Sub acest titlu, ansamblul de muzică barocă SEMPRE ne invită la un concert ce construieşte sonor în jurul literei B. Cu un repertoriu exclusiv baroc, concertul propune atenţiei auditoriului nume muzicale sonore care încep cu această literă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

     Concertul se desfăşoară pe data de 18 iunie 2023, de la ora 19, în Sufrageria Regală a Muzeului Naţional de Artă al României.

     Biletele pot fi găsite prin reţeaua Eventim: https://tinyurl.com/mr44pkyb

     Deşi numele aminteşte de un celebru personaj al lui W. Shakespeare, totul a pornit, de fapt, de la Bach şi Biber. Apoi au apărut, imediat, Boccherini, Bonporti şi Brescianello. Este un program al contrastelor care debutează cu sonorităţi luminoase, devine ulterior un melanj de consonanţe şi disonanţe, de părţi ce explorează „dezacordajul” şi tensiunile armonice ce alternează cu părţi de o reală sensibilitate. Pentru final, am păstrat un inedit Fandango, un dans pasional, plin de energie şi suspans.

     „To B or not to B” este un program ce exploatează din plin tehnica de interpretare a tuturor instrumentelor implicate, reliefând, în mod special, diversitatea lor timbrală, chiar şi în cadrul aceleiaşi lucrări. Ca o mai veche preocupare a ansamblului SEMPRE, repertoriul aduce în atenţie atât autori foarte cunoscuţi, cât şi compozitori despre care am auzit mai puţin, precum Brescianello sau Boccherini, cu nimic mai prejos, însă, din orice punct de vedere.

     În plus faţă de toate acestea, anul acesta se împlinesc 265 de ani de la moartea compozitorului Giuseppe Antonio Brescianello şi 280 de ani de la naşterea compozitorului Luigi Boccherini. Un motiv în plus pentru care am introdus aceşti doi autori în repertoriul proiectului.

     Şi, nu în ultimul rând, „B” este şi prima literă a cuvântului Baroc. Vă invităm, aşadar, la un periplu baroc prin muzica europeană a secolelor XVII – XVIII şi (doar un pic) din XIX.

     În program:

   - Francesco Bonporti (1672 – 1749) – Triosonata în do major, pentru două viori şi continuo, op. 4, nr. 10: Preludio. Adagio – Allemanda. Allegro – Staccato. Sarabanda.Largo – Corrente

   - Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) - Din Suite BWV 816 (colecţia Französischen Suiten): Allemande – Courante

   - Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644 – 1704) – Sonata Representativa, C 146 în la major, pentru vioară şi basso continuo: Allegro – Nachtigal – CuCu – Frosch – Adagio – Allegro. Die Henne – Der Hahn – Presto – Adagio. Die Wachtel – Die Katz – Musketier Marsch – Allemande

   - Giuseppe Antonio Brescianello (1690 – 1758): Triosonata în si minor, pentru două viori şi basso continuo: Largo – Presto – Adagio – Presto

   - Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – Triosonata în sol minor, BWV 1029, pentru vioară, viola da gamba şi continuo: Vivace – Adagio - Allegro

   - Luigi Boccherini (1743 – 1805): Fandango (din Cvintetul în re major, G.448)

     Interpretează ansamblul de muzică barocă SEMPRE:

Rafael Butaru / Mircea Grigore Lazăr – viori baroce

Zsombor Lázar – violoncel baroc

István Csata – viola da gamba / violone

Raluca Enea – clavecin

Cristina Vasilache – percuţie

     Ansamblul SEMPRE a luat fiinţă în anul 2020 şi reuneşte muzicieni specializaţi în interpretarea muzicii vechi. Repertoriul abordat este, în principal, cel al Barocului muzical de secol XVIII dar programele de concert abordează şi piese aparţinând sec. al XVII-lea sau lucrări din perioada premergătoare Clasicismului muzical.

     Preocupările membrilor ansamblului se referă la autenticitatea interpretării (atât din perspectiva stilisticii muzicale cât şi din cea a instrumentelor utilizate – copii fidele după originale istorice) şi la cercetarea muzicologică minuţioasă, ce permite abordarea unor concepte repertoriale originale. Muzicienii ce formează ansamblul au urmat cursuri de specializare în domeniul muzicii vechi, cicluri de master sau studii de licenţă în acest domeniu, la instituţii de prestigiu din Europa şi au o activitate de peste 20 de ani în domeniul muzicii vechi. SEMPRE are o structură modulară, adaptabilă mai multor tipuri de repertoriu, mergând de la formule camerale de duo sau trio, până la formule extinse, de tip orchestral, precum cea folosită în cadrul concertului „Bach by night”.

     Printre producţiile din ultimii doi ani ale ansamblului se numără: Sempre Vivaldi, Haendel vs Haendel, Les Caractères, Baroque unknown, Bach by night, Sparkling Haendel.

            Concertul este organizat în parteneriat şi cu susţinerea Ministerului Culturii şi în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României şi a

            Partenerii media ai concertului sunt: TV Trinitas, Radio Trinitas, RFI, Radio Clasic, PressHub.ro, Profit.ro, Urban.ro, News.ro, adplayers.ro, modernism.ro, AgentiadeCarte.ro, informateca.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.