Eliminarea compensării de 50 de bani pentru litrul de benzină şi motorină, decisă de Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă, este o măsură care nu va afecta preţul la carburanţi în perioada următoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preţurile ar trebui să rămână la valoarea din acest moment, deoarece hotărârea coaliţiei de guvernare este însoţită de scăderea accizelor aplicate în domeniu, începând cu 1 ianuarie 2023.

Consider însă că decizia adoptată vara trecută, într-o situaţie excepţională, şi-a dovedit pe deplin eficacitatea, rezultatul fiind scăderea exponenţială a preţurilor la pompă din ultimele şase luni. De asemenea, efectul pozitiv pentru proprietarii de autovehicule a dovedit şi justeţea acţiunilor iniţiate în acest sens de către primul ministru Nicolae Ciucă, care a avut dreptate susţinând plafonarea şi subvenţionarea preţului la carburanţi.

Pe de altă parte, aşa cum a precizat premierul, Guvernul este pregătit ca, în cazul în care preţurile vor depăşi puterea de cumpărare a românilor, măsura să fie aplicată din nou.

Eliminarea compensării este o decizie care ar fi trebuit luată la un moment dat, având în vedere caracterul temporar al măsurii, determinată de creşterea explozivă a preţului carburanţilor în contextul războiului din Ucraina.

Actualmente însă, preţul carburanţilor a coborât la cel de dinaintea războiului din Ucraina, care a amplificat criza din energie. Au dispărut, aşadar, factorii care au motivat aplicarea deciziei.

Mai mult, la nivelul pieţelor internaţionale se constată o temperare a preţului la combustibili şi chiar o uşoară tendinţă de scădere a acestora.

În mod normal, distribuitorii de combustibili nu ar trebui să crească în perioada imediat următoare preţul carburanţilor, având în vedere că accizele vor fi mai mici de la începutul acestui an.

Subvenţionarea cu 50 de bani/litru a preţului carburanţilor a avut beneficii considerabile economiei naţionale, atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Măsura compensării a constituit, la vremea respectivă, cea mai bună decizie, efectul imediat fiind temperarea creşterii preţurilor la pompă, fapt ce a condus iremediabil la continuarea activităţii în bune condiţii a mediului de afaceri.

În special, decizia a favorizat agenţii economici din transporturi, precum şi companiile a căror activitate depindea în mod fundamental de transportul materiei prime sau al produselor finite. Nu în ultimul rând, compensarea stabilită de Guvernul Ciucă a avut drept rezultat evitarea penuriei de carburanţi, situaţie care s-a manifestat în Ungaria, acolo unde s-a decis plafonarea preţurilor.

În consecinţă, remarc justeţea şi sustenabilitatea acestei măsuri compensatorii, care a ferit economia şi populaţia de dezechilibre majore, efectele pozitive transpunându-se în neafectarea mobilităţii românilor şi stoparea avântului preţurilor carburanţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.