In vederea unei succesiuni, este posibil sa ai nevoie de un avocat pentru a te ajuta cu toate acestea. Daca esti in aceasta situatie, poti apela la o consulatie online cu un avocat specializat in succesiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru o buna desfasurare a lucrurilor, avocatul va aduna toate informatiile necesare in vederea succesiunii, insa va trebuie sa iti pregatesti si tu intrebari pentru avocat, astfel vei avea certitudinea ca nu omiti niciun lucru esential. Vrei sa profiti la maximum de timpul petrecut cu un avocat online in timpul consultarii, de aceea, daca este posibil, poate fi o idee buna sa notezi lucrurile pe care doresti sa le discuti cu avocatul, astfel incat sa fii pregatit din timp.

Cine poate beneficia de succesiune?

Legea din Dreptul Civil prevede ca mostenitorii legali sunt, in ordine:

●Clasa intai: descendentii (copiii si copiii acestora, indiferent de gradul de rudenie);
●Clasa a doua: ascendentii privilegiati (parintii) si colateralii privilegiati (fratii si surorile, copiii acestora si nepotii de frate/sora);


●Clasa a treia: ascendentii ordinari (bunicii, strabunicii etc.);
●Clasa a patra: colateralii ordinari (unchi, matusi ai defunctului, veri primari si fratii si surorile bunicilor defunctului).

Daca exista rude din clasa I si acestea nu renunta la drepturile lor, rudele apartinand celorlalte clase nu vor veni la mostenirea legala. Tot asa, daca exista rude din clasa a II-a (si nu exista descendenti deloc sau acestia nu vor sa mosteneasca), nu vor veni la mostenire rude din celelalte clase, mergand pe acelasi rationament cu toate cele patru clase de mostenitori.Practic, cei din clasa a IV-a de mostenire vor primi ceva numai daca in celelalte clase nu exista mostenitori deloc, sau pe acestia nu-i intereseaza sa primeasca ce li se cuvine de la defunct.

Unde se deschide succesiunea?

Succesiunea se poate face la notar, daca mostenitorii sunt de acord, sau, pe cale judecatoreasca daca intre mostenitori exista neintelegeri.

Succesiunea la notar: solicitarea procedurii succesorale se face la biroul notarial a carui activitate apartine de circumscriptia judecatoriei unde persoana decedata a avut ultimul domiciliu. In cazul defunctilor care au avut ultimul domiciliu in Bucuresti, notarul public se poate ocupa de procedura de succesiune indiferent de sectorul in care a avut ultimul domiciliu persoana decedata. Aceasta optiune este posibila numai in situatia in care mostenitorii se inteleg intre ei si nu isi contesta calitatea.

Succesiunea pe cale judecatoreasca: notarul public nu poate solutiona cererea de succesiune, daca mostenitorii nu se inteleg, caz in care trebuie sa apeleze la instantele judecatoresti.

In afara de actele pe care trebuie sa le prezinti la notar pentru realizarea succesiunii, ai nevoie si de doi martori din afara familiei, cu varsta minima de 18 ani, care sa nu fie pusi sub interdictie, care sa stie date personale despre defunct si care sa fie la curent cu numarul mostenitorilor si calitatea acestora in procedura succesorala.

Ce acte iti trebuie pentru succesiune?

●Cerere tip;
●Certificat de deces (in original) al persoanei pentru care se face succesiunea;
●Certificat de atestare fiscala care atesta ca persoana decedata nu are datorii la bugetul local sau la bugetul de stat Certificat de nastere si casatorie pentru sotul supravietuitor, dupa caz;
●Certificat de nastere si de casatorie, dupa caz, dar si alte acte de identitate pentru mostenitori;
●Acte de proprietate pentru bunurile lasate mostenire;
●Testament, in cazul in care exista unul.

Apeleaza la o consultanta online cu un avocat, astfel vei putea economisi timp. De asemenea, ca si intr-o discutie fata in fata, confidentialitatea este garantata. Discuta cu un specialist al legii chiar din confortul casei tale, avantajele consultatiei online sunt numeroase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.