În urmă cu câteva ore, a fost comunicată noua Ordonanţă de Urgenţă a Ministrului italian al sănătăţii, care marchează o schimbare semnificativă a direcţiei în adoptarea de soluţii eficiente pentru a limita răspândirea infectării pentru cei care provin din ţări cu risc precum: Spania, Grecia, Malta şi Croaţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Test rapid obligatoriu la intrarea în Italia, sau prezentarea dovezii efectuării cu maxim 72 de ore înainte de intrare a unui TEST MOLECULAR SAU ANTIGENIC cu rezultat negativ. La sosirea pe aeroporturi, porturi, gări italiene, cu conexiuni cu ţările cu risc, călătorilor li se va preleva salivă, în vederea efecturării unui test molecular care în maxim 15 minute va oferi un rezultat pozitiv sau negativ. În cazul în care testul este pozitiv, autorităţile medicale vor pune în aplicare toate măsurile de limitare a infectării utilizate de obicei: carantina şi vor căuta toate persoanele cu care persoana infectată a avut contact în ultimele săptămâni pentru a le supune la rândul lor la test. Un prim obstacol important a fost depăşit, o schimbare semnificativă de abordare a Ministerului Sănătăţii din Italia, de la carantina obligatorie la soluţia testului rapid. Confindustria Romania consideră această evaluare importantă a ministrului Speranza, drept un act de mare responsabilitate. Iată, aşadar, o continuare pozitivă la propunerile Confindustria România, aşa cum au fost exprimate în scrisoarea trimisă direct ministrului pe 27 iulie, apoi repropusă pe 31 iulie şi din nou pe 1 august. Chiar şi în această ultimă comunicare, am exprimat părerea că soluţia celor 120 de ore reprezintă doar o soluţie parţială şi că numai testele ar putea reprezenta calea de ieşire din această problemă. Suntem convinşi că intervenţia din partea Confindustria Bulgaria şi a Camerei de Comerţ italiene din Bulgaria, printr-o scrisoare comună către însuşi ministrul Speranza, a consolidat această poziţie fermă. Un rezultat la care Confindustria Romania nu a renunţat niciodată. Acum aşteptăm pasul cel mai important, şi anume ca această procedură să fie extinsă cât mai curând posibil şi pentru intrările din Italia din România şi Bulgaria, cel târziu până pe 7 septembrie, pentru a evita carantinarea tuturor persoanelor care au o interacţiune economică constantă între Italia şi aceste ţări.

Avem nevoie de o ordonanţă clară pentru partea de implementare, care să reprezinte rezultatul experienţei acumulate în ultimele luni şi care să permită integrarea de soluţii precum 120 de ore, teste rapide la sosire (15 minute) şi teste efectuate cu 72 de ore înainte de intrarea în Italia.

Prin această nouă procedură, ar putea fi creat acel CORIDOR VERDE între Italia şi România / Bulgaria pe care l-am solicitat de atâta timp. De asemenea, în acest caz, cooperarea Sistemului, chiar şi la nivel internaţional, exprimată prompt, cu autoritate şi responsabilitate, între România şi Bulgaria, şi-a dovedit eficienţa dincolo de orice altă iniţiativă.

Confindustria România reiterează faptul că intervenţiile tardive, mai grave dacă sunt activate în urma unui dialog deja avansat cu instituţiile, sunt inutile şi creează confuzie. Considerăm că atunci când vine vorba de protejarea intereselor primare ale întreprinzătorilor şi companiilor, rezultatul pentru întreaga comunitate este mai important decât căutarea paternităţii  unei acţiuni care, ulterior, va reprezenta inevitabil doar un scop în sine.

viewscnt

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.