„Este o iniţiativă complexă şi prost întocmită, din moment ce înşişi iniţiatorii au depus pagini întregi de amendamente. Nu există niciun argument pentru hiper-reglementare. În momentul de faţă, sunt transpuse în legislaţia românească Directiva tutunului şi Directiva privind publicitatea la tutun. Este interzisă publicitatea pentru produsele din tutun încă din 2004, iar pentru ţigaretele electronice din 2016 - inclusiv la punctul de vânzare. Când Uniunea Europenă va revizui Directivele în domeniu, România le va transpune. Nu există motive nici pentru a introduce bariere comerciale. De unde şi până unde expunerea unui produs în magazin reprezintă publicitate? Expunerea produselor este o obligaţie a comerciantului de a informa consumatorul şi un un drept al acestuia de a alege”, a declarat Gilda Lazăr în cadrul şedinţei Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaţilor, referindu-se la propunerea legislativă PL 587/ 2019, propunere care a primit raport preliminar de respingere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În lumea musulmană, faţa femeilor este acoperită pentru ca acestea să nu fie atractive. Tutunul este doar începutul reglementărilor extreme. Urmează zahărul, alcoolul, energia, băncile. Toate industriile pot fi considerate ne-etice sau poluante. Vom ajunge să trăim nu dintr-o activitate legală, productivă sau comercială, ci din ajutoare de la stat şi de la fundaţii aşa-zis caritabile. Drepturile de proprietate intelectuală sunt drepturi naturale şi ar trebui respectate la fel de mult ca dreptul la exprimare sau la identitate religioasă”, a mai spus Gilda Lazăr.

JTI a trimis ieri o scrisoare oficială Camerei Deputaţilor prin care solicită respingerea  PL-x 587/ 2019, referitoare la reglementarea produselor din tutun, atrăgând atenţia că ascunderea pachetelor de ţigări prejudiciază piaţa legală şi bugetul statului. În Punctul de vedere negativ emis de Guvern, se estimează că adoptarea proiectului ar prejudicia încasările bugetare cu cel puţin două miliarde de lei anual.

Iniţiativa prevede, printre altele, interzicerea expunerii produselor din tutun în magazine, interzicerea sponsorizării oricăror evenimente şi activităţi de către companiile de tutun, interzicerea vapatului în locurile publice etc.

România este al treilea mare producător de tutun din UE (conform Eurostat), industria producătoare contribuind pozitiv la balanţa de plăţi. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 3,2 miliarde de euro virate anual şi se  află în topul investitorilor, cu investiţii în derulare de peste 1,5 miliarde euro, angajând direct peste 5.000 de persoane şi indirect circa 60.000. Potrivit ultimei execuţii bugetare anunţate, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat în primele patru luni ale anului 2020 un avans semnificativ de 40,34% (an/an), ceea ce înseamnă că tutunul este cel mai solid contribuabil la buget.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.