Fie ca iti place sau nu, urmarea unei diete implica o grija deosebita asupra dozei zilnice recomandate aferenta vitaminelor, nutrientilor si mineralelor consumate intr-o zi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta doza zilnica trebuie respectata si trebuie luata in calcul chiar si atunci cand nu tii o dieta. De exemplu, consumul a prea multe proteine pe zi poate duce la anumite probleme de sanatate.

Asadar, consumul in exces poate fi daunator pe termen lung. Acesta este motivul pentru care urmarea unei diete trebuie asociata cu un anumit tabel nutritional. Iata cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stii!

Macronutrienti – ce, cat si cum?

Scurt si la obiect, doza zilnica recomandata de proteine este de 50g, de zahar – 50g, de fibre – 28g, de carbohidrati – 275g, 78g de grasimi si un total de 2000 de calorii. Aceste informatii sunt importante deoarece te ajuta sa intelegi mai bine alimentele pe care le consumi.

Astfel, acum vei sti ca trebuie sa stai departe de prea multe bucati de ciocolata, din moment ce o singura ciocolata poate avea, in unele cazuri, chiar si 50 de grame de zahar. Acelasi lucru se aplica si in cazul sucurilor. Intr-adevar, cele naturale contin zahar din fructoza, dar cele procesate (in special carbogazoase) contin indulcitori – avand uneori si pana la 100 de grame de zahar pe litru.

In cazul proteinelor, este bine de stiut ca doza recomandata de 50g este minimum necesar organismului. Aceasta doza creste conform cerintelor utilizatorului – luare in greutate, dezvoltarea masei musculare si asa mai departe.

Vitamine – ce, cat si cum?

Scurt si la obiect, doza zilnica recomandata in cazul vitaminelor este, dupa cum urmeaza – 15mg vitamina E, 20mcg vitamina D, 90mg vitamina C, 2.4mcg vitamina B12, 400 mcg vitamina B9, 3000 IU vitamina A, 1.2mg vitamina B1, 1.3mg vitamina B2 si 16mg vitamina B3.

Supradoza de vitamine este reala si foarte posibila, existand riscuri care nu pot fi neglijate asociate consumului de vitamina A, D si calciu. Astfel, inainte de a urma orbeste o dieta care pune accentul pe vitamine, este bine sa compari cerintele acesteia cu dozele zilnic recomandate mentionate anterior.

Minerale – ce, cat si cum?

La capitolul minerale, lucrurile stau in felul urmator – 1300mg de calciu, 18mg de fier, 420mg de magneziu, 1250mg fosfor, 4700mg de potasiu, 2300mg de sodiu si 11mg de zinc. Toate acestea trebuie luate in calcul, mai ales atunci cand urmezi o dieta prestabilita – fie aceasta gasita online sau recomandata de un medic specialist.

Desigur, este clar faptul ca depasirea acestor doze zilnice recomandate este putin probabila atunci cand urmezi o dieta normala, obisnuita. Totusi, chiar si atunci, atentia asupra felurilor de mancare preparate si consumate este foarte importanta.

Prea multa carne consumata intr-o singura zi te poate face sa treci de doza zilnica recomandata de proteine, pe cand prea multe preparate asiatice, anume bogate in sos de soia, te pot face sa treci de doza de sodiu. Consumul in excel al acestor nutrienti, vitamine si minerale poate avea efecte negative asupra organismului tau, in special pe termen lung.

Cum gasesti dieta potrivita?

Gasirea unei diete potrivite poate fi un lucru dificil, din moment ce majoritatea iau in calcul doar caloriile consumate intr-o zi. Exista, de exemplu, diete pentru pierderea in greutate cu un volum limitat de calorii, dar cu peste 100 de grame de proteine incluse.

Intr-adevar, consumul a 100 de grame de proteine pe zi de cateva ori pe saptamana nu reprezinta un risc – dar acest lucru trebuie verificat cu medicul specialist. Consumul anumitor elemente in cantitati prea mari poate avea efecte neplacute in cazul prezentei anumitor afectiuni.

O optiune impecabila din punct de vedere al dozelor zilnice recomandate este dieta NUPO. Aceasta vine echipata cu produse gata preparate si care prezinta un tabel nutritional concis. Astfel, calcularea nutrientilor, vitaminelor si mineralelor pe care le vei consuma intr-o zi devine un lucru foarte simplu – precum va fi si dieta ta!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.