Asociaţia ACCEPT a transmis o scrisoare deschisă conducerii Teatrului Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti (TNB), miercuri, prin care îi cere actorului Ion Caramitru să retragă sprijinul pentru organizarea conferinţei “O mărturie americană despre libertatea de conştiinţă” de către Coaliţia pentru Familie la sediul instituţiei teatrale, acest eveniment încălcând demnitatea umană a minorităţii persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender şi intersex (LGBTI) prin conţinutul ”instigator la ură” şi portretizarea acestora ca ”agresorI şi rău absolut”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest eveniment, organizat recent şi în alte oraşe din România, încalcă demnitatea umană a minorităţii persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender şi intersex (LGBTI) prin conţinutul instigator la ură şi portretizarea acestora ca agresor şi rău absolut în discursul public al participanţilor. Organizatorii promovează în mod fals ca eroină a libertăţii religioase pe doamna Kim Davis, cetăţean american condamnată de instanţele americane în 2015 la 5 zile de închisoare pentru sfidarea curţii, după ce i s-a cerut să îşi îndeplinească obligaţiile de serviciu ca funcţionar al unei primării din SUA”, a transmis ACCEPT.

Asociaţia a menţionat că în cadrul conferinţei organizate în Timişoara în data de 9 octombrie, invitaţii, Kim Davis şi Horatio Miheţ, au făcut o serie de afirmaţii denigratoare faţă de persoanele LGBTI şi au dezinformat asupra unor situaţii în care persoane ce au discriminat persoane gay în ceea ce priveşte accesul la servicii, educaţie, sănătate şi serviciile unor instituţii publice au fost trase la răspundere, ”normalizând astfel un comportament discriminatoriu”, sancţionat legal în România.

”De exemplu, domnul Miheţ a afirmat că «ştiinţa, realitatea, sondajele ştiinţifice ne spun clar că stilul de viaţă homosexual este foarte dăunător sănătăţii – cele mai mari rate de sinucidere, de boala, de depresie se găsesc în populaţia homosexuală». Aceste studii sunt citate vag, fără a face referinţe la autori, voit greşit şi incomplet de domnul Miheţ, întrucât studiile ştiinţifice de resort relevă faptul că discriminarea, hărţuirea, marginalizarea şi excluziunea socială sunt cauzalele reale ale unor probleme de sănătate, fizică sau mentală, cu o incidenţă mai ridicată în comunitatea gay din Statele Unite decât în rândul majorităţii. Domnul Miheţ se lamentează, de asemenea, că profesioniştii în domeniul medical nu pot face afirmaţii negative la adresa homosexualităţii, sugerând că este greşit ca medicii şi psihologii să nu poată trata orientarea sexuală homosexuală ca fiind o patologie. Mai grav, Miheţ menţionează statele americane în care există legi ce interzic această practică greşită ca un exemplu negativ la adresa libertăţii religioase – în fapt, aceste state interzic prin lege nu numai patologizarea homosexualităţii, ci şi pasul imediat următor: terapia de conversie pentru persoanele homosexuale, adică forţarea ei să aibă un comportament heterosexual, în ciuda naturii sale reale”, a detaliat ACCEPT.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, comunitatea internaţională a experţilor în domeniile psihologiei şi psihiatriei a fost de acord încă din anul 1973 că homosexualitatea trebuie exclusă de pe lista dereglărilor şi tulburărilor psihice, odată cu decizia Asociaţiei Psihiatrice Americane.

”În data de 17 mai 1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, organizaţie internaţională în domeniul sănătăţii din care Romania face parte, a declarat homosexualitatea drept orientare sexuală, variantă legitimă a exprimării sentimentelor umane şi a formulat ca inacceptabile patologizarea şi medicalizarea acestei orientări sexuale”, a menţionat asociaţia ACCEPT în scrisoarea deschisă.

Potrivit acesteia, în cadrul conferinţei organizate la Timişoara au fost prezentate trunchiat şi incomplet, de asemenea, situaţia unor persoane sancţionate profesional pentru discriminare de proprii lor angajatori sau de instituţii abilitate, inclusiv de către justiţia din SUA.

”Acest tip de discurs, care martirizează persoane ce, în baza unor prejudecăţi împotriva persoanelor LGBTI interzic accesul liber al acestora la servicii publice şi private, motivând această discriminare ca fiind o expresie a libertăţii lor de conştiinţă, încurajează un comportament simiar în România deşi un astfel de comportament ar contraveni legii române. Vorbitorii accentuează impactul negativ al sancţiunilor pentru discriminare, ca să stârnească frica şi ura participanţilor faţă de persoane gay, cât şi un sentiment că ar fi persecutaţi de legislaţia anti-discriminare. Da, sancţiunea pentru discriminare poate afecta bunăstarea economică a unei persoane dacă este vorba de o amendă, însă amenzile şi sancţiunile sunt folosite în legislaţie în diverse domenii tocmai pentru a descuraja comportamente care sunt în detrimentul libertăţii altor oameni, a siguranţei lor şi a păcii sociale”, au adăugat reprezentanţii ACCEPT.

”Vă solicităm, pe cale de consecinţă, să luaţi măsurile necesare pentru a disocia Teatrul Naţional «I. L. Caragiale» de conţinutul acestui eveniment, şi, în măsura în care nu sunteţi de acord cu instigarea la ură şi discriminare promovată de vorbitori, să retrageţi suportul pentru organizarea acestui eveniment în cadrul TNB”, a solicitat asociaţia.

Reprezentanţii ACCEPT şi-au argumentat cererea menţionând că în România persoanele gay reprezintă una din cele mai discriminate categorii sociale, în condiţiile în care 49% dintre români consideră ca ele sunt discriminare mult şi foarte mult.

”Mai grav, 55% dintre români nu ar accepta să fie colegi de serviciu cu o persoană gay, în ciuda faptului că legislaţia din ţara noastră garantează accesul egal la un loc de muncă indiferent de orientare sexuală. A încuraja un asemenea eveniment în contextul social din România generează efecte palpabile pentru persoanele LGBTI, care devin în ochii participanţilor principala ameninţare pentru traiul şi viaţa lor, şi ţinta urii acestora”, a explicat asociaţia.

”Vorbitorii au prezentat, în repetate rânduri, intervenţia în baza legii a unor organizaţii care asigură servicii de asistenţă şi suport persoanelor LGBTI ca fiind gesturi de agresiune la adresa creştinilor. Asociaţia ACCEPT, ca organizaţie de drepturile omului, încurajează dezbaterea liberă, schimbul de idei şi libertatea de exprimare a tuturor persoanelor, însă doar dacă ea nu se transformă într-un abuz al acestui drept şi este realizată în condiţiile legii şi fară ca ea să afecteze demnitatea umană, limită consacrată de chiar Constituţia României prin articolul 30 din Constituţia României”, mai arată scrisoarea.

ACCEPT a supliniat faptul că prejudecăţile personale, fie ele şi de natură religioasă ale unui grup, nu devin legitime prin simpla invocare a libertăţii de exprimare sau a libertăţii religioase, atunci când de fapt, afirmaţiile respective incită la ură, încălcând demnitatea umană şi principiul egalităţii în drepturi şi al nediscriminării.

”Dreptul la demnitate personală este garantat tuturor cetăţenilor prin prevederile constituţionale şi reglementările Codului Civil. Mai mult, încălcarea sa este sancţionată de OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, inclusiv atunci când ne referim la demnitatea persoanelor LGBTI”, au adăugat reprezentanţii asociaţiei.

ACCEPT a sublilinat faptul că TNB se organizează şi funcţionează ca instituţie publică de spectacole, de importanţă naţională, finanţat inclusiv din bani publici, cu un obiect de activitate clar definit şi detaliat de Regulamentul său de Organizare şi Funcţionare.

”Teatrul Naţional «are ca obiective principale promovarea valorilor teatrale şi cultural-artistice, autohtone şi universale, pe plan naţional şi internaţional, precum şi dezvoltarea audienţei, creşterea accesului publicului la aceste valori». Conferinţa pe care urmează să o găzduiţi nu serveşte acestui obiectiv şi nu se regăseşte pe lista de activităţi principale reglementate de propriul dumneavoastră regulament. De asemenea, dorim să vă reamintim faptul că, în calitate de contribuabili la bugetul naţional şi local, ce alcătuiesc între 5 şi 10% din populaţia României, persoanele LGBTI susţin activitatea culturală esenţială a TNB, în condiţiile în care instituţia pe care o conduceţi consimte la organizarea unui eveniment care le încalcă demnitatea”, mai arată scrisoarea ACCEPT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.