PMP condamnă programul economic de guvernare al PSD prin vocea senatorul Cristian Lungu, care a atras atenţia încă din decembrie 2016 că respectivul program, odată pus în aplicare, va percuta economic în primul rând din punct de vedere inflaţionist. Ultimele cifre ale INS arată ca inflaţia în luna iunie s-a situat în Romania la 5,4%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Care este cel mai pregnant sector ale economiei unde tăvălugul inflaţionist se poate observa? Cu siguranţă în scumpirea locuinţelor care în trimestrul I din 2018, comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, s-au scumpit în România cu 6,6%, peste media UE de 4,7%. Cel mai mare ritm de creştere în prima jumătate a acestui an a fost consemnat în Braşov in timp ce în Bucureşti, apartamente s-au majorat în iunie cu 0,4%”, afirmă senatorul PMP.

Potrivit parlamentarului, apartamentele din Cluj-Napoca rămân, însă, cele mai scumpe din ţară, cu o valoare medie de 1.522 euro/mp, la finalul lui iunie, în timp ce în Constanţa şi în Timişoara valoarea prezentă fiind cu 5,6% şi respectiv 4,3%  mai ridicată decât valoarea înregistrată acum şase luni. Însă, senatorul Cristian Lungu crede că efectele tăvălugului inflaţionist vor avea ramificări mult mai complexe decât creşterea preţului la imobiliare. „Deşi BNR decide ce face cu dobânda de politică monetară, odată pornit acest tăvălug al inflaţiei, diferenţa dintre dobânzi şi inflaţie trebuie micşorată, iar BNR este obligată să crească dobânda de politica monetară. Astfel, inflaţia cauzată de programul PSD duce inevitabil la creşterea dobânzilor, iar creşterea dobânzilor va duce la o încetinire a creditării, care poate duce, la rândul ei, la o încetinire economică şi care poate sfârşi într-o recesiune”, spune parlamentarul PMP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.