În cei peste 10 ani de activitate, firma de avocatură Muşat şi Asociaţii S.C.A. şi-a demonstrat deopotrivă integritatea profesională şi morală, iar idealul formator de a schimba în bine mediul de business din România a propulsat-o nu numai în topul celor mai bune firme de avocatură din ţară, dar şi în cel al activităţii profesionale exemplare. În interviul de mai jos, Alina Muşat, Managing Partner Muşat & Asociaţii SCA, ne vorbeşte despre avocatura prezentului, subliniind detalii cu privire la activitatea prin care acest domeniu se adaptează dinamicii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

1. Domeniul de business din România este în proces continuu de dezvoltare. Aşadar, părţi integrate a acestei dezvoltări definesc apariţia sau conturarea mai evident a anumitor servicii, precum cele de consultanţă juridică. Fiecare business, indiferent că discutăm despre cele care au o anumită anvergură sau despre cele la început de drum, trebuie sau, mai corect spus, ar fi indicat să aibă alături, integrate aceste servicii. În ce punct al dezvoltării acestui segment ne aflăm? Observaţi în rândul clienţilor o “dependenţă” în sensul bun asupra acestor solicitări? Putem discuta despre anumite prevenţii?

Într-adevăr, în ultima perioadă, serviciile de consultanţă juridică au cunoscut o evoluţie mai alertă, mai ales în contextul dezvoltării domeniului de business, fără a se limita, însă, la acest tip de activitate, devenind tot mai pregnantă importanţa pe care o astfel de activitate o are.

În ceea ce ne priveşte, am sesizat o creştere considerabilă a cererilor pentru serviciile de consultanţă încă din perioada de pandemie, perioadă în care clienţii au înţeles că avocatul nu este necesar doar în situaţii conflictuale sau pentru probleme punctuale, ci serviciile acestuia sunt utile chiar şi pentru cele mai neprevăzute situaţii, cum au fost cele generate de pandemie.

Ar fi poate prea mult să spunem că există o dependenţă a clienţilor pentru serviciile de consultanţă juridică, însă este cert că zona de business a înţeles care sunt avantajele şi beneficiile pe care le ai atunci când alegi să integrezi servicii de consultanţă juridică în activitatea zilnică.

Astfel, atât pentru dezvoltarea, cât şi pentru buna funcţionare a oricărui tip de business, este foarte importantă activitatea de consultanţă juridică materializată sub formă de interpretare a legilor, consiliere strategică, realizarea unei analize specializate în diferite domenii, cum ar fi domeniul dreptului societar, comercial şi fiscal, precum şi adoptarea unor strategii de soluţionare a disputelor care sunt iminente mediului de afaceri.  

Este evident că toate modificările legislative şi în special modificarea politicii fiscale, despre care discutam şi cu ocazia ultimului interviu acordat, au dat naştere unei necesităţi de a înţelege în mod aprofundat şi de a cunoaşte modalitatea de aplicare a acestor dispoziţii legale prin raportare la situaţia concretă a fiecărui business. Ori, fie că discutăm despre aspecte de ordin fiscal şi modalitatea în care acestea afectează mediul de afaceri, fie că discutăm despre chestiuni ce ţin de aplicarea dispoziţiilor de drept material din sfera dreptului comercial şi societar, serviciile de consultanţă juridică au un rol extrem de important atât în dezvoltarea, cât şi în desfăşurarea activităţii curente a oricărei entităţi, indiferent de dimensiunea acesteia.

Totodată, pornind de la aceste premise, putem susţine că acest segment al serviciilor juridice se află într-un proces de dezvoltare accelerată, activitatea de consultanţă juridică fiind adaptată permanent contextului actual în care ne aflăm, modificărilor de ordin legislativ, precum şi procesului de dezvoltare în care se află domeniul de business.

2. Deoarece am adus în discuţie companiile, în data de 13 Martie 2024 a fost aprobată o lege cu privire la Inteligenţa Artificială. Noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenţei artificiale care ameninţă drepturile cetăţenilor. Acest subiect (IA) încă în implementare, necesită o atenţie sporită cu privire la toate nuanţele. Cât de vulnerabili putem deveni dacă stăpânim toate informaţiile updatate?

Într-adevăr, astfel cum susţine şi un celebru citat, cunoaşterea înseamnă putere, însă, în acelaşi timp, nu trebuie neglijat un alt aspect extrem de important, respectiv responsabilitatea pe care această putere o aduce.

Cu siguranţă, putem discuta despre vulnerabilitate în toate cazurile în care cele două elemente – puterea şi responsabilitatea – nu sunt corelate şi între ele nu există o relaţie de interdependenţă.

În acest context, iniţiativele legislative şi dispoziţiile legale deja aprobate în domeniul Inteligenţei Artificiale nu pot fi privite decât ca un demers excelent pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului, fiind necesară implementarea unor măsuri care să împiedice o utilizare inadecvată a inteligenţei artificiale, şi chiar contrară legii.

Evident că utilizarea şi integrarea inteligenţei artificiale în diverse domenii şi activităţi aduce o serie de avantaje semnificative, atât din punct de vedere economic, cât şi al sistemelor de management, fiind vorba în mod clar despre o îmbunătăţire a performanţei şi a eficienţei, stimularea inovaţiei şi a creativităţii, însă în acelaşi timp, nu trebuie neglijate nici aspectele negative pe care o astfel de tehnologie le poate produce.

Tocmai pentru că suntem în prezenţa unui fenomen nou, în curs de dezvoltare şi implementare, se impune a se acorda o atenţie sporită în special aspectelor care privesc ingerinţa tehnologiei în sectorul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, ori măsurile deja aprobate şi politicile de implementare stabilite nu pot să aibă decât un rol benefic.

3. Ce arie de practică este “vedeta” anului în curs? În ultimul interviu acordat ne vorbeaţi despre zona ce implică NFT-uri şi criptomonede.

Astfel cum am menţionat şi cu ocazia ultimului interviu acordat, nucleul activităţii noastre se concentrează în sfera domeniului de business, cele mai populare arii de practică ale anului fiind cele din sfera dreptului societar şi comercial, drept fiscal şi dreptul muncii atât în ceea ce priveşte serviciile de consultanţă juridică, cât şi partea de litigii, acestea fiind domeniile predominante în activitatea clienţilor noştri.

În acelaşi timp, ne concentrăm atenţia şi suntem deschişi spre domeniile şi solicitările din zona de IT şi monede virtuale care, în mod inevitabil, implică şi o serie de aspecte juridice, evoluţia constantă şi continuă a domeniului fiind în permanentă conexiune cu realitatea juridică.

Nu ne putem limita însă la desemnarea unei singure arii de practică, care să deţină titulatura de vedetă a anului, întrucât activitatea noastră este variată şi adaptată constant la modificările legislative şi la nevoile juridice rezultate din trendul de digitalizare şi integrare al tehnologiei în toate domeniile de activitate.

Iar cererea care vine din zona de business nu se limitează la un anumit domeniu, ci vizează toate domeniile juridice cu impact asupra mediului de afaceri. Tocmai de aceea, unul dintre avantajele competitive ale societăţii noastre este abordarea integrată a business-ului clientului, de tip “one stop shop”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.