Consilierul de stat Ligia Deca, care coordonează Departamentul de educaţie al Administraţiei prezidenţiale, afirmă, într-un interviu acordat News.ro, referindu-se la declaraţiile ministrului Educaţiei privind o posibilă modificare a legislaţiei privind plagiatul, că astfel de schimbări nu sunt "oportune", mai ales având în vedere deciziile clare ale CCR privind păstrarea rolului CNATDCU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Avem o decizie a Curţii Constituţionale, care subliniază în mod deosebit importanţa ca sesizările de plagiat să fie judecate de o entitate externă entităţii care a acordat diploma. În acest context, cred că rolul CNATDCU a fost validat de CCR. Nu cred că se poate reveni la o formă pe care Curtea Constituţională nu a considerat-o a fi una potrivită", a spus Ligia Deca.

Ea a spus că discuţiile pe tema actualului sistem pot avea loc, însă acesta este unul funcţional, care nu ar trebui modificat fără o analiză clară a efectelor.

"În spiritul continuităţii (...) ar fi normal să lăsăm sistemul să funcţioneze o anumită perioadă, după care putem evalua punctele tari, punctele slabe, şi abia după aceea să îl modificăm. Nu cred că este oportun să modificăm astfel de elemente sensibile, mai ales în opinia publică, mai ales dacă ele funcţionează", a spus consilierul de stat.

Deca a subliniat că decizia CCR este "extrem de elocventă" şi de aceea universităţile nu pot avea un rol activ în aceste cazuri.

"Sigur că ne dorim cu toţii ca universităţile să aibă forţa să facă singure curăţenie în şcolile doctorale, însă până una, alta opinia CCR este că avem nevoie şi de un arbitru extern", a spus consilierul de stat.

Ministrul propus al Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat în cadrul audierilor din comisiile parlamentare că tezele de doctorat suspecte de plagiat trebuie analizate de universităţile care le-au acordat, iar CNATDCU trebuie să fie instanţă de arbitraj, care să rezolve eventualele contestaţii la deciziile universităţilor.

”Eu cred că trebuie găsită o modalitate mixtă între o descentralizare astfel încât universitatea care a dat diploma respectivă să o reanalizeze, iar la nivelul ministerului să fie acest CNATDCU care să facă un arbitraj. Atunci când există contestaţii, ele să fie rezolvate la nivelul ministerului”, a declarat Pavel Năstase.

Curtea Constituţională arată, în motivarea de neconstituţionalitate a modificărilor aduse de Parlament OUG privind retragerea titlurilor de doctor în caz de plagiat, că această decizie nu poate fi luată de aceeaşi instituţie care a şi acordat titlul, aşa cum a propus Legislativul, şi a criticat şi opţiunea retragerii voluntare a titlului, pe motiv că ar presupune sustragerea de la sancţiunile legale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.