Guvernul liberal Nicolae Ciucă continuă adoptarea măsurilor privind creşterea calităţii vieţii românilor, oferind sprijin concret pentru a depăşi această perioadă de crize suprapuse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Una dintre deciziile cu un impact major asupra majorării nivelului de trai al populaţiei o constituie alocarea sumei de până la 25.000 de lei pentru românii care îşi montează panouri fotovoltaice pe case.

Programul a fost demarat de conducerea liberală a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, sprijinul financiar oferit în acest sens fiind parte componentă a Schemei de ajutor „Repower EU”, cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În prezent, demersul este în fază de dezbatere publică, iar ulterior urmează să fie discutat şi negociat la nivelul Comisiei Europene.

După aprobarea de către organismul european decident, proprietarii de case din România vor avea posibilitatea de a accesa fondurile necesare în scopul amenajării în propriile gospodării a componentelor aferente produccerii de energie verde.

Prin intermediul fondurilor alocate de „Repower EU”, se preconizează că va fi operaţionalizată suma de 300 de milioane euro, destinată special pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Eligibilitatea potenţialilor beneficiari va ţine cont de calitatea de proprietar a locuinţei, iar banii vor putea fi accesaţi doar sub forma unui voucher.

Pe de altă parte, Guvernul a lansat în aceste zile un nou program destinat încurajării românilor de a deveni prosumatori de energie, respectiv „Casa Verde Fotovoltaice 2023”. În cadrul acestuia, beneficiarii pot obţine o finanţare de 20.000 de lei de la stat, pentru achiziţionarea de panouri solare. Doritorii trebuie să achite doar 10% din suma alocată, respectiv 2.000 de lei.

Programul a început în această lună şi îşi propune acordarea de finanţare pentru 150.000 de beneficiari, după majorarea la trei miliarde lei a  bugetul alocat în acest sens.

Sunt încrezătoare că un număr semnificativ de români vor accesa aceste programe concrete de sprijin, astfel încât să-şi rezolve în mod practic, avantajos şi judicios problemele legate de creşterea preţurilor la energia electrică şi de a deveni astfel producătorii cantităţii necesare pentru consumul propriu.

Deputat PNL Teleorman,

MARIA STOIAN

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.