Lumea afacerilor se află într-o perioadă de modificări însemnate, în sensul de a se adopta practici care să contribuie la construirea unui viitor sustenabil. În condiţiile în care multe dintre resurse sunt epuizabile sau din ce în ce mai greu de obţinut, este obligatorie implementarea acelor măsuri care să permită o viaţă confortabilă, fără a se face abuzuri asupra planetei şi a mediului înconjurător. În acest sens, de un real ajutor este conceptul răspunderii extinse a producătorului, care se vrea a fi un element central pentru modelarea unui viitor ecologic şi responsabil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Răspunderea extinsă a producătorului presupune luarea acelor măsuri, încă din faza de proiectare, pe tot parcursul utilizării obiectelor şi în momentul când acestea ajung să fie considerate deşeuri pentru folosirea tuturor resurselor. Companiile din România care produc ambalaje sau care importă astfel de produse sunt obligate, conform legislaţiei actuale, să raporteze cantităţile puse pe piaţă prin intermediul unor firme specializate, cunoscute sub numele de OIREP sau OTR până de curând. Un OIREP ca Eco Synergy se remarcă pentru serviciile de calitate superioară oferite.

Iată care sunt caracteristicile de bază ale răspunderii extinse a producătorului!

  1. Producătorii care vor să folosească principii de răspundere extinsă a producătorului trebuie să evalueze urmările unui produs asupra mediului înconjurător încă din faza de proiectare. Prin această abordare proactivă, se pot alege cu mai multă atenţie materialele necesare, precum şi procesele şi tehnologiile implicate pentru minimizarea efectelor negative asupra sistemelor ecologice. Printre metodele ce pot fi utilizate se numără alegerea unor materii prime provenite din surse sustenabile şi folosirea unor tehnologii eficiente energetic.
  2. Un element de bază al REP este efortul în vederea reutilizării produselor şi a ambalajelor. Printr-un design inteligent, se poate ajunge la realizarea unor produse care pot fi parte a economiei circulare. În special ambalajele pot contribui într-un mod pozitiv prin introducerea acelor variante reutilizabile sau reciclabile, ceea ce elimină pericolul ca ambalajele folosite să ajungă la groapa de gunoi, pierzându-se în acest fel resurse preţioase şi poluându-se solul.
  3. Colectarea şi reciclarea deşeurilor generate de către diverşi producători sunt elemente de bază ce trebuie să fie urmărite, în special dacă se are în vedere că există obiective minime globale, de valorificare şi reciclare, procentajul fiind în prezent de minim şaizeci şi cinci la sută din totalul deşeurilor de ambalaje (în funcţie de materialul utilizat la producerea ambalajului, proporţia este variabilă, între douăzeci la sută pentru lemn şi şaptezeci la sută pentru hârtie - carton).
  4. O dimensiune importantă a REP este identificarea acelor soluţii optime în ceea ce priveşte logistica, transporturile reprezentând o sursă importantă de poluare. Prin optimizarea rutelor de transport, folosirea unor vehicule mai puţin poluante sau chiar nepoluante şi prin adoptarea unor tehnologii verzi în ceea ce priveşte depozitarea şi distribuţia, se poate reduce semnificativ amprenta de carbon şi consumul de resurse asociat cu transportul materiilor prime şi a celor finite.

În concluzie, răspunderea extinsă a producătorului trebuie să reprezinte o obligativitate legală şi morală pentru firmele care vor să contribuie la implementarea economiei sustenabile.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.