Pe fondul interesului în creştere pentru piaţa de blockchain şi crypto, România face primul pas către reglementarea acestui domeniu prin lansarea primei organizaţii neguvernamentale care îşi propune să reprezinte interesele celor implicaţi în tehnologia blockchain şi segmentul de criptomonede: United Blockchain Association din România (UBA – RO).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înfiinţat în luna martie 2018, United Blockchain Association are ca scop informarea corectă a publicului român, educarea acestuia, dar şi oferirea de instrumente necesare pentru a investi în siguranţă, într-un climat legislativ prietenos.

Toate obiectivele United Blockchain Association sunt în fapt şi subiecte pe care intenţionam să le abordăm în perioada imediat următoare cu factorii de decizie din România, dar şi cu entuziaştii domeniului blockchain şi crypto din ţara noastră. Organizaţia noastră îşi propune să ofere o  umbrelă pentru a susţine interesele comune ale celor care participă activ în acest domeniu, într-o manieră formală. Dorim unificarea grupurilor create ad-hoc şi realizarea unei coaliţii puternice, ce va reprezenta interfaţa în comunicarea directă cu Guvernul, Parlamentul, BNR-ul şi ASF-ul”, susţine Andrei Stănică, preşedinte UBA - RO.

Misiunea noii organizaţii este de a crea o platformă de dialog şi dezbateri, care să aducă pe agenda publică tematica blockchain şi cea a criptomonedelor. „Scopul final al iniţiativei noastre este crearea unui ecosistem blockchain funcţional, care să asigure un mediu sigur, reglementat şi previzibil pentru actorii interesaţi să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu în ţara noastră”, a completat Andrei Stănică.

Conform Ernst and Young există deja 26 de ICO-uri (Iniţial Coin Offering) româneşti, care sunt înfiinţate şi plătesc taxe în ţări care au început reglementarea, precum Austria, Estonia, Gibraltar sau Malta. În acest context, înfiinţarea UBA a reprezentat o necesitate atât pentru a crea un cadru legislativ sustenabil şi previzibil, cât şi pentru a oferi instrumente necesare evitării, pe cât posibil, a înşelătoriilor dintr-un domeniu aflat la început de drum.

Criptomonedele - o piaţă de 400 miliarde de dolari

 la nivel global

Dezvoltarea de astfel de iniţiative şi interesul pentru domeniul blockchain este unul răspândit la nivel global într-o piaţă estimată la aproximativ 400 miliarde de dolari în luna februarie 2018, conform platformelor de referinţă.

În acest moment ţări foarte dezvoltate precum Japonia, Coreea de Sud, Franţa, Germania sau Elveţia întreprind demersuri semnificative pentru a analiza impactul tehnologiei blockchain asupra economiilor naţionale şi globale. Relevanţa subiectului rezultă şi din interesul larg de care se bucură acesta în cadrul uneia dintre cele mai importante întâlniri strategice la nivel mondial: Summit-ul G20 (primele 20 de puteri economice ale lumii), care are loc în prezent în Argentina.

 Franţa, Austria, Germania, Estonia şi Elveţia au deja legislaţie funcţională pentru domeniul blockchain. Prin urmare, crearea unei platforme de dezbateri este necesară în România, în vederea formării unui partener de dialog civic ce promovează inovaţia şi transparenţa.

 Nu în ultimul rând, se urmăreşte afilierea la ONG-urile internaţionale cu scop comun, lumea crypto reprezentând un nou mod de funcţionare a societăţii aşa cum o cunoaştem în prezent.

Contact

Andrei Stănică

contact@unirom.io

0723180582

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.