Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat un act normativ emis de Guvernul susţinut de PNL, în scopul reducerii inflaţiei şi creşterii puterii de cumpărare a românilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea nr. 10/2024 reglementează instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la produsele agricole şi alimentare indispensabile, precum şi stingerea unor obligaţii fiscale datorate de cooperativele agricole. Documentul legislativ limitează adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul de a stopa creşterea preţurilor acestora.

Potrivit legii, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare vor fi limitate pentru o perioadă de trei luni. Conform noilor prevederi, adaosul va fi de maximum 20% la procesator, aplicat faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte. Totodată, adaosul practicat în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie va fi de maxim 5%, indiferent de numărul de distribuitori, fiind aplicat faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale. În cele din urmă, legea prevede o cotă de adaos comercial de maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului.

Consider că legea era absolut necesară populaţiei României, pe fondul situaţiilor delicate generate de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale, fapt ce a condus la efecte negative majore asupra preţului resurselor materiale utilizate în agricultură, precum îngrăşămintele chimice, combustibilii şi pesticidele, raportate la creşterea costurilor de producţie la niveluri nesustenabile şi, implicit, a preţurilor pe piaţă a produselor agricole primare şi a produselor alimentare procesate. Toate acestea au determinat creşteri în lanţ ale produselor agroalimentare de bază, preţurile acestora accelerându-se în ritm consistent în ultima perioadă.

Astfel, principalele produse alimentare, precum zahăr, ulei, cartofi, lapte, ouă, carne, legume, fructe, au înregistrat scumpiri semnificative, care s-au menţinut şi în prezent, provocând distorsiuni majore pe piaţa produselor agricole şi alimentare, cu consecinţe negative asupra nivelului consumului şi a puterii de cumpărare a oamenilor. Sunt convinsă că măsura cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor, ce se va aplica pe întreg Ianţul de producţie, import, comerţ intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntuI, pentru pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei, carne, legume, fructe, cartofi şi zahăr, îşi va atinge scopul prognozat, iar reducerea preţurilor la aceste alimente indispensabile va fi în avantajul românilor.

Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.