Oamenii de afaceri din afara Europei sunt atrasi tot mai mult de ideea de a face investitii pe batranul continent pentru a obtine a doua cetatenie, in tarile care aplica acest mecanism.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Motivul e simplu: au strans deja bani si vor sa duca o viata mai buna. Atat ei, cat si familiile lor. Cei ce vor sa se mute in Europa au la dispozitie cateva variante, fie pentru a obtine o a doua cetatenie, fie pentru a primi rezidenta permanenta si un pasaport care le asigura dreptul la libera calatorie, fara viza, in nenumarate tari. Nu in ultimul rand, al doilea pasaport ofera posibilitatea de a face afaceri profitabile, fara a avea de platit o avere sub forma impozitelor. Majoritatea tarilor europene care acorda cetatenie strainilor care investesc sume considerabile au un climat fiscal deosebit de prietenos.

Lista tarilor europene care acorda cetatenie in urma investitiilor

Acest mecanism de cetatenie sau rezidenta permanenta cu conditia investitiilor este posibil aproape in fiecare tara europeana, dar difera criteriile, mai ales cele financiare, complexitatea formalitatilor si multi alti factori. Pe o lista scurta neoficiala cu tarile cele mai primitoare figureaza atat state din Uniunea Europeana, cat si din afara blocului comunitar: Malta, Portugalia, Cipru, Bulgaria, Republica Moldova, Austria. Marea majoritate a celor care solicita cetatenia in urma investitiilor, numita si cetatenie economica, provin din zone ca Orientul Mijlociu, fostul spatiu sovietic si China – cu alte cuvinte, tari ai caror cetateni nu pot calatori liber in statele dezvoltate. "Ei au trecut prin momente extrem dramatice in tarile lor, in plan economic si politic, nu au incredere in guvernele acestora si, pe masura ce acumuleaza bani, vor sa-si diversifice stilul de viata si activele, in intreaga lume" – sunt de parere expertii Citizenships.com.

Iata cateva exemple, dar lista e mult mai lunga:

1. Portugalia - cu o donatie de cel putin 250.000 de euro, intr-un fond guvernamental destinat artelor sau cercetarii stiintifice se poate obtine rezidenta si apoi cetatenia. Alte variante sunt o investitie in imobiliare (350.000 de euro, daca e un imobil vechi ori 500.000 euro, daca e un proiect nou) sau inceperea unei afaceri care creeaza locuri de munca. Conditia este ca solicitantul sa petreaca cel putin 7 zile pe an in Portugalia in perioada de rezidenta. Rezidentul/cetateanul poate primi o serie de inlesniri fiscale, cu impozite reduse sau zero, in functie de anumite conditii.

2. Cipru - cu 300.000 de euro investiti in imobiliare, puteti obtine cetatenia cipriota. Conditia insa este aceasta investitie sa se faca intr-un program de dezvoltare imobiliara nou, aprobat de guvern.

3. Grecia - investitia minima e de 250.000 de euro in imobiliare. Nu e necesar sa fie o singura proprietate, se pot combina mai multe, pana la atingerea plafonului. Aceasta investitie garanteaza rezidenta. Pentru cetatenie, procedura e mai complicata si presupune intrunirea unor conditii in plus.

4. Malta - programul Cetatenie prin Investitii va permite sa va naturalizati, dupa 12 luni de rezidenta, din care 6 trebuie sa fiti fizic pe teritoriul maltez. Suma minima este de 350.000 de euro, investiti in imobiliare.

De regula, solicitantii, indiferent de tara, trebuie sa intruneasca, pe langa conditiile financiare si o serie de cerinte privind integritatea. In esenta, trebuie sa poata dovedi ca au obtinut banii in mod legal si ca au un cazier curat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.