Dragi fermieri, nu doar medicii au acum o mare datorie faţă de România. Avem toţi, cu resursele noastre, cu capacitatea noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dar avem o responsabilitate şi mai mare noi, cei care suntem antreprenori. Şi mai ales cei care suntem antreprenori in agricultură. 

Agricultura României a avut ultimii ani destul de grei, în special din cauza secetei prelungite. Însă fermierii Romaniei sunt cei care ne pot asigura siguranţa alimentară. Astăzi se închid graniţe, se închid fabrici şi relaţii comerciale din cauza pandemiei. 

Agricultura devine o prioritate naţională. Trebuie să producem hrana, să încheiem cu bine acest an. 

Dragi antreprenori din agricultură, am o rugăminte: nu luaţi măsuri din panica sau extreme. Încercaţi sa ii păstraţi pe oameni aproape, cu resursele disponibile. Şi ei sunt speriati, şi ei au acasă familii. Aşa cum v-aţi bazat pe ei pana acum, împărţiti resursele pentru toţi angajatii. Vorbiţi cu ei şi găsiţi soluţii. In multe comune, fermierul e singurul angajator. Trebuie sa incercam sa ne spijinim comunitatea in aceasta perioada, noi  - antreprenorii si noi - fermierii.

Agro-Est Muntenia merge inainte si livreaza inputuri, respectand normele de siguranta si prevederile legale. Pentru ca nu ne putem permite, mai ales in acest context, sa pierdem anul agricol. Da, sunt multe inputuri intarziate, altele sunt anulate. Dar gasim impreuna solutiile tehnologice pentru a obtine recolte bune. In perioada urmatoare vom anunta si un numar TelVerde, pentru a putea oferi in cotinuare consultanta, in cazul in care nu vom mai putea ajunge in ferma, pentru a identifica problemele in camp.

Dragi angajaţi! Dacă pana acum, beneficiile cât mai bune erau prioritatea voastră, acum încercaţi sa gândiţi ca o adevarata echipa. Vorbiţi cu managerii voştri. Lucraţi de acasă unde e posibil. Fiti inventivi! Găsiţi soluţia cu angajatorul, încât sa mergeţi înainte, împreuna. Pentru ca avem nevoie unii de alţii. Gândiţi-va şi la colegii care au venituri mai mici in echipa şi cereti voi amânarea voluntara de la plata a anumitor bonusuri, sau dacă aveţi un venit peste media echipei, renunţaţi voi la un anumit procent. Pentru a va păstra toţi colegii si pentru a trece impreuna peste urmatoarele saptamani.

Doar aşa se vor păstra milioane de joburi in România. Doar aşa, economia si agricultura vor merge înainte. Avem nevoie de furnizorii nostri, de clienţii nostri dar şi de echipa cu care pana acum am avut toti rezultate.

România nu îşi va permite programe de salvare economică de zeci de miliarde de euro. Dar nici nu îşi permite închiderea brusca a multor companii şi concedierea sutelor de mii de angajaţi. Pentru ca atunci, nu vom mai avea o economie.

Guvernul Romaniei va trebui să:

  • Asigure intrarea in tara a inputurilor pentru agricultura, fara restrictii de trafic intern.
  • Elimine de la restrictiile de trafic companiile furnizoare si distribuitoare care livreaza aceste produse catre fermieri.
  • Prioritizeze livrarile de combustiibil si catre agricultura.
  • Ii excluda pe lucratorii din agricultura de la restrictiile de circulatie, pentru ca fermierii sa poata infiinta si trata culturile agricole.
  • Acorde sprijin financiar companiilor din domeniul agricol, inclusiv prin plata la timp a subventiilor in agricultura si a salariilor.

Trebuie să ne asigurăm că Romania va reuşi să îşi producă hrana, pentru ca avem si suprafata, dar si capacitatea necesara!

Fermieri, pentru România!

*Mihai Moraru este fondatorul Agro-Est Muntenia, una dintre cele mai dezvoltate companii de agri-business cu capital românesc.

viewscnt

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.