Producătorul de film Ada Solomon a primit, luni seară, premiul ”Diplomaţie în cinematografie”, la Gala News.ro. Ea a vorbit despre necesităţile domeniului în care activează de peste 20 de ani, accentuând că cinematografia românească a ajuns ceea ce este astăzi datorită laturii sale culturale. În plus, a spus Ada Solomon, cultura trebuie sprijinită pentru a putea ”să fim sănătoşi şi în spirit, nu doar la trup”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La evenimentul care a marcat împlinirea unui an de la lansarea Agenţiei de presă News.ro au participat, între alţii, prim-ministrul Sorin Grindeanu, miniştri, parlamentari, şefi de instituţii publice, personalităţi din domeniile cultură şi sport. Cu această ocazie, au fost premiaţi oameni de valoare pentru ceea ce fac, pentru exemplul personal şi pentru impactul lor în societate şi au fost rememorate principalele evenimente care au avut loc de la momentul lansării agenţiei, martie 2016, şi până în prezent şi care au fost subiecte pentru ştirile difuzate atât clienţilor de subscripţie ai agenţiei, cât şi publicului.

”Sunt extrem de onorată să fiu, încă o dată, în lumina reflectoarelor. Ca mulţi dintre laureaţii din seara aceasta, suntem cei care stăm în spatele reflectoarelor şi împingem echipe şi ţinem în mână echipe, iar alăturarea de ceilalţi premianţi mi se pare extraordinar de onorantă”, a spus Ada Solomon la Gala News.ro.

În discursul său, Ada Solomon a atras atenţia asupra necesităţilor cinematografiei româneşti: ”Sunt aproape copleşită de atenţia pe care media o dă domeniului în care activez. Este, şi la noi, o meserie de echipă, ca multe dintre cele care au fost prezente aici, pe scenă, astăzi. Şi noi încercăm să facem ce face News.ro - să ajutăm oamenii să înţeleagă lumea în care trăim. Pe de altă parte, mă uitam care sunt domeniile care sunt în lumina reflectoarelor în seara asta şi care fac, până la urmă, ştirile pozitive, de care avem atâta nevoie, şi ele sunt cele care, cumva, nu sunt deloc în lumina reflectoarelor autorităţilor din România - sănătatea, educaţia şi, iată, cultura. Îmi doresc şi eu să avem mai multe săli, îmi doresc să avem săli de cinema, îmi doresc ca cinema-ul să fie tratat ca parte a culturii şi nu doar ca un mijloc de entertainment. Aşa a ajuns cinematografia românească să fie ceea ce este astăzi în lume, prin partea culturală pe care o reprezintă. Avem nevoie de săli de cinema, aşa cum avem nevoie de teatru. Avem nevoie ca cinematografia să fie subvenţionată, aşa cum este subvenţionat teatrul, pentru că şi la teatru se vând bilete, şi la cinema se vând. Lucrurile sunt la fel”, a adăugat producătorul de film.

Cultura trebuie sprijinită ”pentru a putea ca noi, cu toţii, să fim sănătoşi şi în spirit, nu doar la trup”, a mai spus Ada Solomon.

Legat de succesul internaţional şi de nominalizarea la Oscar a peliculei ”Toni Erdmann”, al cărei coproducător este, Ada Solomon a declarat: ”Din păcate, pe filmul «Toni Erdmann» nu scrie România. Scrie Ada Solomon, dar nu România. Şi asta este una dintre tristeţile mele, pentru că este un film care ar fi putut să poarte numele ţării mele şi aş fi fost şi mai fericită dacă s-ar fi întâmplat aşa cu acest film senzaţional. Dar asta nu s-a întâmplat dintr-o seamă întreagă de chestiuni logistice. Sper ca data viitoare când numele meu va ajunge în competiţia de la Oscar să fie cu un film pe care scrie în primul rând România”.

Despre participarea României în competiţiile internaţionale de gen şi reuşitele de peste hotare, ea a spus: ”Îi mai lăsăm şi pe alţii să câştige. Cel mai greu, în momentul ăsta, este felul în care concurăm între noi şi cât de mulţi suntem noi, cu lucruri foarte, foarte bune. Sunt foarte mândră de ceea ce reuşesc colegii mei şi sunt, într-un fel, poate principalii mei competitori. Este bine aşa. Sunt oameni tineri care vin foarte tare din urmă”.

Cu 24 de ani de experienţă în cinematografie, Ada Solomon a coordonat producţia unor filme recompensate cu premii la mari festivaluri internaţionale şi este primul producător român care are în palmares un trofeu Ursul de Aur şi o nominaliare la premiile Oscar. Este membru în board-ul Academiei Europene de Film, dar şi mentor pentru generaţii de cineaşti. Este director de distribuţie la microFILM şi directorul executiv al Festivalului Internaţional de Film NexT. Predă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, este membru în board-ul Academiei Europene de Film şi coordonator naţional EAVE.

Agenţia de presă News.ro a fost înfiinţată din dorinţa şi voinţa unor jurnalişti cu experienţă să ofere conţinut de calitate, relevant, adaptat condiţiilor actuale de piaţă. Agenţie independentă, News.ro este răspunsul jurnalistic la realităţile din piaţa media, afectată de influenţe politice, economice şi de degradarea politicilor editoriale şi a modului în care se practică jurnalismul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.