Guillermo del Toro, celebrul regizor mexican de filme horror, scince-fiction şi supranatural, intră în forţă în cursa pentru Oscaruri, cu primul lui thriller noir, “Aleea groazei” (“Nightmare Alley”), nominalizat de Academia Americană de Film la 4 categorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Carismaticul ghinionist Stanton Carlisle (Bradley Cooper) se îndrăgosteşte de clarvăzătoarea Zeena (Toni Collette) şi de soţul ei Pete (David Strathairn) la un carnaval ambulant şi profită din plin, folosind cunoştinţele proaspăt dobândite pentru a escroca elita bogată din New York-ul anilor ‘40.

Cu virtuoasa Molly (Rooney Mara) alături de el, Stanton complotează să înşele un magnat periculos (Richard Jenkins) cu ajutorul unui psihiatru misterios (Cate Blanchett) care ar putea fi cel mai formidabil adversar al său de până acum.

Searchlight Pictures prezintă o producţie Double Dare You, un film regizat de  Guillermo del Toro, după un scenariu semnat de Guillermo del Toro şi Kim Morgan, adaptat după romanul lui William Lindsay Gresham.

Din distribuţie fac parte Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Collette, Willem Dafoe, Richard Jenkins, Rooney Mara, Ron Perlman, Mary Steenburgen, David Strathairn. Producători sunt Guillermo del Toro, J. Miles Dale şi Bradley Cooper.

Întunericul îi aşteaptă pe cei care îl caută

„Am fost foarte interesat de o poveste despre destin şi umanitate. Stanton Carlisle este un om căruia i se oferă totul pentru a-şi schimba viaţa. Are oameni care cred în el, care îl iubesc şi au încredere în el. Cu toate acestea, dorinţa  şi orgoliul lui sunt atât de puternice încât îl îndepărtează de asta”, spune Guillermo del Toro.

Prin intermediul filmului “Nightmare Alley / Aleea Groazei”, povestitorul vizionar Guillermo del Toro se aventurează în lumea întunecată, cuprinzătoare şi realistă a filmului noir. Filmul trece de la cercul unui carnaval ambulant din anii 1930, un tărâm al şocurilor şi minunilor, la sălile bogăţiei şi puterii în care locuiesc seducţia şi trădarea. Iar în miezul poveştii se află un om care îşi vinde sufletul artei escrocherii. Acesta este Stanton Carlisle (Bradley Cooper), un pungaş care se transformă într-un showman uimitor şi manipulator atât de bun încât ajunge să creadă că poate îşi depăşi soarta. În timp ce Stanton se bucură de ascensiunea sa delirantă, del Toro urmăreşte povestea unui  vis american nesăbuit care deraiază.

Filmul lui del Toro se bazează pe romanul lui William Lindsay Gresham, publicat în 1946, despre un escroc carismatic consumat de ambiţia sa necontrolată. Atras în mod natural de lumea macabră şi profund umană a spectacolelor de carnaval, del Toro a văzut romanul lui Gresham ca fiind autobiografic şi a vrut să exploreze o poveste aflată la graniţa fină şi tulbure dintre iluzie şi realitate, disperare şi control, succes şi tragedie. Şi a făcut din asta un semnal de alarmă despre partea întunecată a capitalismului american.

În noua producţie, Del Toro face echipă cu directorul de imagine Dan Laustsen, designerul de producţie Tamara Deverell, designerul de costume Luis Sequeira şi editorul Cameron McLauchlin “Nightmare Alley / Aleea Groazei”. Cu un personaj care planează pe margine, o margine mai ascuţită decât în orice film pe care l-a făcut, Del Toro, “Nightmare Alley / Aleea Groazei” este o adevărată poveste fierbinte despre crimă, trădare şi bine meritata pedeapsă. Geniul lui del Toro se vede în faptul că chiar şi în colţurile sale cele mai întunecate povestea relevă o umanitate profundă.

Regizorul spune că astfel a vrut să extindă filmul în direcţii noi. „Acesta este primul dintre filmele mele care, deşi are o atmosferă magică, nu este manierat sau stilizat. Este plasat într-o realitate care este identificabilă şi imediată”, spune el.

Soartă şi karmă

“«Nightmare Alley / Aleea Groazei» se îndepărtează de elementele fantastice pentru care Guillermo este cunoscut”, adaugă colaboratorul frecvent al lui del Toro, producătorul J. Miles Dale. „Dar el aduce pe acest nou teritoriu toate abilităţile sale de povestitor şi priceperea sa cinematografică. În cele din urmă, filmul spune povestea unui om ridicat pe propria sa karmă. Una dintre cele mai puternice teme ale filmului este că niciun om nu se poate depăşi pe sine şi nu îşi poate devansa soarta.”

În film există numeroase straturi subsecvente poveştii, fie de corupţie, viciu, poftă, trădare şi absurditate cosmică care se construiesc pe măsură ce Stanton învaţă să profite cu cinism de nevoia umană de a crede în ceva din afara lumii noastre. Totuşi, del Toro nu se bazează pe aspectele vizuale caracteristice genului noir, menţinând viteza poveştii, pe măsură ce viaţa lui Stanton devine un cerc chinuitor. Del Toro spune: „Am vrut să redau o poveste clasică într-un mod foarte viu şi contemporan. Am vrut ca oamenii să simtă că urmăresc o poveste relevantă pentru lumea noastră.”

Într-adevăr, în realismul său visceral, filmul capătă urgenţa unei fabule morale - o factură scadentă a destinului, structurată pentru a se termina cu o explozie. „Când publicul este parte din povestea ascensiunii unei persoane, cea mai mare frică a sa este decăderea şi acea cădere poate fi foarte puternică din punct de vedere emoţional”, spune del Toro.

Cate Blanchett, care aduce un amestec de forţă şi căldură ca femeia fatală a filmului – geniala şi răzbunătoarea psihiatră Dr. Lilith Ritter – a fost atrasă de aceste emoţii puternice. Ea vede povestea ca pe un avertisment, atât de clasă, cât şi despre demonii psihologici şi despre felul în care dispreţul şi teama pot distruge totul, chiar şi dragostea.

“«Nightmare Alley / Aleea Groazei» este despre frică, despre lăcomie şi despre manipulare. Are toate fundamentele întunecate ale ceea ce pare a fi o societate foarte politicoasă. Lumea carnavalului s-ar putea să aibă vreo şmecherie şi înşelăciune, dar are inima unei adevărate comunităţi. Înalta societate din acest film este mult mai ameninţătoare şi terifiantă”, adaugă Blanchett.

Filmările la ambiţiosul proiect au început în forţă în 2020. Însă pandemia a oprit producţia în martie 2020. „Nu aveam idee cât timp vom fi plecaţi zile, că vor fi săptămâni sau luni, dar pentru siguranţa tuturor a trebuit să ne oprim totul”, spune Del Toro.

Dar angajamentul faţă de film a fost cât se poate de ferm. „Toate decorurile, recuzita şi luminile au rămas în acel studio întunecat aproape şase luni, până când am reluat filmările la mijlocul lunii septembrie”, a spus producătorul Dale. „Carnavalul, care fusese deja construit în mare parte, şi-a petrecut primăvara şi vara îmbătrânind în mod autentic în soare şi ploaie. Iar noi am reluat exact de unde am rămas.”

Iar timpul petrecut departe de studiou l-a ajutat pe del Toro să definească şi mai clar călătoria lui Stanton Carlisle către abis. „În timpul pauzei, proiectul a devenit de fapt mult mai adânc înrădăcinat în noi şi am putut să analizăm personajele şi să începem procesul de editare”, spune el.

Adaptarea unui coşmar

Stanton Carlisle începe ca un nimeni, un bărbat care a renunţat la trecutul său plin de probleme şi care este atât de disperat să se despartă de originile sale, încât decide să se alăture unui carnaval ambulant. Aici nu se pun întrebări şi nimănui nu-i pasă cine ai fost înainte. Ascensiunea lui Stanton în rândurile trupei de carnaval continuă în eşaloanele superioare ale societăţii americane, totul pe fundalul marii depresii din America.

Del Toro a fost captivat de această lume a contrastelor umane şi a vrut să meargă mai adânc. „Carnavalul este o societate incredibil de unită, de ermetică. Este un loc în care oamenii îşi păstrează secretele şi mulţi scapă de o viaţă criminală sau de un trecut pe care a trebuit să-l lase în urmă. Şi totuşi, ei formează o societate puternică. Este aproape ca un microcosmos al lumii. Toată lumea este acolo pentru a escroca pe toată lumea. Dar, în acelaşi timp, ei ştiu că au nevoie unul de celălalt şi se protejează unul pe altul.”

SINOPSIS:

În “Nightmare Alley / Aleea Groazei”, un ambiţios om din lumea carnavalului (Bradley Cooper), cu o înclinaţie naturală pentru manipularea oamenilor cu doar câteva cuvinte, se combină cu o psihiatră (Cate Blanchett) periculoasă şi încearcă să dea lovitura vieţii în înalta societate.

În regia lui Guillermo del Toro, filmul îi are în distribuţie pe Cate Blanchett, Rooney Mara, Bradley Cooper, Toni Collette, Willem Dafoe.

Distribuit de Forum Film România, “Nightmare Alley / Aleea Groazei” are premiera în data de 25 februarie.

TRAILER:

https://www.youtube.com/watch?v=dprkCzMWBLQ

Despre Forum Film România

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney, Disney Pixar, Marvel şi LucasFilm si de curand si pe cele produse de 20th Century si Searchlight Pictures. În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Bulgaria, Ungaria, şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Marvel, compania distribuie şi titluri ale studiourilor MGM, FilmNation, Relativity şi alţi independenţi.

Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

Pentru mai multe detalii despre cele mai noi producţii distribuite de Forum Film România, accesaţi:

https://www.cineforum.ro

https://www.facebook.com/CineForum.ro/

https://www.instagram.com/cineforumromania/

https://www.youtube.com/user/CineforumRomania

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.