Rudy Giuliani, fost avocat al lui Donald Trump, se numără printre cele 18 persoane acuzate în Arizona că au încercat ilegal să revendice în favoarea preşedintelui american de atunci voturile de reprezentare a statului în alegerile prezidenţiale din 2020, într-un rechizitoriu care îl numeşte pe Trump drept participant la conspiraţie, dar totuşi fără un rol imputabil, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul de acuzare, încheiat marţi şi desecretizat miercuri, provine din încercarea lui Trump şi a aliaţilor săi de a exercita presiuni asupra oficialilor electorali din mai multe state pentru a anula alegerile prezidenţiale câştigate de Joe Biden, eforturi pentru care Trump a fost pus sub acuzare în Georgia şi în instanţa federală.

Documentele judiciare din Arizona enumeră "un fost preşedinte al SUA", referindu-se la Trump, ca fiind un participant la conspiraţie neincriminat.

Actul de acuzare de la Curtea Superioară din comitatul Maricopa numeşte 11 persoane drept inculpaţi şi menţionează numele altor şapte.

Procurorul general al Arizonei, Kris Mayes, a declarat într-un comunicat de presă în care a anunţat acuzaţiile că aceste nume vor fi făcute publice după ce tuturor inculpaţilor li se va comunica actul de acuzare.

Giuliani se numără printre cei ale căror nume sunt menţionate în actul de acuzare, a confirmat un purtător de cuvânt al acestuia, Ted Goodman, care a criticat urmărirea penală a fostului primar al New York-ului ca fiind de natură politică.

Un alt acuzat al cărui nume a figurează în document este descris în rechizitoriu ca fiind şeful de cabinet al preşedintelui din 2020, funcţie pe care Mark Meadows o deţinea la Casa Albă la acea vreme. Reprezentanţii lui Meadows nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la actul de acuzare.

Trump, Giuliani şi Meadows sunt co-inculpaţi în cazul similar din Georgia, unde sunt acuzaţi de conspiraţie la şantaj pentru a anula victoria lui Biden în acest stat. Ei au pledat nevinovat în acest caz. Trump a pledat, de asemenea, nevinovat în cazul federal de subminare a alegerilor de la Washington.

Trump, un republican, spune că toate cazurile sunt o "vânătoare de vrăjitoare", motivate politic, pentru a-l împiedica să îl învingă pe democratul Biden în cursa prezidenţială din acest an.

Un alt acuzat al cărui nume este redactat în actul de acuzare este avocata lui Trump, Christina Bobb, a confirmat purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, care a calificat acuzaţia din Arizona drept "un alt exemplu al instrumentalizării sistemului juridic de către democraţi".

"Christina Bobb este un fost ofiţer al Corpului de puşcaşi marini, care a servit naţiunea noastră şi pe preşedinte cu distincţie. Platforma democraţilor pentru 2024: dacă nu poţi să-i învingi, încearcă să-i arunci în închisoare", a comentat Cheung.

Acuzaţia susţine că inculpaţii au făcut presiuni asupra Consiliului de supraveghere din Maricopa, a Legislativului din Arizona şi a guvernatorului de atunci Doug Ducey pentru a schimba rezultatele alegerilor.

Preşedinţii SUA sunt aleşi de către electori ce reprezintă fiecare stat. Aceşti reprezentanţi votează în Colegiul Electoral, unde voturile sunt alocate în funcţie de populaţia fiecărui stat.

În Arizona şi în aproape toate celelalte state, câştigătorul votului popular al statului primeşte toate voturile electorale ale statului respectiv. Pentru a câştiga preşedinţia, un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale - o majoritate din totalul de 538.

Arizona are 11 voturi electorale, iar cei 11 inculpaţi menţionaţi în rechizitoriu ar corespunde acelor persoane care au pretins că sunt electori pentru Trump.

Arizona este unul dintre cele şapte state în care Biden a câştigat, dar aliaţii lui Trump au încercat să îi atribuie voturile electorale lui Trump. Multe dintre cursele electorale au fost strânse. Câştigătorul din Arizona a fost decis de puţin peste 10.000 de voturi, adică 0,3% din buletinele de vot exprimate.

Acuzaţiile includ fraudă, fals şi conspiraţie, trei clase de infracţiuni care, în cazul unei condamnări, ar putea aduce pedepse cuprinse între 6 luni şi peste 12 ani de închisoare.

Arizona este al patrulea stat american în care participanţii la schema electorală au fost acuzaţi de fapte penale.

Trei persoane care s-au prezentat ca electori ai lui Trump în Georgia au fost inculpate alături de Trump în amplul caz de şantaj intentat de procurorul districtului Fulton, Fani Willis.

Şaisprezece persoane care au pretins în mod fals că sunt electori legitimi ai lui Trump în Michigan au fost puse sub acuzare în iulie 2023 de către procurorul general al statului, Dana Nessel.

Autorităţile din Nevada au acuzat şase persoane, inclusiv preşedintele republicanilor din stat, că au participat la această schemă.

Aşa-numitul plan al falşilor alegători joacă, de asemenea, un rol important în procesul federal împotriva lui Trump intentat de procurorul special Jack Smith, care îl acuză pe fostul preşedinte de o schemă în mai multe părţi pentru a anula rezultatele alegerilor din 2020.

Pe de altă parte, Trump îşi va susţine joi la Curtea Supremă a SUA afirmaţia că ar trebui să beneficieze de imunitate faţă de aceste acuzaţii.

În afară de Meadows, Giuliani şi Bobb, ceilalţi inculpaţi ale căror nume au fost redactate sunt trei avocaţi şi directorul operaţiunilor din ziua alegerilor pentru campania lui Trump. Printre conspiratorii neinculpaţi se numără, de asemenea, doi foşti membri ai legislativului din Arizona şi doi foşti avocaţi pentru campania Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.