Adolescenţa reprezintă o perioadă de tranziţie în viaţa oricărei persoane, bazată pe curiozitate şi pe dorinţa de explorare, fiind caracterizată de transformări fizice, psihologice şi sociale semnificative. În acest timp, majoritatea tinerilor tind să adopte noi obiceiuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

4 obiceiuri pe care le deprind adolescenţii în această etapă a vieţii

            În timp ce unele dintre aceste experienţe pot contribui la dezvoltarea personală, pot apărea şi experienţe care afectează în mod negativ creşterea. Printre aceste obiceiuri se află fumatul şi consumul de substanţe stimulante, precum alcoolul, drogurile şi cafeaua.

1.     Fumatul

            Este un obicei pe care tinerii tind să îl experimenteze în timpul adolescenţei. Aceştia uneori sunt influenţaţi de grupurile de prieteni, colegi sau de dorinţa de a vrea să pară mai maturi. În consecinţă, este importantă sublinierea de către părinţi a efectelor nocive pe care le are fumatul asupra sănătăţii. De-a lungul timpului, dispozitivele de fumat au evoluat şi a apărut pe piaţă ţigara electronică, mai multe modele găsindu-se pe site-ul celor de la fumezi.com. Fie că se încearcă ţigara electronică sau cea clasică, ambele prezintă riscuri grave, printre care şi dependenţa. 

2     Consumul de alcool

            Când este consumat, alcoolul acţionează asupra sistemului nervos central, afectând funcţia creierului şi modificând comportamentul, cogniţia şi percepţia. Din acest motiv, acesta este clasificat drept un drog, datorită potenţialului său de a induce dependenţă. În plus, alcoolul este folosit în mod obişnuit în scopuri sociale, recreative şi culturale, dar prezintă şi diverse riscuri şi potenţiale efecte negative asupra sănătăţii atunci când este consumat iresponsabil.

            Această deprindere poate apărea adesea în anii adolescenţei, deoarece tinerii pot fi atraşi de aspectele sociale ale băuturii, dorind să se integreze sau să scape de factorii de stres. Este important să se evidenţieze consecinţele abuzului de alcool, care pot provoca tulburări de comportament, dependenţă şi afectează funcţiile creierului în curs de dezvoltare.     

2.     Consumul de droguri

            Deşi este un aspect îngrijorător al perioadei adolescenţei, cei mai mulţi tineri pot fi atraşi de dorinţa de a încerca ceva nou sau pot folosi aceste substanţe ca mijloc de combatere a luptelor emoţionale interioare. De aceea, abuzul de substanţe în această perioadă delicată poate duce la probleme de sănătate atât fizică, cât şi mentală, pe termen lung. În plus, aceste substanţe pot afecta judecata şi abilităţile de luare a deciziilor, determinând adolescenţii să se angajeze în comportamente riscante. Mai mult decât atât, abuzul acestora poate duce la perturbarea relaţiilor cu familia şi prietenii, ducând la izolare, care se poate transforma ulterior în anxietate şi depresie.

3.     Consumul excesiv de cafea şi energizante

            Deşi nu sunt la fel de dăunătoare precum obiceiurile enumerate anterior, consumul excesiv de băuturi pe bază de cofeină poate afecta dezvoltarea optimă a adolescenţilor. Datorită dezvoltării industriei Horeca prin apariţia cafenelelor şi a pub-urilor, consumul de băuturi pe bază de cofeină în rândul tinerilor a devenit tot mai popular, intrând în rutina zilnică a acestora. Cu toate acestea, consumul excesiv de cofeină poate duce la tulburări de somn şi anxietate crescută. Din acest motive, este foarte important ca părinţii să expună copiilor informaţii cu privire la alternative de creştere a energiei şi productivităţii, cum ar fi o dietă echilibrată, bazată pe fructe, legume şi adoptarea unui stil de viaţă care să includă exerciţii fizice sau chiar practicarea unui sport.

            În concluzie, adolescenţa este o perioadă de autodescoperire, în care tinerii au parte de experienţe nemaiîntâlnite. Este important să li se ofere o educaţie care să includă riscurile la care aceştia pot fi expuşi. În plus, trebuie prezentate alternative sănătoase la obiceiurile nocive precum fumatul sau consumul de substanţe. Astfel, adolescenţii se pot bucura de această perioadă a vieţii lor, departe de aceste obiceiuri greşite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.