Pe măsură ce se dezvoltă, oraşele au nevoie de sisteme care să eficientizeze modul în care îşi gestionează resursele, pentru a evita blocajele şi pentru a oferi locuitorilor o calitate mai bună a vieţii. Ajutorul în acest caz vine tot din partea tehnologiei. Camere de supraveghere inteligente, care surprind informaţii în timp real din trafic, senzori care culeg informaţii pe care le transmit în timp real autorităţilor, care au acces la ele dintr-un centru de comandă inteligent, din care pot reacţiona rapid, sisteme ce împiedică atacurile cibernetice, aceasta este doar o parte din tabloul complet al unui Smart City. Deja o realitate în multe părţi ale lumii, tehnologia Smart City pătrunde treptat şi în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul chinez Huawei, unul dintre cei mai mari furnizori globali de telefoane mobile şi echipamente şi servicii pentru operatorii de comunicaţii, a prezentat recent autorităţilor guvernamentale şi locale din România, cele mai importante soluţii în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (ICT) din portofoliu pentru dezvoltarea oraşelor inteligente. Printre acestea se numără Centrul Inteligent de Operaţiuni (IOC), susţinut de Cloud şi Big Data, soluţii de management al oraşelor bazate pe Internet of Things (IoT) şi soluţii în domeniul serviciilor publice, dezvoltate cu partenerii globali. Liu Ke, CEO Huawei Technologies România, povesteşte într-un interviu pentru News.ro beneficiile pe care le pot aduce soluţiile Smart City şi modul în care ne pot schimba viaţa în oraşe.

Ce înseamnă Smart City, care sunt trăsăturile unui oraş inteligent?

Numărul oraşelor a crescut semnificativ în ultimele decenii, ajungând, în prezent, la un grad de urbanizare la nivel mondial de 50%. În plus, trendul este crescător în favoarea urbanizării. Pe măsură ce apar tot mai multe oraşe, iar acestea îşi dezvoltă gama de servicii, administraţiile locale şi modul de guvernare trebuie să facă faţă la numeroase provocări. Pentru a răspunde acestor provocări, sociale, economice, arhitecturale, de infrastructură, securitate şi de mediu, oraşele trebuie transformate. Nu există o definiţie clară a unui Smart City, însă standardul după care este evaluată inteligenţa unui oraş este dată, în fond, de modul în care oraşul reuşeşte să îşi gestioneze resursele şi de calitatea vieţii pe care o oferă locuitorilor lui. O noţiune comună privind Smart Cities include utilizarea Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în cadrul proceselor, un concept care înglobează o serie de sisteme, precum Internet of Things, Cloud Computing, Big Data etc. Toate aceste lucruri, interconectate, fac serviciile unui oraş mai interactive şi mai eficiente.

Infrastructură modernizată, cu ajutorul aplicaţiilor Smart City, precum Smart Parking sau Smart Transportation, camere de supraveghere inteligente care comunică în timp real informaţii utile cu privire la starea oraşului, centru de comandă inteligent, aplicaţii care ajută la monitorizarea sănătăţii personale, securitate cibernetică sporită, educaţie smart, guvernare smart, toate aceste facilităţi intră sub marea umbrela Smart City. La nivel macro, un oraş inteligent este privit ca un efort colectiv de a prospera şi de a se dezvolta, în condiţii dificile. Aceste tehnologii nu sunt ficţiune, ele deja există în foarte multe părţi ale lumii şi deja le fac oamenilor viaţa mai uşoară, deşi suntem încă în faza de început. Vorbim atât de proiecte care aduc administraţiilor locale bani imediat, aşa cum sunt solţiile Smart Parking sau Smart Lighting, cât şi de soluţii care aduc beneficii indirect, care se traduc prin mai multe vieţi salvate, un oraş mai sigur sau pur şi simplu un oraş mai favorabil mediului de investiţii, deci mai prosper.

În cât timp poate fi transformat un oraş din România într-un Smart City şi care ar fi condiţiile pentru ca acesta să devină realitate?

Implementarea unor soluţii Smart City se poate face şi în trei luni. Cea mai grea parte este strategia, procesul de decizie, pentru că este nevoie de colaborarea şi deschiderea tuturor factorilor de decizie. De aceea, în ultimul an şi jumătate, compania Huawei a purtat discuţii cu peste 10 primării şi consilii judeţene din România, pentru a le prezenta soluţiile Smart City şi beneficiile lor. Au fost discuţii în primul rând de înţelegere a conceptului, care au ajutat  autorităţile să înţeleagă mai bine importanţa acestor proiecte. În prezent, România are nevoie de o strategie de dezvoltare Smart City, pentru că soluţiile pe care le dezvoltăm noi sunt şi ele croite pe nevoile acelui oraş. Nu vorbim de produse standard care pot fi implementate ca atare, ci de tehnologii care, pe baza unui „brief”, deci nevoi, obiective, nasc soluţii. Fiecare oraş este diferit, fiecare oraş are problemele lui. Ştim deja că Bucureştiul are mari probleme cu infrastructura de transport, cu locurile de parcare. Genul acesta de probleme pot fi ţintite cu soluţii Smart City. În alte oraşe mici, poate că nu există ambuteiaje în trafic, dar şi acolo există alt gen de probleme, criminalitate crescută etc. Dar, după cum vă ziceam, este nevoie în primul rând de o strategie, iar aceasta este cu siguranţă cea mai grea parte pentru ca oraşele să devină smart. Dar privim cu optimism, mai ales că discuţiile purtate cu autorităţile ne-au arătat deschiderea acestora faţă de dezvoltare smart.

Ce tipuri de soluţii Smart City dezvoltă Huawei?

Huawei construieşte oraşe inteligente printr-o gamă completă de produse, tehnologii de ultimă oră, sisteme de arhitectură deschisă, soluţii industriale diversificate şi parteneriate solide la nivel global. Soluţiile Smart City ale Huawei înglobează tehnologii Cloud, reţele, tehnologii de administrare a platformelor, alături de sisteme Cyber Security, întrucât pe măsură ce societatea devine tot mai dependentă de Internet, asigurarea securităţii cibernetice a devenit o prioritate. Un oraş care are la bază Data Centere, Cloud, Big Data, end point-uri, senzori, toate legate între ele. Compania noastră are parteneriate cu toţi operatorii telecom din piaţa locală, aceştia având un rol vital în dezvoltarea smart city-urilor - ei sunt liantul, având reţelele deja construite.

Daţi-ne câteva exemple de soluţii Smart City, modul în care funcţionează şi care sunt beneficiile pentru cetăţeni. 

Una dintre soluţiile Smart City dezvoltată de Huawei, pe care am expus-o şi în cadrul Smart City Forum 2017, la Bucureşti, este un Centru de Operaţiuni Inteligent, care poate fi asemănat cu sistemul nervos al unui organism viu, integrând şi interconectând o serie de informaţii şi procese. Centrul de Comandă Inteligent asigură o platformă complexă şi completă pentru operaţiuni, tehnologie şi management: monitorizează operaţiunile oraşului, astfel încât autorităţile responsabile să fie informate, indiferent de condiţii, accelerează răspunsul în caz de urgenţă, facilitând colaborarea intersectorială între diferite autorităţi, simulează operaţiuni etc. Centrul dezvoltat de Huawei este susţinut de un sistem Cloud foarte puternic, iar prin colaborarea cu partenerii noştri globali, oferă diferite facilităţi, precum managementul bazelor de date ale oraşului (populaţie, informaţii geografice, adrese etc.), Data Support, aplicaţii care conectează între ele diferite autorităţi şi departamente (sisteme de alertă, management cyber security etc.).

O altă soluţie dezvoltată de Huawei este Smart Government, care înglobează sisteme sigure de Cloud, inclusiv Government-to-Business (G2B), care să faciliteze interacţiunea cu mediul de afaceri, soluţii de video conferinţă, care să încurajeze mobilitatea la muncă şi să ajute autorităţile să colaboreze de la distanţă etc. Toate aceste soluţii presupun costuri mai mici decât cele aferente propriului departament de IT. În plus, asigură o protecţie mult mai mare în faţa ameninţărilor la adresa securităţii cibernetice.

De asemenea, Huawei a dezvoltat, în parteneriat cu specialişti în securitate din toată lumea, o serie de soluţii de tip Safe City, extrem de vizuale, care facilitează un răspuns rapid în caz de urgenţă. Oraşele au nevoie de soluţii din ce în ce mai eficiente în materie de securitate, care să prevină incidentele, să dea posibilitatea unor reacţii rapide şi să răspundă la o serie de provocări, cum ar fi sistemele de supraveghere cu unghi mort, imaginile neclare surprinse de camerele de luat vederi, pierderea sau compromiterea datelor, căutarea manuală a datelor în bazele de date etc. Cum ar fi ca poliţia să aibă acces în timp real la date de la accident, înainte să ajungă efectiv la faţa locului? Acest lucru nu mai este SF.

Soluţiile Smart City au aplicaţii şi în educaţie, sănătate, mediu (monitorizarea a diverşi indicatori, precum nivelul de poluare etc.), reţeaua de transport public (aplicaţii care oferă informaţii în timp real despre programul fiecărei rute, bilete ce pot fi achiziţionate direct prin aplicaţie etc.) şi multe alte domenii strategice.

Pentru că problema traficului din Bucureşti este pe buzele tuturor şi tot se încearcă decongestionarea acestuia, ce soluţii ar putea aduce Smart City?

Graţie Internetului Lucrurilor (Internet of Things), aglomerările din trafic, ambuteiajele, ar putea fi doar o amintire urâtă. IoT se referă la modul în care lucrurile, obiectele (telefon, haine, device-uri) comunică cu utilizatorii via Internet. Acest lucru este posibil prin plasarea anumitor senzori în aceste obiecte, creând un cadru prin care oamenii să poată primi mai multe informaţii să interacţioneze cu ele. Scopul final este să le facă viaţa oamenilor mai uşoară şi mai productivă. Revenind la traficul infernal din Capitală, una dintre soluţii ar fi plasarea unor senzori în maşinile pe care le conducem. Ideea ar fi să cream o reţea prin care maşinile să poată comunica între ele, chiar pe străzi. Aceşti senzori ar putea colecta informaţii utile despre trafic şi starea drumului şi să alerteze şoferii în privinţa unor probleme în calea lor, accidente etc. Date şi mai preţioase ar putea culese şi prin plasarea de senzori în sistemele de iluminare a străzilor, indicatoare rutiere, camere etc. Avansul realizat de tehnologie în ultima perioadă ne dă încredere că aceste lucruri ar putea deveni realitate mai repede decât ne-am fi imaginat. Beijing, Madrid, Rio de Janeiro sau Mumbai sunt câteva dintre oraşele cu sisteme moderne de control al traficul, cu rol de reducere a ambuteiajelor şi a timpului de aşteptare în maşină.

România a făcut câţiva paşi în direcţia adoptării soluţiilor Smart City. Vorbim deja de câteva oraşe care au început să implementeze proiecte Smart City – Alba Iulia, Cluj-Napoca. Cum priviţi aceste eforturi?

În România, există deja autorităţi locale care au experienţă în ceea ce priveşte Smart City, atât la nivel de înţelegere conceptuală, cât şi practic. Sunt oraşe care au mai lucrat alături de firme private pentru anumite componente Smart City, Alba Iulia şi Cluj-Napoca fiind cele mai reprezentative.

Câte proiecte Smart City a dezvoltat Huawei la nivel mondial?

Am dezvoltat soluţii Smart City în peste 100 de oraşe la nivel mondial, de pe mai multe continente.

Există vreun oraş în lume care este integral un Oraş Inteligent?

Nu este nevoie să ai toată gama de soluţii pentru a opera ca un Oraş Inteligent. Trebuie doar să ai acele soluţii care îţi rezolvă problemele. Barcelona este în topul oraşelor de tip Smart City, cu un cartier istoric complet digitalizat (un exemplu clar că tehnologia nu înseamnă distrugerea moştenirii istorice), alături de New York, Londra, Copenhaga, Viena sau Singapore.

Cum credeţi că va evolua fenomenul Smart City în următorii zece ani?

Sunt încrezător că proiectele de tip Smart City se vor dubla, poate chiar tripla. Tehnologia Smart City nu mai este doar un lucru de dorit, este deja obligatoriu, în mod natural, pentru buna dezvoltare şi funcţionare a oraşelor. În caz contrar, oraşele riscă să se blocheze. Şi nu mă refer doar la traficul rutier aici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.