Operatorii culturali îşi pot înscrie din 1 martie proiectele pentru finanţare în sesiunea a doua din 2023. Consiliul Administraţiei Fondului Cultural Naţional a alocat pentru această sesiune 13 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectele propuse pot fi înscrise în 11 arii tematice: Arte vizuale, Teatru, Muzică, Dans, Artă digitală şi noile medii, Intervenţie culturală, Educaţie prin cultură, Promovarea culturii scrise, Patrimoniu cultural material, Patrimoniu cultural imaterial, Proiecte cu caracter repetitiv.

Întrucât de la sesiunea anterioară platforma de depunere a proiectelor a fost actualizată şi instalată la o nouă adresă (www.afcn-proiecte.ro ), toţi solicitanţii care depun pentru prima dată un proiect pe această platformă, vor trebui să îşi creeze un cont nou, indiferent că sunt sau nu la prima solicitare.

„Echipa AFCN este preocupată în permanenţă de protecţia datelor şi de îmbunătăţirea procesului de depunere şi evaluare a proiectelor. În acest sens deja de la sesiunea precedentă s-a făcut relocarea platformei online, a fost limitat numărul de caractere pe câmp şi au fost introduse mai multe butoane intermediare de salvare a datelor. Am primit deja ecouri pozitive de la evaluatorii primei sesiuni pentru 2023, care au apreciat claritatea şi concizia sporită în redactarea cererilor de finanţare", a precizat Irina Cios, directoarea AFCN.

Ca urmare a aprobării prin Legea nr. 286/2022 a Ordonanţei de Urgenţă 83/2022 au fost făcute o serie de amendamente care au adus mai multă claritate unor formulări din ordonanţă cum ar fi de exemplul regimul de eligibilitate a TVA sau cadrul de co-finanţare a unui proiect din mai multe surse publice.

Un solicitant poate înscrie maximum două proiecte culturale. Proiectele culturale co-finanţate din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis şi/sau proiectele care sunt finanţate prin PNRR nu sunt eligibile.

Perioada de înscriere a proiectelor culturale pe platforma online începe pe 1 martie şi se încheie pe 30 martie 2023, ora 24.00 dar AFCN va asigura asistenţa tehnică în ultima zi doar până la ora 17.00.

Potrivit AFCN, toate informaţiile sunt detaliate în ghidul solicitantului care integrează toate modificările cadrului legal şi procedural, şi sunt disponibile online pe pagina www.afcn-proiecte.ro/apel-finantare.html. 

AFCN invită experţii interesaţi să se implice în procesul de evaluare a proiectelor depuse în sesiunea II/2023 să-şi înscrie candidatura în aplicaţia online www.afcn-experti.ro. Candidatura se depune individual, începând cu 1 martie a.c., prin completarea unui profil personal în aplicaţia online, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă şi selectarea a maximum două arii tematice de expertiză. Cei care au deja profilul creat trebuie să activeze opţiunea referitoare la sesiunea curentă.

Informaţii privind procedura de înscriere sunt disponibile la https://www.afcn-proiecte.ro/media/Procedura%20inscriere%20evaluatori.pdf

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.