In Romania, pentru a recupera permisul de conducere suspendat, este necesar sa intocmesti un dosar cu anumite documente solicitate de catre autoritatile competente. Procesul poate varia usor in functie de motivele suspendarii, dar exista cateva documente standard care sunt de obicei necesare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iata un ghid detaliat pentru a te asigura ca ai toate acele acte necesare restituire permis suspendat:

 • cerere tip - poti obtine un formular de cerere de la sediul politiei sau il poti descarca de pe site-ul oficial al politiei locale sau al Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Aceasta nu trebuie sa lipseasca din dosarul cu acte necesare pentru restituire permis suspendat;
 • actul de identitate - copie dupa cartea de identitate sau pasaport, valabil la data depunerii dosarului.
 • dovada achitarii taxelor legale - chitanta sau dovada platii online pentru taxa de restituire a permisului de conducere. Informatii despre suma taxei si modalitatile de plata pot fi gasite pe site-ul DRPCIV sau la ghiseele institutiei;
 • certificatul de atestare psihologica - un certificat medical care sa ateste ca esti apt din punct de vedere psihologic pentru a conduce. Acesta se obtine de la cabinetele de psihologie autorizate;
 • fisa medicala pentru permisul de conducere - un certificat medical care sa ateste starea ta de sanatate fizica si psihica. Certificatul trebuie sa fie eliberat de o clinica autorizata de Directia de Sanatate Publica;
 • dovezi ale absolvirii unui curs de conducere defensiva (daca este cazul) - acest curs este necesar in unele cazuri de suspendare a permisului, de exemplu pentru conducere sub influenta alcoolului sau pentru acumularea unui numar de puncte de penalizare.
 • decizia de suspendare a permisului - este recomandat sa incluzi si copia deciziei de suspendare a permisului de conducere, pentru referinte.
 • alte documente specifice (daca este cazul) - in functie de motivul suspendarii, pot fi necesare si alte documente. Verifica pe site-urile autoritatilor locale daca este cazul sa aduci documente suplimentare.

Acte necesare pentru restituire permis suspendat. Pasii pe care trebuie sa-i faci pentru recuperarea carnetului auto:

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
 • verifica termenul de suspendare - asigura-te ca perioada de suspendare a expirat;
 • intocmeste dosarul - aduna toate acele acte necesare pentru restituire permis suspendat si organizeaza-le intr-un dosar;
 • depune dosarul - du dosarul la sediul politiei de care apartii, la departamentul de permise;
 • asteapta verificarea dosarului - dupa depunerea dosarului, va urma o perioada de verificare a documentelor;
 • primeste permisul de conducere - daca totul este in regula, vei fi notificat sa vii sa iti ridici permisul de conducere.

In Romania, permisul de conducere poate fi suspendat din diverse motive, conform Codului Rutier. Acestea variaza de la incalcari ale legilor de circulatie pana la probleme medicale. Iata o lista cu cele mai comune motive pentru care un sofer poate pierde dreptul de a conduce temporar:

1. Depasirea limitei de viteza;

2. Conducerea sub influenta alcoolului sau a substantelor interzise;

3. Refuzul testarii alcoolemiei sau al testului pentru substante psihoactive;

4. Acumularea punctelor de penalizare;

5. Comiterea de accidente rutiere care au cauzat vatamari corporale;

6. Incalcari repetate ale regulilor de circulatie;

7. Probleme medicale;

8. Conducerea unui vehicul neinmatriculat sau cu numere false.

Aceste motive sunt printre cele mai frecvente, dar lista nu este exhaustiva. Politistii au discretia de a evalua fiecare situatie in parte si de a aplica legea conform circumstantelor specifice fiecarui caz. Pentru detalii complete si actualizate, este bine sa consulti legislatia in vigoare sau sa contactezi autoritatile locale. Cauza pentru care ti-a fost ridicat carnetul de conducere influenteaza in mod direct ce acte sunt necesare pentru restituirea permisului suspendat.

Este recomandat sa verifici si site-ul oficial al DRPCIV sau sa contactezi direct autoritatile pentru orice schimbari recente in procedura sau pentru clarificari suplimentare. Daca te afli in vreuna dintre situatiile enumerate mai sus si nu ai timp sa te ocupi de acest proces, achizitioneaza serviciile faragrija.ro si lasa totul in seama profesionistilor! Acestia se vor asigura ca ai toate acele acte necesare pentru restituirea permisului suspendat si ca iti vei recupera carnetul de conducere in cel mai scurt timp cu putinta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.