Plantarea rasadurilor de legume este o activitate solicitanta care, pe langa munca, necesita si foarte multa documentare. Unul dintre aspectele mai putin cunoscute este faptul ca, inainte de plantare, specialistii aplica semintelor tratamente foliare speciale, care sa protejeze viitoarele plante de noile conditii de mediu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Obtinerea rasadurilor se face cu ajutorul acelor seminte legume pe care iti doresti sa le ai. Spre exemplu, pentru obtinerea rasadurilor de rosii, va trebui sa cultivi seminte de rosii. Insa, trebuie sa stii ca, daca aceste seminte nu au o calitate buna, atunci productia totala va fi afectata, iar rezultatele obtinute vor fi destul de slabe.

Specialistii in gradinarit recomanda ca, inainte de insamantare, sa tratezi semintele cu solutii speciale. Astfel, vei creste sansele unei germinatii corespunzatoare, care sa favorizeze obtinerea unei recolte viguroase si sanatoase.

Seminte de legume – tratamente aplicate inainte de insamantare

Tratamentul aplicat semintelor are rolul de a combate infectiile bacteriene si fungice. Astfel, aplicarea acestuia este obligatorie. Specialistii in domeniu subliniaza faptul ca in cazul in care aceste tratamente sunt aplicate corespunzator, atunci recolta nu are de suferit, iar procesul de germinatie si faza initiala de crestere vor decurge perfect normal. Efectul va fi reducerea cu 40% a pierderii productiei.

Acestia atrag atentia ca, pentru aplicarea de tratamente eficiente pe seminte de legume, este vitala urmarea cu strictete a recomandarilor inscrise in brosura tehnica.

Aplicarea solutiilor chimice nu este singura masura pe care trebuie sa o iei pentru a spori productivitatea culturilor tale. Pe langa folosirea substantelor chimice, in vederea prevenirii si combaterii daunatorilor, mai poti apela la anumite masuri fizice, precum:

·       aerisirea corespunzatoare a spatiilor in care se produc rasadurile;

·       distantarea corecta a plantelor, in asa fel incat sa nu se atinga varfurile frunzelor adiacente intre ele;

·       udarea plantelor cu apa calda, pentru a evita complexul de cadere.

Cum influenteaza stratificarea dezvoltarea plantelor ce provin din seminte de legume?

Stratificarea semintelor este recomandata pentru a avea loc o germinare uniforma a acestora. Procesul de stratificare presupune ca semintele sa aiba parte de conditii care sa intrerupa starea de repaus si sa declanseze germinatia.

Procesul de stratificare se realizeaza astfel:

·       se dezinfecteaza semintele;

·       se clatesc in apa calda, nu fierbinte;

·       se seamana in boluri mari, din plastic sau metal inoxidabil, pline cu pamant sau nisip umed;

·       se mentin la rece, la o temperatura de 1 – 4 grade Celsius.

Atentie! Durata stratificarii este influentata de tipul de seminte legume pe care doresti sa le cultivi. Astfel, cu cat semintele sunt mai mari si coaja acestora este mai dura, cu atat acestea ar trebui sa fie expuse la o temperatura mai scazuta.

Tratarea semintelor inainte de cultivare cu microelemente

Tratamentul cu microelemente aplicat unor seminte legume inainte de insamantare este cel mai eficient si economic. Acesta va furniza viitoarelor rasaduri substantele necesare dezvoltarii, va imbunatati calitatea semintelor, dar si procesul de germinatie.

In cazul in care iti doresti ca semintele sa germineze intr-un timp cat mai scurt, atunci pune-le timp de 2 – 3 ore in apa cu o temperatura de 30 – 35 ° C, apoi in turba umeda sau rumegus. Pastreaza-le cateva zile in acest mediu, la o temperatura de 30° C si vor germina. Rasadurile vor fi pregatite de semanare atunci cand vor avea o dimensiune mai mare de 1 mm.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.