Specialiştii anvelope.ro se confruntă des, în această perioadă, cu întrebarea: sunt mai indicate anvelopele de iarna sau cele all-season pentru iarnă? Iar răspunsul lor este mereu acelaşi: depinde!

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă în urmă cu câţiva ani majoritatea producătorilor de anvelope recomanda trecerea obligatorie la anvelope de iarnă în momentul în care se înregistrează constant sub 7 grade Celsius, acum aceiaşi producători au în gamă şi anvelope all-season, pe care le recomandă pentru perioada rece. Tocmai de aceea şi răspunsul specialiştilor de la anvelope.ro este: depinde! Motivele le puteţi descoperi în continuare.

În ultimii trei ani, interesul consumatorilor din întreaga Europă pentru anvelopele all-season a crescut în mod semnificativ, piaţa acestora dublându-se în perioada 2016 - 2019. În plus, unii producători de automobile au inclus deja în primă echipare anvelope all-season pe modelele comercializate. Acest tip de anvelope oferă promisiunea de a fi o variantă sigură, indiferent de anotimp. Este posibil acest lucru, dar există totuşi unele limitări.

Aşa că, dacă eşti pus în situaţia de alege între anvelopele de iarnă sau anvelope all-season, e bine să ştii care sunt diferenţele între cele două tipuri de pneuri.

Principala diferenţă între o anvelopă de iarnă şi o anvelopă all-season nu este ceva ce poţi observa neapărat cu ochiul liber mai ales daca eşti un necunoscător. Compoziţia cauciucului este cel mai important factor şi care face diferenţa în condiţii de iarnă, a doua caracteristică care le diferenţiază fiind profilul benzii de rulare.Atât compoziţia, cât şi profilul benzii de rulare sunt complet diferite în cazul anvelopelor all-season şi al celor de iarnă. Ceea ce este şi normal pentru că anvelopele all-season trebuie să ofere performanţe optime indiferent de sezon. Din acest motiv, ele au totuşi capacităţi limitate în condiţii de iarnă extremă, dar şi la temperaturile ridicate din timpul verii. Anvelopele all-season sunt un compromis care poate fi eficient în funcţie de regiunea în care le folosiţi, de condiţiile meteo şi de stilul de condus.

De asemenea, trebuie să fii atent când îţi alegi anvelopele all-season pentru că unele mărci precum Bridgestone sau Continental au conceput anvelope cu o compoziţie mai apropiată de cea a celor de vară, sau Nokian care a conceput anvelope all-season mai apropiate de cele de iarnă.

Între cele două tipuri de anvelope există diferenţe importante şi în ceea ce priveşte profilul benzii de rulare, cel al anvelopelor de iarnă fiind proiectat special pentru a disipa apa şi zăpada, pentru a oferi aderenţă foarte bună în condiţii de carosabil acoperit de zăpadă şi gheaţă atât la frânare, cât în ceea ce priveşte tracţiunea. În schimb, compoziţia cauciucului şi profilul benzii de rulare în cazul anvelopelor all-season este unul care face un compromis pentru a asigura o aderenţă atât la temperaturi ridicate, vara, cât şi la temperaturi scăzute, iarna, ceea ce poate reprezenta o problemă pe drumurile acoperite cu zăpadă sau la temperaturi de sub - 5 grade Celsius, adică în condiţii extreme de iarnă.

 

Un alt aspect foarte important de care ar trebui să ţii cont este şi adâncimea profilului unei anvelope. Asigură-te că acesta este de cel puţin 4 mm toamna pentru a putea trece mai uşor peste provocările iernii. Testele făcute de publicaţii de specialitate au arătat că şi la o adâncime a profilului de 4 mm distanţa de frânare pe carosabil ud creşte cu 27%, iar în cazul unui profil de 1,6 mm, limita legală în multe ţări din UE, distanţa de frânare creşte cu până la 50%.

Un lucru este însă sigur. Specialiştii de la Anvelope.ro au pe stoc o gamă variată de anvelope de iarnă şi anvelope all-season pentru orice tip de vehicul şi stil de condus, adaptate tuturor planurilor tale pentru această iarnă.

În funcţie de nevoile tale, vei fi consiliat să-ţi alegi anvelopele potrivite, iar cu ajutorul configuratorului de pe site vei putea compara toate opţiunile disponibile. Totul în funcţie de bugetul tău, bineînţeles.

În plus, poţi face comandă direct pe site-ul Anvelope.ro, iar anvelopele vor ajunge la tine acasă printr-un serviciu de curierat rapid.

viewscnt

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.