ROBOR 3M scade în continuare la 3,10% şi acesta este pragul cel mai scăzut din ultima lună. De menţionat că acesta a scăzut de şase ori consecutiv. De la începutul acestei luni ROBOR 3M a scăzut practic cu fiecare şedinţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ROBOR este rata medie de dobândă cu care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Acest indice se stabileşte de către BNR, în fiecare zi. Se iau în calcul cotaţiile practice de la zece bănci selectate de Banca Naţională şi se realizează o medie aritmetică.

Din rândul băncilor care acordă împrumut ipotecar sau de nevoi personale, cu dobândă de referinţă de ROBOR 6M se numără unele dintre cele mai mari nume pe piaţa bancară – BRD, Transilvania, BCR, Raiffaisen printre primele bănci din sistem. În cazul persoanelor juridice, astfel de împrumuturi au o dobânda legată de ROBOR 3M.

ROBOR 3M a avut în 2016 un nivel minim istoric

În septembrie, respectiv octombrie 2016 ROBOR 3M ajunsese la un minim istoric – 0,68% pe an. Acum, acesta continuă să scadă, în schimb, cel de 6 luni a avut cea mai mare creştere din 2018 până în prezent, de 3,41%.

Ce anume influenţează aceste fluctuaţii?

ROBOR 3M si 9M, cel de 6 luni de asemenea, au legătură cu factori variaţi ce determină scăderi şi urcări ale valorilor.  Iată ce anume poate fi cauza:

  • Politică monetară – rata dobânzii de politică monetară, rata dobânzii pentru facilitarea creditelor.
  • Lichidităţile – ce operaţiuni există la Trezoreria statului şi ce evoluţie de numerar în afară de BNR există.
  • Inflaţia – când se aşteaptă o creştere a dobânzii de politică monetară, ROBOR este posibil să crească. Băncile estimează că dacă BNR creşte dobânda de politică monetară, banii vor fi plasaţi la dobânda mai mare. În schimb, când se aşteaptă o scădere a ratei de inflaţie, ROBOR poate să scadă.
  • Politică fiscală – spre exemplu dacă se aplică reduceri de taxe, impozite, creşte consumul populaţiei, va creşte şi rata de inflaţie, precum şi dobânda pe piaţă.

Aviz consumatorilor - cu ce ne avantajează ROBOR-UL?

Desigur că sunt şi aspecte care favorizează în tot acest context. Acest prag de referinţă, ROBOR-ul, permite o informare pentru clienţi, dar şi investitori despre dobânzile pentru variate scadenţe. Un alt avantaj ce poate merită amintit este transparenţa cu care se stabilesc costurile de credite, clienţii putând să compare ofertele de la mai multe bănci sau de la alte instituţii financiare ce oferă împrumuturi.

Prin folosirea ROBOR- ului ne aliniem la practica europeană de utilizare a dobânzii de referinţă.

Cum ne afectează acest indice? În funcţie de tipul de contract cu banca, a tipului de împrumut, consumatorul resimte efectul ROBOR. În cazul în care dobânda aplicată este cea variabilă, în contract se menţionează ROBOR şi marja. În această situaţie, rata lunară va creşte. În schimb, dacă acest indice scade, rată la bancă scade şi ea.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.