Există situaţii în care mersul la dentist este obligatoriu. Urgenţele de natură stomatologică survin, de obicei, atunci când ai evitat până în ultimul moment consultul de specialitate. De ce se întâmplă asta? În primul rând, pentru că ţi-e frică de medic. La noi în ţară, odontofobia este foarte răspândită. Această afecţiune conduce, din păcate, la probleme medicale grave. La rândul ei, igiena orală precară contribuie la apariţia unor complicaţii, mai ales când nu respecţi una dintre regulile fundamentale ale stomatologiei: periajul frecvent al dinţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iată, în continuare, câteva afecţiuni ale danturii care constituie urgenţe medicale:  

1. Fractura unui dinte

Un dinte se poate fractura din varii motive. De la traumatisme în zona capului, la o alimentaţie mult prea dură, o fisură la nivelul dintelui tău este una din principalele urgenţe stomatologice cu care te poţi confrunta. Cei mai predispuşi sunt cei care au, deja, nervul scos. Dacă simţi dureri puternice în timpul masticaţiei sau observi că unul dintre dinţi se mişcă, e foarte probabil să ai de-a face cu o fractură.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Este foarte important de reţinut că o astfel de problemă nu se vindecă niciodată în întregime! Fisurile vor continua să se dezvolte, astfel încât vei fi nevoit să iei măsuri de prevenţie a durerilor, cum ar fi schimbarea regimului alimentar. 

2. Parodontoza

Parodontoza este o boală care îţi poate afecta substanţial întreaga dantură. Practic, poţi să rămâi, pur şi simplu, fără dinţi. Ea atacă structura osului şi a ţesuturilor care susţin şi fixează dentiţia (parodonţiul).

În general, parodontoza evoluează din gingivită, care este o adâncire a şanţului dintre dinte şi gingie. Cum această afecţiune este foarte des întâlnită, eşti tentat să o tratezi superficial, lucru care poate duce la complicaţii.

Dacă ai ajuns la stadiul de parodontoză, trebuie să ştii că tratamentul este mult mai dificil. El constă în îndepărtarea plăcii bacteriene, în aplicarea de substanţe antiinflamatoare şi de antibiotice. Se întâmplă, însă, ca osoase din jurul dintelui să aibă defecte foarte mari. În acest caz este obligatorie adiţia de os.

3. Abcesul dentar

Abcesul dentar reprezintă o acumulare de puroi. Mai precis, este o infecţie bacteriană care se extinde în ţesuturile din jurul dintelui afectat. Poţi să o detectezi singur, cu limba, pentru că această pungă se umflă foarte rapid şi devine tot mai deranjantă atunci când mesteci sau vorbeşti.

Există persoane care încearcă să rezolve singure situaţia şi să spargă gingia cu orice au la îndemână, inclusiv cu ace. De asemenea, iau antibiotice fără prescripţie, lucru total interzis în astfel de cazuri.  Marele risc al “tratamentului” făcut acasă este infectarea şi mai puternică a ţesuturilor şi, de aici, dezvoltarea osteomielitei, o boală infecţioasă gravă, cronică sau acută, a ţesutului osos.

De ce să apelezi la mijloace rudimentare, când tratamentul pentru abcesul dentar este simplu şi nedureros? Acesta presupune drenarea puroiului, lucru care se face după administrarea unui anestezic local. Efectele sunt vizibile imediat, iar abcesul începe să se vindece.  Dacă afecţiunea este foarte gravă, medicul stomatolog îţi va da o reţetă pentru antibiotice, dar aceasta este doar o soluţie temporară.

Iată, aşadar, câteva dintre afecţiunile dentare care reprezintă urgenţe stomatologice. Nu ezita să apelezi la un consult specializat şi evită tratamentele făcute “după ureche”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.