Rezultate impresionante la finalul primei ediţii a campaniei naţionale de colectare selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, ,,România Reciclează”: 30000 kg de DEEE colectate reprezentând sute de televizoare, monitoare, frigidere, maşini de spălat, dar şi echipamente IT&C şi electrocasnice mici care au părăsit gospodăriile celor peste 550 de români participanţi în program pentru a merge în staţiile de reciclare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Campania de colectare s-a derulat în perioada 1 iunie – 1 iulie 2018 în 19 localităţi din 14 judeţe şi a beneficiat de sprijinul autorităţilor locale, respectiv a primarilor şi viceprimarilor care s-au implicat direct în organizarea şi promovarea acţiunii de reciclare, reuşind să convingă membrii comunităţilor pe care le conduc de importanţa şi necesitatea adoptării unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător.

,,Bilanţul la finalul primei ediţii a acestui proiect este încurajator şi reprezintă totodată o confirmare a faptului că  românii sunt dispuşi să recicleze dacă le sunt puse la dispoziţie soluţii în acest sens, respectiv puncte de colectare accesibile şi bineînţeles, dacă gestul lor este recompensat cu un mic premiu sau stimulent. Succesul obţinut în localităţile unde primarii s-au implicat direct în promovarea proiectului demonstrează că parteneriatele cu autorităţile locale au un rol esenţial în asigurarea unui sistem de management al deşeurilor funcţional şi sperăm că exemplul acestor edili responsabili să fie preluat şi de alţi colegi. Obiectivul nostru este ca programul ,,România Reciclează” să se transforme într-o adevărată mişcare la nivel naţional care să descrie o realitate şi nu doar un deziderat”, a declarat Andrei Orban, preşedintele Asociaţiei Environ, organizatorul campaniei.

Programul ,,România Reciclează” are drept obiective creşterea gradului de informare şi conştientizare al populaţiei cu privire la necesitatea colectării selective a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi a bateriilor uzate şi crearea de puncte mobile de colectare, favorizând astfel creşterea cantităţilor de DEEE colectate selectiv şi reciclate.

Campania itinerantă dedicată colectării echipamentelor electrice şi electronice vechi din mediul urban şi rural, ,,România Reciclează”,  se adresează locuitorilor, persoane fizice din localităţile participante, instituind un mecanism de premiere garantat, condiţionat doar de predarea echipamentelor electrice şi a bateriilor uzate. Promovarea colectării separate şi reciclării deşeurilor la nivelul fiecărei comunităţi are în primul rând un puternic caracter de reponsabilitate socială şi simultan, avantaje economice imediate prin acordarea bonificaţiei la predarea deşeurilor.

Pe perioada derulării campaniei, participanţii care au  predat minim 10 kg de deşeuri electrice sau 5 kg de baterii uzate la centrul de colectare special amenajat din zona primăriei sau au  solicitat preluarea deşeurilor de la domiciliu, au fost premiaţi cu tichete cadou. Regulamentul complet al campaniei, precum şi informaţii suplimentare pentru primăriile interesate să se implice în ediţia a doua a campaniei ,,România Reciclează” care va avea loc începând cu luna septembrie, sunt disponibile pe www.reciclamimpreuna.ro sau pe adresa office@environ.ro.

Prima ediţie a campaniei ,,România Reciclează” a fost organizată de Asociaţia Environ în parteneriat cu Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB) şi cu sprijinul Primăriei Hîrşova, Primăria Măneşti, Primăria Ilva Mică, Primăria Izvorul Berheciului, Primăria Şuraia, Primăria Bălan, Primăria Dobrosloveni, Primăria Ocnele Mari, Primăria Griviţa, Primăria Pietroasa, Primăria Mociu, Primăria Cămăraşu, Primăria Obreja, Primăria Sasca Montană, Primăria Buciumeni, Primăria Vârfuri, Primăria Bran şi Primăria Lipăneşti.

În conformitate cu angajamentele luate, România trebuie să atingă o rată de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi a bateriilor şi acumulatorilor portabili uzaţi de 45%. Potrivit prevederilor OUG nr.5/2015, autorităţile locale au obligaţia de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite de la gospodăriile particulare prin centre fixe de colectare, puncte mobile de colectare sau colectarea periodică cu operatori desemnaţi.

Despre Environ

Asociaţia Environ este o organizaţie colectivă, non-guvernamentală şi non-profit care instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, promovând activ de peste 10 ani conceptele de colectare selectivă, reciclare şi economie circulară în ţara noastră. Informaţii complete despre activitatea organizaţiei sunt disponibile pe www.environ.ro

viewscnt

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.