Pe măsură ce guvernele devin proactive în ceea ce priveşte sustenabilitatea pe termen lung şi încep să implementeze strategii pentru atingerea neutralităţii din punct de vedere al emisiilor de carbon, pompele de căldură câştigă în popularitate, atât în rândul proprietarilor de apartamente şi case, cât şi în rândul celor care iau în considerare înlocuirea sistemelor de încălzire existente, indică datele unui sondaj recent GfK, iniţiat de Daikin Central Europe în România şi în alte opt ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi în sectorul rezidenţial domină încă sistemele de încălzire pe combustibili fosili (gaze), pompele de căldură devin alegerea preferată pentru încălzirea casei din considerente legate de economia de energie sau scăderea costurilor şi a impactului asupra mediului. În toate pieţele analizate în sondajul comandat de Daikin Central Europe, proprietarii actuali, cât şi cei care planifică în viitorul apropiat achiziţia unei proprietăţi, sunt de acord că merită să investească în pompe de căldură de înaltă calitate, principalele argumente invocate fiind uşor diferite de la ţară la ţară.

În Austria, 45 % dintre respondenţi au menţionat pompele de căldură ca fiind sistemul lor de încălzire preferat, deoarece sunt ecologice, asigură economie de energie şi sunt ieftine, iar, în Polonia, 40 % dintre respondenţii care preferă sistemele cu pompă de căldură au menţionat respectarea mediului ca fiind un argument puternic pentru alegerea lor.

Principalele motive pentru care 35 % dintre respondenţii din Republica Cehă ar prefera o pompă de căldură sunt economia oferită de aceasta şi caracteristicile de economisire a energiei. În mod similar, şi 29% dintre respondenţii slovaci declară că ar alege o pompă de căldură în primul rând cu aşteptarea de economii de energie şi o amprentă redusă asupra mediului.

În Slovenia, preţul este un argument convingător în rândul celor 59 % dintre respondenţii care preferă o pompă de căldură ca sistem de încălzire pentru viitor, arată sondajul comandat de Daikin, iar în Croaţia, 33 % dintre respondenţi ar alege o pompă de căldură datorită preţului rezonabil şi aşteptărilor ca aceasta să fie ecologică.

În schimb, în România, cu toate ca 50% dintre respondenţi încă au ca primă opţiune o centrală termică pe gaz, datorită accesului facil la reteaua de gaze si a preţurilor plafonate, principalul motiv pentru care ar alege o pompă de căldură este eficienţa acesteia. 

Preferinţele sunt distribuite uniform în Ungaria, 24% dintre respondenţi preferând o pompă de căldură ca soluţie de încălzire datorită impactului redus asupra mediului şi eficienţei în materie de costuri, în timp ce 23% preferă în continuare centralele termice pe gaz datorită preţului şi confortului oferit.

În Bulgaria, unde pompele de caldură aer-aer (aparate de aer condiţionat) reprezintă în prezent cel mai popular sistem de încălzire şi răcire, 51% ar opta tot pentru o pompă decăldură aer-aer (aparat de aer condiţionat) ca sursă de încălzire, în timp ce 17% ar prefera o pompă de căldură aer-apă. Principalul motiv pentru alegerea lor este economia de energie, în cazul ambelor soluţii.

O pompă de căldură este de 3-4 ori mai eficientă decât o centrală termică pe gaz

O comparaţie a eficienţei realizată de Daikin, care implică cel mai recent produs adăugat la portofoliul extins de pompe de căldură al companiei, modelul Daikin Altherma 3 R MT, indică faptul că această pompă de căldură este de trei până la patru ori mai eficientă decât o centrală termică pe gaz sau lemne, ceea ce poate duce la o reducere semnificativă a costurilor anuale pentru încălzire.

*Calculele de mai sus se bazează pe coeficientul sezonier de performanţă (SCOP) de 3,43 al pompelor de căldură, pentru condiţii climatice medii,  cu temperatura de ieşire agentului termic de 55°C şi un randament al centralei termice pe gaz/lemne de 93%. Valoarea reală a coeficientului SCOP poate varia în funcţie temperatura exterioară şi cea a apei. Prin urmare, ar trebui efectuat întotdeauna un calcul mai precis al consumului anual de energie de către un specialist, de exemplu Daikin sau unul dintre partenerii săi.

Intenţia de a trece la pompe de căldură

Două treimi din cele 43,6 milioane de case unifamiliale şi multifamiliale din ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) au mai mult de 30 de ani vechime, fiind construite înainte de 1989, conform Observatorului UE privind stocurile de clădiri, şi sunt în mare măsură ineficiente. Astfel, renovările pot fi momentul ideal pentru a înlocui şi sistemele învechite de încălzire şi preparare a apei calde menajere din locuinţe.

Întrebaţi şi despre momentul în care au achiziţionat sistemul de încălzire existent, o treime dintre respondenţii din Republica Cehă (31 %), Slovacia (31 %) şi Polonia (34 %) au menţionat că sistemele lor de încălzire erau deja în apartament/casă când s-au mutat. Totodată, o treime din respondenţii din Croaţia (35%), Ungaria (27%) şi Austria (31%) şi-au cumpărat actualul sistem de încălzire cu mai bine de 10 ani în urmă.

De asemenea, tot o treime şi dintre respondenţii bulgari (32%) şi români (31%),  spun că au achiziţionat sistemul de încălzire existent acum 2-3 ani. Procente destul de asemănătoare în ceea ce priveşte momentul achiziţiei se găsesc şi în Slovenia, unde sobele cu lemne şi peleţi sunt cele mai răspândite sisteme de încălzire.

Intenţia cea mai puternică de a trece de la centralele termice pe gaz la pompe de căldură este mai evidentă în Austria, comparativ cu Cehia şi Slovacia, în timp ce în România, popularitatea pompelor de caldura este in crestere, chiar daca centralele termice pe gaz rămân în continuare soluţia preferată. În Polonia, pompele de căldură se dovedesc a fi în viitor un înlocuitor puternic pentru termoficarea centralizată, iar în Croaţia, Slovenia şi Ungaria preferinţa pentru pompele de căldură este în creştere, spre deosebire de Bulgaria, unde tehnologia aer-apă este cel mai puţin populară, fiind preferate pompele de caldura aer-aer.

Confortul de acasă – Exact cum îţi place

Cu 1,2 milioane de pompe de căldură tip aer-apă instalate în toată Europa din 2006, Daikin este lider pe piaţă, o poziţie pe care o consolidează, atât prin investiţii în extinderea capacităţilor de producţie, cât şi prin extinderea continuă a gamei de sisteme de acest tip. De altfel, noua campanie de brand Daikin, Exact cum îţi place, pune în prim plan nevoile individuale cu privire la confortul de acasă, în ceea ce priveşte încălzirea, răcirea, aerul curat din interior şi prepararea apei calde menajere.

În calitate de furnizor de soluţii totale, Daikin are o ofertă extinsă de produse, pentru toate tipurile de locuinţe, şi îşi propune să devină marca preferată pentru actualii şi viitorii proprietari, atunci când aleg pompele de căldură ca sistem de climatizare. Portofoliul Daikin de soluţii inovatoare pentru industria sistemelor de încălzire, ventilaţie, climatizare şi refrigerare cuprinde:

● Aparate de aer condiţionat pentru încălzire şi răcire;

● Sisteme Multi Plus pentru încălzire, răcire şi apă caldă menajeră;

● Pompe de căldură pentru spaţii de diferite dimensiuni şi diferite capacităţi: de temperatură scăzută, de temperatură înaltă, cu sursă subterană şi hibride, pentru construcţii noi cât şi pentru locuinţe mai vechi aflare în renovare;

● Purificatoare şi umidificatoare de aer, pentru aer proaspăt şi curat;

● Sisteme de ventilaţie.

Studiul GfK privind comportamentul de cumpărare şi de luare a deciziilor cu privire la sistemul de încălzire preferat al proprietarilor de case şi al celor care planifică o achiziţie/renovare, în viitorul apropiat, a fost desfăşurat în mai 2023, pe un eşantion de 1.000 de respondenţi din fiecare ţară - în Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Polonia, Bulgaria, Croaţia, Slovenia şi Ungaria. Majoritatea respondenţilor locuiesc în familii cu doi până la patru membri, au studii superioare şi se încadrează în intervale de venituri superioare.

Vizitează  www.daikin.ro  şi pagina Daikin Altherma 3 R MT pentru mai multe informaţii!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.