Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege al parlamentarilor Partidului Naţional Liberal care prevede că minorii de peste 16 ani vor putea călători singuri în străinătate la rude, studii sau în scopuri medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ, al cărui coiniţiator sunt, reglementează regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, în sensul în care minorii de peste 16 ani vor putea călători în străinătate neînsoţiţi de o persoană fizică majoră. Pentru a face acest lucru, adolescenţii trebuie să prezinte poliţiei de frontieră o declaraţie autentificată a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul, ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor. De asemenea, declaraţia trebuie să conţină statul sau statele de destinaţie, perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi scopul acesteia.

Adolescenţii beneficiari ai acestei legi trebuie să prezinte acte doveditoare privind îndeplinirea condiţiile necesare, respectiv motivul deplasării în străinătate să fie vizitarea rudelor, efectuarea studiilor, participarea la concursuri oficiale sau realizarea unor tratamente medicale fără de care viaţa ori sănătatea le este pusă în pericol.

Conform legislaţiei în vigoare până la apariţia acestei legi, cetăţenii minori români, fără distincţie, puteau călători în străinătate doar însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. Cu toate acestea, există companii aeriene care acordă posibilitatea unor zboruri pentru minorii neînsoţiţi, asigurând asistenţa de specialitate în aceste cazuri.

Demersul legislativ al PNL a luat în considerare şi premisele existente în vederea scăderii vârstei de a vota de la 18 ani la 16 ani, având în vedere dorinţa majorităţii tinerilor români în acest sens.

În prezent, dispoziţiile legale în ceea ce priveşte libera circulaţie nu se disting după vârstă, astfel încât minorul sub 16 ani şi cel care a împlinit această vârstă sunt trataţi în mod similar, deşi dezvoltarea psihosocială a unui tânăr de 16 ani este mai apropiată de cea a unui major de 18 ani, decât de cea a unui minor de 14 ani.

În lipsa existenţei unor norme clare ale Uniunii Europene referitoare la acest aspect, fiecare stat membru este Iiber să stabilească dacă minorul are nevoie de autorizaţie oficială pentru a călători în străinătate din partea părintelui/părinţilor sau a tutorelui legal. Practica europeană arată însă că, în marea majoritate a ţărilor, minorii care au împlinit 16 ani pot călători singuri în fara ţării, fără a fi insoţiţi de un major.

Apreciez că legea este binevenită pentru tinerii de peste 16 ani, precum şi pentru familiile acestora, România însuşindu-şi astfel practicile europene în vigoare, prin simplificarea liberei circulaţii.

Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.