Georgios Stassis, CEO al Public Power Corporation (PPC), grupul care a achiziţionat Enel România, a devenit recent vicepreşedinte al Eurelectric, asociaţia care reprezintă industria europeană de electricitate la Bruxelles. Numirea lui Georgis Stassis reprezintă o veste bună pentru România în condiţiile în care este un cunoscător al pieţei de energie locale, iar compania pe care o conduce are planuri de dezvoltare în ţară odată cu preluarea activelor Enel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De altfel, după semnarea acordului de cumpărare, PPC a anunţat că România este o piaţă importantă din punct de vedere strategic pentru grupul elen şi că intenţionează să investească în dezvoltarea operaţiunilor locale. Obiectivul PPC, care va prelua activele Enel România în trimestrul trei al acestui an, este de o deveni lider pe piaţa energiei curate în Europa de Sud-Est.

Noua conducere a Eurelectric vine în contextul în care la nivelul Uniunii Europene se dezbate reforma organizării pieţei energiei electrice. Aceasta prevede revizuiri ale mai multor acte legislative ale UE, cu impact direct asupra consumatorilor de energie - atât gospodării, cât şi companii.

Echipa din care face parte CEO-ul PPC şi-a sumat o agendă ambiţioasă, care militează pentru o abordare structurală, care merge dincolo de urgenţa ultimului an - controlul costurilor în condiţiile crizei preţurilor. Astfel, consolidarea reţelelor electrice în calitate de coloană vertebrală a tranziţiei energetice, regândirea securităţii aprovizionării Europei şi asigurarea unor condiţii adecvate de investiţii sunt cele trei priorităţi cheie ale noii echipe din fruntea Eurelectric.

La preluarea mandatului, Georgios Stassis a subliniat necesitatea urgentă de a acorda prioritate dezvoltării infrastructurii şi digitalizării pentru evitarea riscurilor viitoare şi a volatilităţii excesive. El a cerut factorilor de decizie şi autorităţilor de reglementare să susţină cu fermitate accelerarea electrificării şi să promoveze în mod activ agenda verde. Investiţiile accelerate în infrastructura de electricitate sunt o parte importantă în parcursul Europei către independenţă energetică şi o economie net-zero, iar rezilienţa pieţei de energie înseamnă energie sigură pe termen lung, la preţuri accesibile, cât şi îndeplinirea obiectivelor climatice, a adăugat el.

O infrastructură de energie electrică consolidată şi extinsă ar avea implicaţii pozitive majore pentru protejarea pieţei interne a energiei. Potrivit Eurelectric, până în 2030, 50% din liniile de joasă tensiune ale Europei vor avea peste 40 de ani, cu mult peste mijlocul duratei de viaţă şi vor trebui să gestioneze cantităţi considerabile de surse regenerabile, pompe de căldură şi vehicule electrice. Între 2020-2050, investiţiile în reţeaua de distribuţie vor trebui să atingă între 38-100 de miliarde de euro pe an.

Cu peste 15 ani de experienţă în domeniul energiei, Georgios Stassis este CEO al PPC din 2019, perioadă în care compania elenă a avut o traiectorie ascendentă, asumându-şi un parcurs clar de decarbonizare. Între 2016 şi 2019 Stassis a deţinut funcţia de CEO al Enel România, anterior conducând divizia pentru Europa de Est şi Orientul Mijlociu al Enel Green Power.

Odată cu finalizarea achiziţiei Enel România, Grupul PPC va depăşi capacitatea instalată de 11 GW şi va deservi 8,9 milioane de clienţi, pe mai multe pieţe, cu aproximativ 41 TWh de energie electrică furnizată, 78 TWh distribuiţi şi peste 27 TWh generaţi, în timp ce baza reglementată a activelor (Regulated Asset Base) va ajunge la 4,15 miliarde de euro.

Eurelectric reprezintă peste 3500 de companii de energie din întreaga Europă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.