Aplicarea de tratamente cu o stropitoare profesională, curăţarea frunzelor, săpăturile de sezon, tăierile de rodire şi chiar irigarea livezii sunt procedee pe care orice gospodar trebuie să le întreprindă în fiecare toamnă astfel încât pomii să treacă cu bine peste îngheţ şi să producă un rod bogat în anul următor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ce accesorii sunt indispensabile într-o gospodărie a pasionaţilor de pomicultură în această perioadă? O stropitoare profesională (vermorel manual sau electric), un furtun grădină perfect pentru irigaţii, un set de cazmale şi chiar un aspirator de frunze, care să simplifice etapa de curăţare. Odată ce ţi-ai aprovizionat gospodăria cu toate cele necesare, poţi da start lucrărilor.

Primul pas: o curăţare atentă

Fructele uscate şi frunzele (atât cele de pe crengi, cât şi cele prezente pe sol) trebuie îndepărtate cu atenţie. În caz contrar, cresc riscurile de transmitere a bolilor precum monilioza, o afecţiune caracteristică pentru sâmburoase, prezentă, de obicei, în fructele care se stafidesc/usucă pe crengi înainte de cules.

Patul de frunze de pe sol poate să adăpostească şi el o mulţime de dăunători care, mai apoi, să fie transmişi către pomi. Ca munca să fie mai uşoară şi mai eficientă, specialiştii în grădinărit recomandă utilizarea unui aspirator pentru curăţarea rapidă a frunzelor.

Săpatul şi irigatul livezii

Între luna august şi octombrie se recomandă executarea săpăturilor de toamnă. Solul este, în acest fel, aerisit, permiţând apei şi oxigenului să ajungă mai uşor la rădăcina pomului. Săparea şi afânarea se fac la o adâncime de peste 15 centimetri pentru a combate în mod organic unul dintre cei mai periculoşi dăunători: cotarul brun, o insectă care afectează în special prunii.

Dacă anul rezervă o toamnă lungă şi secetoasă, un furtun grădină va fi necesar astfel încât pomii fructiferi să se bucure de o cantitate optimă de apă. Recomandarea specialiştilor este să optaţi pentru un furtun grădină de calitate, pe care să îl puteţi folosi în orice sezon, ani la rând. 

Ca alegerea să fie una corectă, trebuie să ţineţi cont de câteva aspecte-cheie precum: tipul de material, dimensiunea, presiunea şi temperatura suportată, durabilitatea şi rezistenţa la raze UV.

Tăierea şi stropirea pomilor

În perioada de toamnă se execută, de obicei, două tipuri de tăieri: cele de sezon (ale crengilor uscate sau bolnave) şi cele de rodire, care se pot amâna şi pentru primăvară. Totuşi, desfăşurate în sezonul de toamnă, acestea vor îmbunătăţi producţia de fructe, direcţionând seva în timpul iernii doar către acele ramuri care vor da rod anul următor.

Stropirea este şi ea obligatorie pentru a proteja pomii de dăunători. Se recomandă un tratament preventiv cu fungicide pe bază de cupru, aplicat după căderea frunzelor cu ajutorul unei stropitoare profesionale: vermorel manual/electric sau un atomizor cu motor.

Tulpinile se pot proteja şi ele de dăunători prin învelirea cu plase speciale, trestie sau carton. În acest fel, rozătoarele vor fi ţinute la distanţă, iar impactul puternic al gerului va fi diminuat. 

Livada ta este în siguranţă cu BRONTO

BRONTO este magazinul online care îţi pune la dispoziţie nu doar echipamente performante de grădinărit, ci şi o întreagă echipă de specialişti, pregătiţi să-ţi ofere cele mai bune sfaturi atunci când vorbim despre îngrijirea adecvată a plantelor de orice tip.

Dacă ne referim la pregătirea livezii pentru anotimpul rece, BRONTO îţi vine  în ajutor cu toate uneltele şi utilajele de care ai nevoie: de la o gamă variată de modele de stropitoare, atomizoare, utilaje pentru prelucrarea solului, unelte manuale până la sisteme de irigaţii moderne şi aspiratoare de frunze performante. Indiferent de produs, BRONTO oferă garanţia unei calităţi excepţionale, apreciate pe plan naţional şi internaţional.

Toamna aceasta începe la BRONTO!

Articol redactat de: SEO365.ro

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.