Actriţa Sanda Toma va fi înmormântată marţi, la ora 12.00, la Cimitirul Sf. Vineri, a anunţat UNITER.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sanda Toma este unul dintre „actorii care ard fără rest". Până la final şi, de fiecare dată, cu aceeaşi dorinţă nestăvilită. Un om grav, cu o expresie vădind concentrare, dar cu o vioiciune şi bucurie a spiritului demne de un jovial autentic. O actriţă cu un farmec aparte de care cultura română trebuie să fie demnă”, este omagiul adus de UNITER. 

„A făcut parte din „generaţia de aur”, cea mai valoroasă promoţie pe care a avut-o facultatea de teatru şi, implicit, teatrul românesc. Odihnească-se în pace!”, este mesajul transmis lumii teatrale de managerul Teatrului Naţional din Bucureşti, Mircea Rusu.

Actriţa Sanda Toma s-a stins din viaţă sâmbătă. O adevărată stea a scenei de Comedie, şi-a încântat publicul în ultimele decenii şi pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti, cu roluri de neuitat. Din partituri mici, Sanda Toma crea personaje de un comic viguros, fermecătoare, imposibil de uitat. Rămâne în memoria colegilor din Teatrul Naţional din Bucureşti cu personaje precum Kate Keller din „Toţi fiii mei" de Arthur Miller, regia Ion Caramitru, 2009-2019 (ultimul rol!), D-na Boudard din „Egoistul" de Jean Anouilh, regia Radu Beligan, 2004, Nevasta - „Comedie roşie" de Constantin Turturică, regia Alexandru Tocilescu, 2006 sau Maud Melrose - „Aşteptând la Arlechin" de Noel Coward, regia Ion Cojar, 2002.

Primele sale apariţii pe scena TNB au fost însă imediat după absolvirea Institutului, cu roluri ca Decebal din „Titanic vals" de Tudor Muşatescu, regia Sică Alexandrescu, 1960, Nastia în „A treia patetică" de Nikolai Pogodin, regia Moni Ghelerter, 1959, Mirandolina, Dejanira în „Hangiţa" de Carlo Goldoni, regia Sică Alexandrescu, 1958 şi Mucky în „Siciliana" de Aurel Baranga, regia Sică Alexandrescu.

Sanda Toma a urmat cursurile Institutului de Teatru I.L. Caragiale, clasa profesor Aura Buzescu, asistent Sorana Coroamă Stanca, apoi, în ultimii ani de studii i-a avut profesori pe Nicolae Băltăţeanu şi Beate Fredanov.
A debutat în 1956 pe scena Teatrului Naţional din Craiova, unde, în doi ani de activitate, a jucat în 8 spectacole, apoi vreme de peste trei decenii a încântat publicul de pe scena Teatrului de Comedie în nenumărate spectacole, aici desfăşurându-şi cea mai importantă parte a carierei sale.

Din 1994 a putut fi admirată la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti.

De-a lungul carierei, a jucat în piese de mare succes care au atins şi sute de reprezentaţii. A avut parte de colaborări cu regizori importanţi încă de la primele apariţii scenice, nume precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Marietta Sadova, Radu Penciulescu, Val Mugur, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu, Ion Cojar, David Esrig, Horea Popescu, Gheorghe Harag, Sanda Manu, Dinu Cernescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.