„Festivalul Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu se deschide cu 150 de artişti, de pe cinci continente, din 22 de ţări, cu peste 20 de ambasade partenere, peste 50 de galerii, muzee şi instituţii din România şi străinătate. Încercăm să realizăm o punte de legătură între artişti din România şi de peste hotare, între curatori, directori de muzee şi instituţii, să realizăm un dialog cu noile tendinţe în materie de spaţii moderne, galerii şi amenajări. Este cel mai amplu festival de artă contemporană din Europa de Est. Iar peste 60% din fondurile necesare organizării festivalului sunt private”, a declarat Alexandru Constantin Chituţă, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, la deschiderea Sibiu Contemporary Art Festival (SCAF), care se desfăşoară în perioada 16-30 septembrie în zece spaţii expoziţionale din oraş. SCAF este o iniţiativă a lui Alexandru Constantin Chituţă, preşedintele Festivalului şi Ilie Mitrea, preşedinte al Asociaţiei Brukenthal von Studio.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La evenimentul de deschidere, desfăşurat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, au participat Ministrul Culturii Raluca Turcan, Primarul Sibiului Astrid Cora Fodor, Preşedintele Institutului Cultural Român Liviu Jicman, diplomaţi, personalităţi ale mediului academic, artişti, reprezentanţi ai sponsorilor.  

„Este bine şi era timpul. Este bine că se întâmplă încă un eveniment internaţional de mare anvergură la Sibiu, oraş a cărui identitate este eminamente culturală. Festivalul Internaţional de Teatru umple oraşul de viaţă şi culoare pentru două săptămâni pe an. Şi sunt, apoi, tot felul de alte evenimente mai mari sau mai mici, care se desfăşoară aici unul după altul. Dar era timpul să mai apară încă cineva care, alături de Constantin Chiriac, să construiască un pilon solid pentru Sibiu, aducând excepţionala tradiţie şi moştenire de la Brukenthal în contemporaneitate. Cred că nu degeaba pe Alexandru Chituţă îl mai cheamă şi Constantin. Lăsând gluma la o parte, nu pot decât să vă felicit pentru că gândiţi la scară mare şi transformaţi visele în realitate. JTI este alături de Sibiu, fiind partener al FITS de foarte multă vreme şi, de acum, şi partener al Festivalului Internaţional de Artă Contemporană. Suntem atât sponsori, cât şi contributori la acest eveniment, cu tablouri semnate de Iurie Cojocaru, Mirela Vasile şi Noriko Yanagisawa. Lucrarea artistei japoneze a făcut parte din Expoziţia organizată cu sprijinul nostru la Muzeul Naţional de Artă al României, fiind ulterior dăruită JTI de Ambasadorul Japoniei de la acea vreme, Excelenţa sa Kisaburo Ishii. Cele trei lucrări sunt expuse la Casa albastră, în Turnul Sfatului şi în Muzeul Brukenthal şi vă invit călduros să le vizionaţi”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs şi Comunicare JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Festivalul include cea mai mare expoziţie din istoria oraşului Sibiu, în zece spaţii diferite, Palatul Brukenthal, inclusiv podul muzeului, Casa Albastră, Muzeul de Artă Contemporană, Turnul Sfatului  şi, cu sprijinul Teatrului Naţional Radu Stanca, la Centrul Cultural Habitus din Piaţa Mică. Programul expoziţional e completat cu o serie de conferinţe şi prelegeri, conceptul grafic al SCAF aparţinându-i artistului Laurenţiu Midvichi.

SCAF creează punţi peste lumi integrând elemente de diplomaţie culturală reprezentate de participarea unor artişti străini cu sprijinul Ambasadelor din România ale mai multor ţări: Japonia, Polonia, China, Marea Britanie, Slovenia, Iran, Liban, Siria, Germania, Austria, Macedonia de Nord, Cuba, Peru, Republica Moldova, Nigeria, Finlanda, Uruguay, Emiratele Unite Arabe, Georgia.

IN|TOUCH, tema ediţiei curente este o metaforă a inter-conectivităţii şi interactivităţii limbajului cultural contemporan. Tehnicile expuse cuprind de la structuri vizuale clasice – pictură, sculptură, grafică – până la instalaţii multimedia, de obiect şi imersive, artă foto-video şi practici artistice experimentale. Mulţi dintre artişti sunt prezenţi pentru prima dată în România. Expun, de asemenea, artiste din Orientul mijlociu şi artişti din Nigeria. La această ediţie, ţara invitată este Republica Moldova, Festivalul incluzând o expoziţie curatoriată de Tudor Zbarnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău.

„Pentru a dezvolta viaţa culturală a Sibiului, avem nevoie şi de evenimente noi, de mare anvergură, dedicate domeniilor mai puţin reprezentate în calendar. De aceea, salut iniţiativa Muzeului Brukenthal de a organiza un Festival dedicat artei contemporane. Este impresionant faptul că acesta reuşeşte să creeze conexiuni cu atât de multe muzee, galerii de artă, ambasade, colecţionari, artişti din România şi din alte ţări, depăşind graniţele geografice, prin larga participare a artiştilor din întreaga lume. Salut şi deschiderea unei noi săli expoziţionale în Palatul Brukenthal cu ocazia Festivalului, pentru că Sibiul cultural are în continuare nevoie de infrastructură pentru cultură. Mulţumesc Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe şi corpului diplomatic pentru sprijinul acordat acestui eveniment sibian. Urez succes organizatorilor şi îi invit pe sibieni să se bucure de frumuseţea şi diversitatea artei contemporane! Sper ca Festivalul să rămână, aşa cum spune şi tema ediţiei din acest an, IN TOUCH - adică în contact atât cu lumea culturală internaţională, cât şi cu aşteptările publicului său", a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Curatorii expoziţiilor din cadrul festivalului sunt Ana Negoiţă şi Alexandra Runcan
SCAF are loc sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, şi este organizat de Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia Brukenthal von Studio cu sprijinul Ministerului Culturii şi cu suportul Primăriei Municipiului Sibiu.

JTI şi-a început activitatea în România în urmă cu 30 ani, în 1993 (ca R.J. Reynolds) şi de atunci se implică activ în comunitate: compania este partener al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), al Filarmonicii „George Enescu”, al Muzeului Brukenthal, al  "Turneelor de poveste" - serie de turnee muzicale în oraşele mici, Festivalului SoNoRo, proiectelor CoolSound şi Aplauze pentru poet, precum şi sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. JTI a fost premiată de Ministerul de Externe din Japonia pentru promovarea culturii nipone în România. JTI sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuţa de Ceai din Muzeul Naţional de Artă şi Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane. „Întâlnirile JTI”, eveniment lansat în anul 2000, a devenit un brand cultural naţional în dansul contemporan. Compania susţine, din anul 2000, Bursele JTI pentru Jurnalişti, fiind de asemenea partener al Internship 2.0. Din 1998, se desfăşoară programul Seniorii JTI, prin care 45 de vârstnici din Sectorul 2 primesc zilnic alimente şi medicamente, iar de-a lungul anilor compania a colaborat şi colaborează cu Samusocial, Ateliere fără frontiere, ARC, SoSiSeSa şi alte organizaţii neguvernamentale, sprijinind proiecte sociale prin care sunt susţinute persoane din categorii defavorizate în diverse zone ale ţării, sau intervenţii în situaţii de urgenţă (ca rezultat al pandemiei, războiului, inundaţiilor etc.).

JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi produse pentru vapat, cu operaţiuni în peste 130 de ţări. Cu sediul la Geneva, Elveţia, JTI are peste 46.000 de angajaţi, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.jti.com.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.