O nouă investiţie finanţată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN) a fost recepţionată în comuna braşoveană Bod.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fermierii au acum la dispoziţie o platformă comunală cu o capacitate de 2.688 mc/an pentru colectarea şi gestionarea gunoiului de grajd, în strictă conformitate cu reglementările naţionale şi europene în vigoare, privind prevenirea poluării apelor cu nitraţi din surse agricole.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 1.990.226,18 lei, din care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a asigurat 96.95%, restul de cca. 3% fiind asigurat din contribuţia locală, respectiv 60.836,75 lei. După finalizare, de gestionarea platformelor se va ocupa UAT-ul beneficiar, urmând să fie monitorizate de MMAP.

Gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit cea mai eficientă soluţie pentru combaterea poluării cu nitraţi, având în vedere faptul că în România există peste 3 milioane de ferme mici şi gospodării de subzistenţă. Investiţiile finanţate de MMAP oferă autorităţilor locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. Astfel, UAT-urile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării şi fermele mici.

Pe lângă beneficiile de mediu, fermierii şi gospodarii care au încheiate contracte cu platforma comunală şi fac dovada predării gunoiului de grajd sunt consideraţi, de APIA şi AFIR, conformi din punctul de vedere a capacităţilor de stocare, fapt care îi scuteşte pe aceştia de investiţii proprii în platforme individuale.

Fondurile sunt asigurate de Guvernul României, printr-un împrumut acordat de Banca Mondială.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 85 de comunităţi locale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.