Într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă, siguranţa împotriva incendiilor trebuie să joace un rol crucial, întrucât aceasta nu este doar o chestiune de conformitate, ci denotă grijă şi protecţie pentru cei dragi. Atât în clădirile rezidenţiale, cât şi în cele nerezidenţiale, incendiile pot izbucni dintr-o varietate de surse, de la defecţiuni electrice la accidente de gătit, iar potenţialul lor distructiv este enorm.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Europa, 11 oameni îţi pierd zilnic viaţa din cauza incendiilor, în timp ce 190 au nevoie de spitalizare. În Romania, datele sunt la fel de îngrijorătoare. Conform IGSU, în anul 2022 au avut loc peste 7.000 de incendii în locuinţe, în creştere cu aproape 1,34% faţă de anul 2021. Creşterea este cu atât mai îngrijorătoare cu cât anul 2021 a fost unul marcat de tragedii – au ars nu mai puţin de 11 spitale din toată ţara, lăsând în urmă victime.

Nereguli există atât în spitale, cât şi în şcoli şi gradiniţe. Peste 3.000 de şcoli şi grădiniţe din toată ţara funcţionau anul trecut fără autorizaţie de securitate la incendiu. Aceste tragedii dovedesc cât de necesare sunt investiţiile în reabilitarea clădirilor şi aplicarea materialor incombustibile, care impiedică propagarea incendiilor.

În spaţiul european s-au adoptat în ultimii ani mai multe măsuri de protecţie, prin intermediul a noi standarde şi normative, pentru a preveni incendiile generalizate, greu de oprit din clădirile rezidenţiale şi publice. La revizuirea directivei europene privind eficienţa energetică în clădiri, Parlamentul European a introdus, în luna martie 2023, mai multe prevederi cu accent deosebit pe securitatea la incendii. Primele două amendamente spun că renovarea clădirilor trebuie făcută cu respectarea celor mai înalte standarde privind securitatea la incendii. În al doilea rând, pe acoperişurile unde se montează panouri fotovoltaice, statele membre vor impune măsuri severe pentru prevenirea incendiilor. Aceeaşi directivă revizuită (EPBD II) spune că din 2028  toate clădirile vor trebui să aibă montate panouri pentru producerea curentului. Izolaţia termică exterioară reprezintă o parte importantă în asigurarea acestor standarde, întrucât testările la scară naturală au demonstrat că într-o clădire multietajată, focul se propagă cel mai rapid pe faţada clădirii, dacă aceasta are o izolaţie termică cu materiale inflamabile.

Un exemplu de bune practici în acest sens îl dă Marea Britanie, care a modificat drastic legislaţia privind securitatea la incendii dupa evenimentul Grenfell Tower din 2017, cel mai grav incendiu, în care 72 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 102 au fost grav rănite. Rezultatele anchetei au arătat că folosirea unui material compozit din aluiminiu cu miez de polietilenă în placarea exterioară a clădirii a constituit principala cauză a propagării focului. O serie de alte materiale inflamabile, inclusiv plăci de izolaţie din spumă polimerică poliuretanică, au contribuit de asemenea la dezastrul de atunci. Clădirea a fost construită în 1970, dar renovată la începutul anilor 2000. În prezent, pe clădirile multietajate din Marea Britanie cu înălţimea de peste 18 metri faţă de nivelul solului se aplică doar materiale incombustibile pe întreaga faţadă, pentru a opri o eventuală răspândire a focului. De asemenea, în Scoţia, reglementarea este şi mai severă, legea obligând constructorii să aplice aceste norme pentru clădirile cu înălţimea de peste 11 metri faţă de nivelul solului.

În România, reglementările privind siguranţa la foc sunt stipulate în Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor/ Indicativ P118/99 şi prevăd izolaţia termică cu materiale incombustibile pe întreaga faţadă doar pentru cladirile mai înalte de 28 de metri. Dar în România, clădirile rezidenţiale cel mai des întâlnite au un regim de înălţime de până la 28 de metri, izolaţia fiind de cele mai multe ori una combustibilă.

În prezent, există în dezbatere publică o nouă formă a acestuia. Normativul P118/22 prevede îmbunătăţiri considerabile în ceea ce priveşte securitatea la incendiu a constucţiilor, fiind mult mai tehnic şi mai complex. În primul rând, acesta se actualizează cu legislaţia europeană. Încă din 8 februarie 2000, Comisia Europeană introduce un sistem uniformizat de evaluare a materialelor de construcţii după gradul de contribuţie la foc. Această clasificare foloseşte rezultatele unor teste de reacţie la foc. În sistemul de clasificare EuroClass, produsele de izolaţie sunt împărţite în 7 clase, notate de la A la F care indică reacţia la foc în diferite etape de ardere. Din clasa A1 şi A2 fac parte materialele incombustibile, care nu se aprind şi nu contribuie deloc la propagarea focului. De la locuinţele sigure, la facilităţile critice ale spitalelor şi şcolilor, integrarea soluţiilor incombustibile a inaugurat o nouă eră a siguranţei şi protecţiei la foc la nivel european.

Alegerea materialelor potrivite în procesul de construcţie sau reabilitare a unei clădiri reprezintă un imperativ. Materialele incombustibile joacă un rol crucial în protejarea vieţilor, iar printre acestea, vata bazaltică, clasa A din sistemul de clasificare EuroClass, se distinge ca fiind un vârf al siguranţei şi protecţiei împotriva incendiilor. Introduse în cadrul sistemelor compozite de izolare termică (ETICS) pentru faţade, produsele din vată bazaltică oferă avantaje de neegalat. Ele împiedică aprinderea, rezistă la ardere, limitează răspândirea focului şi nu degajă semnificativ fum toxic, acesta find principala cauză de decese în astfel de evenimente. Vata bazaltică, cu o rezistenţă termică remarcabilă de peste 1000 de grade Celsius, nu numai că sporeşte siguranţa, dar oferă pompierilor timp preţios pentru a interveni în cazul în care izbucneşte un incendiu.

Produsele oferite de Rockwool reprezintă o soluţie versatilă şi eficientă, care asigură protecţia clădirilor împotriva incendiilor. Confecţionate din vată bazaltică, aceste produse oferă o izolaţie termică şi acustică excepţională, promovând eficienţa energetică şi un confort interior sporit. Ele sunt rezistente la foc, incombustibile şi capabile să reziste la temperaturi ridicate, ceea ce le face o componentă crucială pentru îmbunătăţirea siguranţei clădirilor. În plus, instalarea lor uşoară simplifică renovarea clădirilor. Cu un angajament faţă de sustenabilitate, produsele ROCKWOOL sunt 100% reciclabile, promovând astfel un mediu mai curat şi sigur. În construcţii, agricultură şi în diverse industrii, produsele Rockwool continuă să îşi dovedească valoarea ca materiale fiabile, durabile şi ecologice.

Comisia Europeană a alocat un buget considerabil, prin PNRR dar şi prin fondurile de coeziune, pentru investiţii în infrastructura nouă de clădiri dar şi în renovări. Zeci de spitale noi, sute de ambulatorii şi mii de cabinete medicale renovate, campusuri universitare noi sau caze nZEB pentru tineri. Toate aceste lucrări trebuie făcute cu respectarea standardelor de eficienţă energetică pentru reducerea amprentei de carbon. Dar eficienţa energetică vine la braţ cu securitatea la incendii. Şi Comisia, şi Parlamentul European ne îndeamnă să respectăm cele mai înalte standarde în acest domeniu. Astfel că aplicarea materialelor incombustibile pentru izolaţia termică trebuie să devină o normă de siguranţă în clădiri de azi înainte.

Legislaţia de protecţie la foc schimbă modul de proiectare a clădirilor. Construieşte responsabil cu ROCKWOOL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.