Sprijinul categoriilor vulnerabile este în centrul preocupărilor Guvernului liberal Nicolae Ciucă, în contextul dificilei perioade pe care o traversăm din punct de vedere social şi material.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consider că investiţiile aflate în derulare în domeniul economic şi al infrastructurii, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi prin alte categorii de fonduri europene şi alocări din bugetul naţional, trebuie dublate de susţinerea românilor aflaţi în situaţii financiare precare.

Astfel, în acest an Executivul va derula proiecte în valoare de 970 de milioane de euro, prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), condus de PNL, apelurile în acest sens fiind destinate ajutorării vârstnicilor, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi.

Până în 2027, România are la dispoziţie suma de 4,15 miliarde de euro pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile, prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială. Acesta îşi propune ţinte concludente în vederea creşterii calităţii vieţii românilor aflaţi în risc de vulnerabilitate şi sărăcie, scopul fiind majorarea puterii de cumpărare şi acordarea de sprijin punctual în situaţiile unde se înregistrează cele mai stringente nevoi.

Demersurile concrete destinate copiilor vizează acordarea pentru 60.000 de nou-născuţi de vouchere pentru trusou, în timp ce pentru 300.000 de preşcolari şi elevi vor fi distribuite vouchere în scopul cumpărării de rechizite şi îmbrăcăminte. Programele guvernamentale vor avea ca efect o viaţă mai bună pentru alţi 84.798 de copii, care vor beneficia de stimulentele acordate prin programele de incluziune ce vor fi implementate.

Un număr de 1.200.000 de vârstnici şi persoane cu situaţii materiale grele vor primi, în acest an, mese calde, vouchere în vederea achiziţionării de produse alimentare, precum şi pachete cu alimente. De asemenea, situaţia generală va fi ameliorată, prin alocările financiare dedicate, pentru un număr de 11.035 persoane vârstnice, precum şi pentru aproape 10.000 de persoane cu dizabilităţi. Nu în ultimul rând, prin aceste măsuri vor fi înfiinţate 601 întreprinderi sociale în mediul rural, iar aproape 40.000 de persoane vor ieşi din situaţia de excluziune locativă.

Rezultatele preconizate pentru finalul acestui an, în urma aplicării acestor programe de sprijin, se vor concretiza prin îmbunătăţirea accesului la servicii de sănătate, sociale şi educaţionale pentru un număr de 415.378 de persoane vulnerabile.

Consider apreciabil că România are, pentru prima dată, un program cu finanţare europeană special dedicat grupurilor vulnerabile. În ultimii ani, guvernul PNL a reuşit scoaterea din criză a unui număr semnificativ de români, prin alocări multiple din fonduri europene şi bugetul de stat, care au contribuit la relansarea vieţii românilor cu venituri mici şi posibilităţi materiale limitate.

Reprezentanţii PNL din Guvernul Nicolae Ciucă pregătesc pentru acest an şi alte măsuri de susţinere în avantajul persoanelor care au realmente nevoie de ajutor, astfel încât împreună să depăşim cu succes această perioadă grea.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.