Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat cu mare majoritate un proiect de lege al cărui coiniţiator sunt, pentru modificarea art. 138 lit.d) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiativa legislativă va avea un impact semnificativ în ceea ce înseamnă creşterea calităţii actului medical, precum şi pentru optimizarea serviciilor medico-sanitare oferite românilor.

Astfel, potrivit actului normativ, lit.d) a art. 138 va avea următorul cuprins: „păstrarea, securizarea şi asigurarea sub formă de document electronic a documentaţiei primare, ca sursă a acestor date, constituind arhiva furnizorului, astfel cum este prevăzut de actele normative în vigoare”.

În contextul actual, în care Guvernul susţinut de PNL a iniţiat programe semnificative pentru accelerarea proceselor de digitalizare a tuturor serviciilor publice, aveam imperioasă nevoie de conturarea unui cadru coerent de politici publice în domeniul medico-sanitar, care să permită utilizarea, în condiţii de maximă siguranţă, a informaţiilor provenite din activitatea sistemului medical naţional.

Pentru asigurarea succesului acestui demers ambiţios şi complex este necesară cointeresarea tuturor factorilor implicaţi - pacienţi, aparţinători, comunităţi locale, furnizori de servicii medicale, autorităţi publice centrale cu responsabilităţi în domeniul medical.

Toţi aceşti decidenţi vor fi în măsură să explice şi să conştientizeze valoarea prezentării pe scară largă a referinţelor specifice din sănătate, precum şi de a promova garanţiile optime de confidenţialitate a informaţiilor personale.

Avantajele acestui proiect legislativ, trimis Preşedinţiei spre promulgare, sunt multiple pentru domeniul medical. În primul rând, documentaţia de specialitate poate fi evaluată şi analizată oricând şi de oriunde. De asemenea, aceasta va permite obţinerea unor concluzii medicale valide şi exacte, fiind complete şi lizibile, fără a necesita explicitări suplimentare. Informaţiile prezintă caracteristici uniforme pentru toţi subiecţii, clarifică experienţele subiective şi, nu în ultimul rând, permit realizarea unor studii clinice de anvergură.

În concluzie, apreciez însemnătatea acestui act normativ, beneficiile utilizării datelor provenite din activitatea furnizorilor de servicii medicale, în special în formă electronică, urmând să contribuie esenţial la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate oferite românilor.

Deputat PNL Teleorman

MARIA STOIAN

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.