Organizaţia ActiveWatch cere conducerii Teatrului ”Sică Alexandrescu” din Braşov şi primarului George Scripcaru să înceteze hărţuirea avertizorilor de integritate din instituţie, potrivit unei scrisori deschise transmisă sâmbătă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”ActiveWatch salută curajul salariaţilor de la Teatrul «Sică Alexandrescu» din Braşov care şi-au riscat locurile de muncă expunând neregulile din instituţie şi solicită conducerii teatrului şi primarului George Scripcaru să înceteze hărţuirea avertizorilor de integritate din instituţie”, se arată în mesaj.

Conflictul, ce durează de peste un an la teatrul aflat în subordinea Primăriei Braşov, a degenerat în ultima lună. Salariaţi ai teatrului au protestat încă din 2015 împotriva închirierii sălii de spectacole de Primăria Braşov pentru diverse evenimente ce nu au legătură cu misiunea instituţiei.

Anul acesta, au contestat modul în care Primăria a organizat concursul de ocupare a funcţiei de director al teatrului. După demisia în luna octombrie a directorului care a câştigat concursul contestat, Primăria a numit-o director interimar pe actriţa Viorica Geantă Chelbea.

Potrivit ActiveWatch, Primăria Braşov şi conducerea teatrului au ignorat semnalele repetate venite din partea salariaţilor pe care le-au sancţionat ”în cel mai stalinist stil”: prin concedierea fără respectarea procedurilor legale a trei salariaţi în luna noiembrie.

Alţi doi actori au fost convocaţi în luna decembrie în faţa comisiei de disciplină pentru că au protestat împotriva conducerii.

Aceste decizii ignoră existenţa legii avertizorului de integritate care protejează salariaţii din instituţiile publice ce sesizează abuzuri, nereguli, ilegalităţi.

”Amintim conducerii teatrului şi Primăriei Braşov că legea primează în faţa normelor şi regulamentelor interne şi că deciziile abuzive de sancţionare vor fi greu de susţinut în faţa instanţei”, mai spun reprezentanţii ActiveWatch.

Organizaţia consideră că singura motivaţie a acestor sancţiuni este intimidarea vocilor critice şi reaminteşte că libertatea opiniilor şi de exprimare sunt fundamentale pentru o societate democratică. Acest tip de practici au întodeauna un efect de bumerang - ele afectează negativ exact ceea ce îşi propun să protejeze - imaginea şi credibilitatea instituţiei şi, mai ales, a persoanelor care se ascund în spatele acesteia.

“Aceste acţiuni (de hărţuire a avertizorilor de integritate) urmăresc evident descurajarea unor demersuri similare din partea altor salariaţi prin transmiterea unui mesaj de forţă. Ele au însă şi un puternic impact psihologic asupra avertizorilor, care se văd nevoiţi să lucreze într-un mediu ostil, fiindu-le afectat dreptul la demnitate. Această situaţie este inacceptabilă şi subminează atât autoritatea legii avertizorului de integritate, cât şi demersurile legitime de a expune nereguli, abuzuri, ilegalităţi, fapte de corupţie din instituţiile publice. Interesul public este cel care primează, iar imaginea instituţiei se construieşte prin buna funcţionare şi performanţă, nu prin ascunderea larvelor şi neregulilor sub preş”.

Actorul Bogdan Nechifor, salariat al Teatrului ”Sică Alexandrescu” a purtat o banderolă pe braţ în timpul reprezentaţiei piesei „Fluturii sunt liberi”, din 5 decembrie 2016, în semn de solidaritate cu trei dintre foştii săi colegi (Maria Gârbovan, Marius Cordoş şi Mariana Hudişteanu, concediaţi abuziv), mai spune ActiveWatch.

Pe 8 decembrie, actorul a povestit live pe Facebook că, înainte de spectacolul ”Trei rupturi” al Teatrului “Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, în cadrul Festivalului Naţional de Dramaturgie Contemporană ce a avut loc la Braşov, directorul teatrului i-a convocat pe angajaţi şi le-a cerut să semneze o anexă la contract potrivit căreia teatrul din Sf. Gheorghe se angaja să nu ia parte la forme de protest şi de solidarizare cu cei trei colegi de la Teatrul “Sică Alexandrescu” proaspăt concediaţi, în caz contrar prestaţia nu ar fi fost remunerată.

De asemenea, Bogdan Nechifor, colaborator al Teatrului “Andrei Mureşanu”, a povestit că a fost de faţă, alături de alţi colegi, când directoarea teatrului a vorbit la telefon cu primarul Braşovului, George Scripcaru, care a sunat-o să o ameninţe şi să-i ceară să-i convingă pe angajaţi să nu poarte banderole de solidarizare cu colegii daţi afară.

Actorul a purtat banderolă şi a povestit la finalul spectacolului, în faţa publicului, ce s-a întâmplat.

În ultima săptămână, Bogdan Nechifor şi Ada Gales, o altă actriţă care a protestat în ultimul an împotriva neregulilor de la Teatrul ”Sică Alexandrescu”, au primit convocări de la Comisia Disciplinară a instituţiei, pe motiv că ar fi afectat imaginea teatrului. Ada Gales a invocat în apărarea sa Legea Avertizorilor de Integritate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.