Mulţi oameni experimentează diferite simptome în tractul digestiv, fără a le acorda prea multă atenţie, când, mai degrabă, ar putea fi momentul potrivit pentru a vizita gastroenterologul, care va fi capabil să diagnosticheze şi să trateze afecţiunile sistemului digestiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ce este gastroenterologia?

Aceasta este o specialitate care este responsabilă pentru studiul bolilor esofagului, stomacului, intestinelor, rectului, ficatului, pancreasul şi ductului biliar. Tehnologia a avansat, astfel încât în vremurile actuale, este posibil ca gastroenterologul să coopereze în cadrul sistemului, cu ceilalţi colegi, în vederea excluderii anumitor patologii care corespund cu simptomele manifestate de pacienţi. Puteţi găsi clinici care au specializarea gastroenterologie în Cluj, Bacău, Zalău sau orice alt oraş din România, cu o simplă căutare pe Google.

Un gastroenterolog este un medic specializat în sănătatea gastrointestinală, putând evalua, trata şi opera boli legate de întregul tract digestiv, pancreas, ficat, vezica biliară, adică este specializat în modul în care funcţionează organele gastro-intestinale. Mai mult decât atât, acest specialist poate efectua şi controale de rutine care au scopul de a preveni anumite afecţiuni care pot apărea la nivelul tractului digestiv.

Când să vizităm gastroenterologul?

Există multe simptome sau condiţii care trimit semnale că sistemul digestiv sau gastro-intestinal nu funcţionează corespunzător. În multe cazuri, pacienţii sunt examinaţi de către medicii generalişti, dar cu toate acestea, nu este nimic mai greşit decât acest lucru. Există simptome care sunt confuze, pe care numai un specialist în gastroenterologie le poate evalua, trata sau oferi o soluţie. Ca atare, atunci când prezentăm anumite semne şi simptome gastro-intestinale, trebuie să ne prezentăm la medicul gastroenterolog, întrucât acesta are competenţa necesară tratării patologiei. De asemenea, nu este recomandat să amânăm vizita medicală sau să ne auto-tratăm la domiciliu, deoarece aceste fapte pot înrăutăţi condiţia noastră actuală.

Atunci când avem diaree continuă sau suferim de arsuri (gastrice) la stomac, reflux sau dureri abdominale constante, este foarte important să consultăm un medic specialist. În timp ce multe dintre boli pot fi rezolvate cu uşurinţă, există altele care necesită un diagnostic şi tratament mai elaborat. Prin urmare, atunci când observăm simptome prelungite sau dureroase într-o anumită parte a stomacului, iar atunci când mergem la baie (şi are loc defecaţia) observăm sângerări, dar şi când resimţim disconfort în apropierea ficatului şi regiunea vezicii biliare, este foarte important să ne prezentăm în cabinetul gastroenterologului, pentru o evaluare specializată şi un tratament corect.

Alte semne care necesită un consult gastroenterologic includꓽ

●       Durere şi o senzaţie constantă de arsură în stomac, mai ales după ce mâncăm

●       În plus faţă de durerea de stomac şi senzaţia de arsură, resimţim şi greaţă

●       Dacă după ce am mâncat, stomacul ne doare sau ”ne roade” (fenomen cunoscut şi ca ”foame dureroasă”)

●       Dacă există sângerare în scaun

●       Dacă dimensiunea abdomenului a crescut fără cauze aparente

●       Dacă avem frecvent reflux gastro-esofagian

●       Dacă ne simţim balonaţi şi resimţim crampe

●       Dacă avem durere rectală

●       Pierdere în greutate fără un motiv anume

Ce afecţiuni se pot trata în secţia de gastroenterologie?

Acestea pot include patologii precum constipaţie prelungită şi până la tratarea diferitelor tipuri de cancer, care pot apărea de la esofag la rect. Gastroenterologul este instruit pentru a rezolva, identifica şi trata toate tulburările gastro-intestinale, colo-rectale şi digestive, care sunt legate de funcţionarea sistemului digestiv. În plus, specialistul poate efectua intervenţii chirurgicale endoscopice şi laparoscopice.

Lista de afecţiuni care se pot trata de către un gastroenterolog este extinsă, dar există unele foarte comune, pe care oricine le poate prezenta, ca de exemplu:

●       Gastrită

●       Ulcere

●       Diaree cronică

●       Probleme ale vezicii biliare (calculi biliari sau probleme ale ductelor biliare)

●       Cancerul esofagului, stomacului, intestinului sau colonului

●       Vărsături persistente, care pun viaţa în pericol ca urmare a deshidratării puternice

●       Intoleranţă alimentară

●       Constipaţie

Un gastroenterolog poate rezolva probleme la adulţi, femei însărcinate şi vârstnici şi este capabil să ofere tratamente personalizate pentru fiecare dintre aceste categorii, fără a pune în pericol alte aspecte ale sănătăţii lor. În cazul copiilor, se va apela la un gastroenterolog pediatru. Nu trebuie să amânăm vizita, deoarece acest lucru poate avea urmări nedorite pentru sănătatea noastră.

Articol susţinut de Anastasios Medical, o reţea medicală cu clinici în Cluj, Bacău şi Zalău.  Pentru mai multe detalii şi programări, vizitaţi anastasios.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.