Espresso reprezinta de departe cel mai cunoscut, apreciat si consumat tip de cafea din lume. Numele sau provine de la timpul rapid de preparare, iar reteta clasica, nascuta in Italia, este urmatoarea: 6,5-7,5 grame de cafea fin macinata, 30 de mililitri de apa la temperatura de 88-92 de grade, totul pregatit cu ajutorul unui espressor profesional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul astfel de dispozitiv a fost realizat de torinezul Angelo Moriondo, in anul 1884, iar evolutia tehnologica din ultimii zeci de ani a facut ca aparatele din ziua de astazi sa pregateasca o astfel de licoare neagra, magica, in doar cateva secunde.

In ciuda avantajelor evidente ale unui espressor profesional, unii patroni de restaurante, baruri sau cafenele se pot gandi ca nu are rost sa investeasca mii sau chiar zeci de mii de lei intr-un aparat care produce un singur tip de cafea.

Aceasta mentalitate este, insa, complet gresita, daca tinem cont ca, folosind un espressor, se pot prepara peste 30 de bauturi distincte. Vorbim, desigur, despre preparatele pe baza de espresso, specialitati din intreaga lume, din insorita Spanie si pana in indepartatul Vietnam.

Iata, in continuare, doar cateva exemple de bauturi care se pot pregati cu ajutorul unui espressor profesional:

Affogato - denumirea provine de la cuvantul italienesc pentru "inecat" si reprezinta un espresso fierbinte, in care este topita o lingura de inghetata de vanilie; alte sortimente pot include si diferite tipuri de lichior;

Ca phe sua da - provenita din Vietnam, aceasta bautura se traduce literalmente prin "cafea cu gheata si lapte"; prin urmare, daca doriti sa pregatiti un preparat in aparenta exotic, dar in realitate foarte simplu si gustos, folositi un espressor profesional pentru aceasta reteta din indepartata Asie;

Carajillo - aceasta bautura spaniola reprezinta un amestec de cafea si coniac sau rom, fiind varianta iberica a celebrului Coretto din Italia;

Cortado - preparat din espresso si o cantitate mica de lapte cald, aceasta bautura isi trage numele de la cuvantul spaniol "cortar" (a taia); raportul lapte-cafea este de 1:1 sau 1:2, iar in Italia bautura are o denumire mult mai cunoscuta - machiatto;

Fouette - de origine franceza, aceasta bautura care se poate prepara cu ajutorul unui espressor profesional contine celebra cafea, insotita de un strop de rom si crema de frisca batuta; pentru un plus de aroma si de gust, se pot adauga fulgi de menta sau ciocolata;

Gaiao - intreg sudul Europei pare vrajit de espresso, din moment ce si portughezii au o bautura pe baza licorii negre; gaiao se prepara din espresso si spuma de lapte, fiind similar cu caffe latte;

Red Eye - cu o denumire care aduce mai degraba aminte de un cocktail decat de o bautura pe baza de cafea, Red Eye este pur si simplu o cafea Americano imbogatita cu un shot de espresso;

Ristretto - nascuta tot in Italia, aceasta reprezinta o varianta mai concentrata a unui espresso, avand o aroma foarte intensa, datorita cantitatii mai mici de apa adaugate, dar si presiunii mai mari a espressorului;

Romano - nu in ultimul rand, aceasta bautura reprezinta un espresso revigorant, cu putin suc de lamaie sau coaja de lamaie rasa, servit alaturi de o felie din aceleasi citrice gustoase.

viewscnt

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.