforma AFCN a fost instalată la o nouă adresă (www.afcn-proiecte.ro) şi actualizată. Toţi solicitanţii vor trebui să îşi creeze un nou cont de acces pentru a putea încărca cererea de finanţare. Semnalăm introducerea de limitări privind numărul de caractere pentru anumite câmpuri.

Ca urmare a actualizării Ordonanţei Guvernului nr.51/1998, această sesiune mai aduce o serie de noutăţi. Solicitanţii de finanţări nerambursabile trebuie să ţină cont la definirea bugetului de următoarele prevederi:
-o cheltuială eligibilă din cadrul proiectului nu poate fi finanţată din mai multe surse publice de finanţare;
-sursele complementare de finanţare ale proiectului cultural pot proveni inclusiv din: realizarea de activităţi generatoare de venituri precum: vânzarea biletelor de intrare, perceperea unei taxe de participare, vânzarea cărţilor, publicaţiilor şi/sau a altor produse culturale etc.; contribuţie în natură echivalentă activităţilor de voluntariat, cuantificabile prin raportare la valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru fiecare contract de voluntariat.
-poate fi prevăzută o sumă forfetară de 5% pentru cheltuieli indirecte eligibile cum sunt: chirii pentru spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea beneficiarul, consumabile, costuri pentru comunicaţii, cheltuieli cu energia electrică etc.
-taxa pe valoarea adăugată şi orice alte taxe sunt cheltuieli neeligibile din finanţarea solicitată de la AFCN. Prin urmare sumele solicitate în buget de la AFCN vor fi înscrise fără TVA.

Întrucât solicitantul are obligaţia de a menţiona în cererea de finanţare toate sursele publice de finanţare, existente sau solicitate la momentul depunerii acesteia, a fost actualizată declaraţia pe proprie răspundere, informaţiile găsind corespondenţă în structura bugetului.

AFCN semnalează introducerea unei anexe, în care solicitantul are obligaţia de a enunţa datele de identificare ale fiecărui proiect/program cultural, pentru care depune cerere de finanţare în cadrul unei sesiuni la AFCN, evidenţiind diferenţele specifice privind scopul, obiectivele, perioada de derulare ale fiecăruia.

Toate informaţiile sunt detaliate în ghidul solicitantului şi sunt disponibile online pe pagina www.afcn-proiecte.ro.

AFCN invită experţii interesaţi să se implice în procesul de evaluare a proiectelor depuse în sesiunea I/2023 să-şi înscrie candidatura în aplicaţia online. Candidatura se depune individual, începând cu 1 septembrie a.c., prin completarea unui profil personal în aplicaţia online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă şi selectarea a maximum două arii tematice de expertiză. Cei care au deja creat profilul trebuie să activeze opţiunea referitoare la sesiunea curentă. Informaţii privind procedura de înscriere sunt disponibile la https://www.afcn-proiecte.ro/media/Procedura%20inscriere%20evaluatori.pdf

Termenul limită pentru înscrierea ofertelor culturale şi a candidaturii evaluatorilor este 30 septembrie 2022, ora 24.00.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.