Aplicaţia MedValet, start-up inovativ lansat de o echipă de clujeni, formată din medicul specialist Iuliu Cătană, studentul la medicină Sebastian Nădăşan şi specialistul IT Bogdan Rad, ar putea număra până la sfârşitul acestui an aproximativ 10.000 de utilizatori, pacienţi şi medici, conform estimărilor co-fondatorilor soluţiei tehnologice medicale, care vine, gratuit, în sprijinul tuturor celor care doresc să aibă acces de pe telefon, la istoricul medical complet al unei persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lansată în primăvara acestui an, MedValet (www.medvalet.ro) a demonstrat în câteva luni că este o aplicaţie care are capacitatea de a simplifica accesarea întregului istoric medical al unui pacient, indiferent de specialitate. MedValet este o platformă care stochează digital istoricul medical al pacienţilor, astfel încât acesta să poată fi accesat integral şi în timp real, la nevoie, de oriunde, de către medicii specialişti cu ajutorul telefonului.

Am gândit această platformă, ca un facilitator medical, deoarece, de-a lungul carierei mele, în relaţia cu pacienţii, în mod special în sistemul public, m-am confruntat cu dificultatea şi uneori chiar cu imposibilitatea de a avea acces în timp util la informaţii relevante, chiar vitale, ale acestora. Se întâmplă adesea ca atât pacienţii, cât şi medicii să rătăcească unele documente medicale. Reţetele, trimiterile, scrisorile medicale sunt foarte uşor de pierdut, mai ales dacă te plimbi între mai multe unităţi medicale, eşti bolnav, speriat şi nefamiliarizat cu procedurile medicale. Este o idee veche şi mă bucur că a prins viaţă şi este descoperită de tot mai mulţi utilizatori. Ca specialist, consult documentele medicale ale pacienţilor înainte de operaţie, am nevoie să mă întorc la anumite informaţii, iar dacă am acces la istoricul unui pacient, decizia legată de complexitatea şi corectitudinea actului medical este mult mai uşor de luat ”, a declarat dr. Iuliu Catană, co-fondator MedValet.

”Pacienţii pot salva cu ajutorul aplicaţiei toate informaţiile medicale relevante, care sunt arhivate în funcţie de specialităţile medicale, iar medicii pot vizualiza aceste informaţii pe baza acceptului primit de la pacient. În acest mod, medicii au posibilitatea de a lua decizii mai bune şi mai rapide în ceea ce priveşte tratamentul. Am încercat să găsim o soluţie intuitivă, cât mai uşor de folosit, care să se dezvolte organic şi ne propunem să implementăm soluţii de inteligenţă artificială pentru a îmbunătăţi experienţa de utilizare a pacienţilor”, a declarat Sebastian Nădăşan, student UMF Cluj, co-fondator MedValet.

”Aplicaţia MedValet oferă o soluţie modernă şi simplu de utilizat şi nu consumă resursele telefonului, astfel că memoria dispozitivului nu va fi afectată indiferent de performanţele tehnice. Informaţiile medicale sunt stocate într-un mediu securizat pentru a fi accesate numai de către pacient şi medicii pe care aceştia îi autorizează, securitatea datelor fiind garantată prin utilizarea unor baze de date criptate. Această aplicaţie a fost gândită să fie cât mai uşor accesibilă, utilă, sigură şi în acelaşi timp să nu sperie utilizatorul”,  a declarat Bogdan Rad, mobile developer, co-fondator MedValet.

Aplicaţia MedValet poate fi descărcată gratuit din App Store, Google Play şi Huawei AppGallery. Pentru a utiliza aplicaţia MedValet, pacienţii trebuie să creeze un cont şi să introducă informaţiile  medicale relevante. În aplicaţie se generează şi un cod QR care va fi scanat de medic. La rândul lor, medicii trebuie să se înregistreze şi să solicite acces la istoricul medical al pacienţilor.

CONTEXT:

Asistenţa medicală a devenit una dintre cele mai mari preocupări ale prezentului, mai ales după ce omenirea s-a confruntat cu pandemia de Covid-19. Oamenii au căutat modalităţi de a-şi controla sănătatea şi de a-şi gestiona problemele medicale bazându-se tot mai mult pe soluţii care ar putea ajuta profesioniştii din domeniul sănătăţii în timpul pandemiei. Aceeaşi abordare a fost continuată, pentru a crea soluţii de asistenţă medicală bazate pe inteligenţă artificială, care pot ajuta utilizatorii în mod direct, atât medici, cât şi pacienţi.

La nivel naţional şi mondial, au apărut numeroase aplicaţii mobile de asistenţă medicală pentru pacienţi, cu diverse funcţionalităţi. Unele aplicaţii sunt concepute pentru a face îngrijirea sănătăţii mai accesibilă la nivelul unei unităţi medicale, altele monitorizează diferiţi parametri de sănătate, iar altele oferă informaţii medicale.

Telefoanele inteligente sunt dotate cu senzori capabili să monitorizeze semnele vitale ale pacientului. Acestea pot ajuta la monitorizarea fibrilaţiei atriale şi la efectuarea controalelor de sănătate mintală, pentru a numi utilizările câtorva aplicaţii în curs de dezvoltare. Dispozitivele telefonice sunt reutilizate şi comercializate pentru acces rapid la informaţiile necesare pentru monitorizarea stării de sănătate a pacientului: vârful degetului apăsat pe obiectivul camerei unui telefon poate măsura ritmul cardiac. Microfonul, ţinut lângă pat, poate monitoriza apneea în somn.

În condiţiile în care pandemia i-a făcut pe oameni mai confortabili cu asistenţa medicală virtuală/de la distanţă, o aplicaţie care gestionează istoricul medical al pacientului se detaşează ca importanţă deoarece poate fi utilă din multe perspective: pentru a avea imaginea completă a stării de plecare a pacientului, pentru a urmări tratamentele şi consultaţiile medicale anterioare, pentru continuitate în monitorizarea stării de sănătate pe termen lung şi pentru a partaja informaţii relevante cu profesioniştii din domeniul sănătăţii, atunci când este necesar.

Asigură-te că alegi o aplicaţie care să se potrivească nevoilor tale şi care să respecte standardele de securitate a datelor medicale!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.